Na het eerste deel verbouwingstips heb ik hier tijdens de Garagesale met enkele mensen over gesproken, maar ben ik ook nog steeds op zoek naar mensen die iets handigs of bijzonders hebben verbouwd aan hun huis en dat willen delen. Zelf ben ik nog steeds bezig met ons eigen huis (nummer 15) en daar wil ik het nu over hebben: vloerisolatie.

doe het zelf vloerisolatie

Onze Geerdinkhofhuizen zijn maar gedeeltelijk geïsoleerd. De strengere wetgeving voor isolatie is pas later, begin jaren tachtig gekomen, daarna zijn huizen wat beter geïsoleerd.
Als ik in mijn kruipruimte kijk, dan word ik daar niet blij van. Kaal beton en een verzakte en drassige grond. Ik heb het vermoeden dat mijn wooncomfort aardig te verbeteren is als ik die ruimte en/of de vloer isoleer. De experts zeggen mij dat het een zogeheten 'quick win' is, dus wie nog geen vloerisolatie heeft, lees mee.

Vloer of kruipruimte?
Voordat we ons huis kochten, heb ik een bouwkundig advies gevraagd. De bouwkundige zei mij toen dat ik 'schelpen in de kruipruimte kon laten blazen' om de drassige grond in de kruipruimte tegen te gaan. Een laag schelpen op de bodem zou het vocht reguleren. Maar dan heb ik nog niets aan isolatie van de vloer gedaan, dacht ik. Isolatie van de grond van de kruipruimte wordt wel meer gedaan, ook met piepschuim bolletjes. Andere Geerdinkhofbewoners hebben PURschuim tegen de onderkant van de vloer laten spuiten. Dan heb je de vloer geïsoleerd, maar de ruimte eronder is nog steeds koud en vochtig. De laag PURschuim schijnt dan wel waterdicht te zijn en is dus ook beschermd tegen dat vocht. Nu heb ik mij laten vertellen dat als je de vloer isoleert, de kruipruimte dus kouder wordt en dus ook minder vocht in de lucht kan bevatten. Warme lucht kan immers meer vocht bevatten dan koude lucht. Het vocht condenseert dan al boven de grond.

PUR of folie?
Je hebt ook de bekende Tonzon isolatie, waar veel mee wordt geadverteerd. Dat bestaat allereerst uit een dik plastic folie die woningbreed over de drassige grond wordt gelegd en waterdicht wordt afgesloten. Dat zou de vochtproblemen en kou door verdamping moeten verhelpen. Daarboven worden in de kruipruimte meerdere lagen folie opgehangen, die steeds compartimenten afsluiten. Zo krijg je met stilstaande luchtlagen een isolerend effect. De kruipruimte blijft nog steeds begaanbaar, je kan de folie gewoon optillen en er onderdoor kruipen. Het vochtdicht afsluiten van de grond met folie lijkt me wel lastig, er zijn huizen in Geerdinkhof die echt met ondergrondse beekjes te maken hebben.

Kosten en terugverdieneffect
De kosten? Mijn offerte is €1722 voor PURschuim. Tonzon zou volgens de berekening op de website iets duurder moeten zijn: rond de €2000. De besparing van gas bij isolatie met PUR schuim zou 10-15% bedragen en voor mij rond de €300 per jaar zijn, waarmee de investering in 5 à 6 jaar moet zijn terugverdiend. Er is ook een subsidieregeling van de gemeente Amsterdam, die je 15% teruggeeft op je offerte. Maar die moet je dan aanvragen vóór 1 juli 2015, en de kans bestaat dat het potje dan net leeg is. Vraag bij de gemeente naar de mogelijkheden!

Doe het zelf
Ik houd jullie op de hoogte van mijn uiteindelijke keuze, maar ik kan al wel vertellen wat ik zelf ga doen aan de isolatie van de kruipruimte. De spouwmuren van onze huizen zijn geïsoleerd met steenwol, dat zit dus goed. Die spouwmuur loopt ook door tot aan de grond van de kruipruimte. Maar op de plaatsen waar geen (gemetselde) spouwmuur in de gevel zit, dus bij raampartijen en deuren, is de muur onder het maaiveld maar beperkt geïsoleerd. Die isolatie stamt uit 1977 en bestaat uit een laag piepschuim van 2 à 3 cm. Bij mij is de bovenkant daarvan aan het afbrokkelen en de plaat die het op z'n plaats houdt ook, dus er moet toch wat anders.
Nu wil ik de tegels in de voortuin vervangen, en gaat Liander binnenkort de gasleidingen vervangen waardoor de voortuin toch op de schop gaat. Dan kan ik die isolatie ook meteen meepakken. Bij de bouwmarkt zag ik platen van 7 cm dik PIRschuim, 60 bij 120 cm groot, voor €20 per stuk.
Eigenlijk bedoeld als dakisolatie, maar met een mooie isolatiewaarde (Rwaarde) van meer dan 3 (piepschuim van 6 cm dik is slechts 1.05). Als ik die voor de muur zet onder de raampartijen, voordat het zand terug wordt gestort en de nieuwe tegels erop komen, heb ik voor weinig geld de isolatie van de kruipruimte ook weer verbeterd.

Ervaringen van Geerdinkhoffers
In de lage nummers, de 'schuine schakelwoningen', zijn in de jaren tachtig al bewoners bezig geweest om collectief isolatie te bestellen. Bij Corné van nummer 9 heb ik de onderstaande foto in de kruipruimte gemaakt. Deze isolatie bestaat uit tempex, in de vorm van de 'gewelven' van vloer die deze huizen hebben. Het is overigens géén Kwaaitaalvloer, die berucht is vanwege betonrot, maar een vloer van Flevobeton die er op lijkt.
Een tempexplaatje is weggehaald, waardoor je op de foto goed kunt zien waar de isolatie wel en niet zit. Deze isolatie is in 1982 aan enkele huizen geleverd door Flevobeton, de leverancier van de vloer. Ik kan het bedrijf nu niet meer vinden, het is opgegaan in een ander bedrijf en verhuisd.
Er zijn natuurlijk ook mensen in Geerdinkhof die de onderkant van hun vloer later met PURschuim hebben laten isoleren, Emile Jaensch is een van hen. Emile: 'Ik heb na aankoop van het huis in 2007 meteen de vloer laten isoleren, omdat een onderzoek aangaf dat dat het beste rendement op zou leveren. Het levert meer besparing op dan zonnepanelen of het aanwezige dubbel glas laten vervangen door HRglas.' De meeste aanbieders van vloerisolatie bieden nu als oplossing PURschuim aan, omdat het goed isoleert, makkelijk aan te brengen en vochtdicht is.
Er zijn overigens wel verschillen tussen de verschillende huizen, de 'Grindgevelwoningen' hebben een betonnen bak onder de vloer, zodat er geen contact met vochtige grond is. Wat de beste optie voor die huizen is, zou een onderzoek moeten uitwijzen, maar isolatie helpt natuurlijk wel altijd om de duurgestookte warmte beter binnen te houden.

Oproep: Heb je een fantastische badkamer of keuken of heb je de indeling van je Geerdinkhofhuis veranderd? Of misschien zelfs een hele verdieping erop of een aanbouw eraan geplaatst? Laat het mij weten en ik kom kijken en erover schrijven voor deze rubriek.