Verbouwen, bij een huis uit bouwjaar 1977 of daaromtrent, ontkom je er bijna niet aan. Aleen al aan isolatie valt veel te verbeteren en ook de smaak en comforteisen zijn behoorlijk veranderd sinds de jaren zeventig. Vandaar deze rubriek. Ik ben niet superhandig, maar heb toch veel zelf gedaan om het huis te verbeteren of te verfraaien. Deze rubriek heeft tot doel om tips over verbouwingen te verzamelen en aan elkaar door te geven. Ik trap daarbij af met enkele tips die ik heb opgedaan. Daarbij gaat het niet alleen om doe-het-zelven maar ook om zaken die je kunt laten doen.

Ik ben relatief nieuw in Geerdinkhof. Eerst woonde ik nog als vrijgezel in een bijlmerflat in de H-buurt die ik had gekocht in 2005. Samen met mijn partner kon ik in 2010 een hoekwoning bemachtigen in de 'lage nummers' van Geerdinkhof.

We hebben voor die koop verschillende types huizen bekeken in Geerdinkhof. Het is leuk om deze verschillende types te zien. Qua vierkante meters zijn ze ongeveer gelijk, maar qua bouwwijze en uiterlijk zijn er behoorlijk wat verschillen.

Bijnamen
Ik zat laatst te denken dat er geen benamingen zijn voor deze verschillende types, behalve misschien toen ze gebouwd werden (type 1, 2 of a, b?). Een soort bijnamen zou leuk zijn, zoals een Citroën 2CV een 'eend' is. Eigenlijk zou zo'n benaming vanuit de bewoners moeten groeien, maar iemand moet beginnen. Ik doe daarom een voorstel:

  • De lage nummers met de meranti schrootjes en de schuine kanten en een z-profiel, rond de parkeerplaatsen geschakeld in het bloemkoolpatroon : 'schuine schakelwoningen'.
  • Daarnaast de rechte huizen met het gewassen grind op de betongevel en aluminium kozijnen: 'grindgevelwoningen '.
  • De huizen in de hoge nummers, waarbij soms de voor- en achterkant omgewisseld lijken te zijn en de muurtjes voor en achter de woning en ook midden in de huiskamer opvallen. Dus ik kom op: 'draagmuurtjes-woning', maar houd me aanbevolen voor een betere benaming.
  • De 'patiowoningen' zijn een geval apart en heten in de volksmond al zo.
  • De 'Van Stigt woningen' hebben eigenlijk ook al een bijnaam, omdat de architect (en inmiddels ook diens zoon) beroemd zijn in Amsterdam.
  • De later gebouwde zandkleurige huizen waarmee het rondje Geerdinkhof is afgemaakt, kunnen als 'zandkleur-woningen' bekend staan.

Achterstallig onderhoud
Ik heb willens en wetens een huis gekocht met achterstallig onderhoud waardoor ik veel moest verbouwen. Het voordeel is dat je minder betaalt, maar ik vind het ook jammer om nog goede zaken aan een huis te wijzigen als deze alleen niet je smaak zijn. Bij ons huis waren de keuken en de badkamer zo verouderd en krakkemikkig dat we bij de financiering honderd procent waardevermeerdering mochten toepassen. Alsof er in het geheel geen keuken of badkamer in zat en die er nog ingebouwd dienden te worden.

Lekkende leidingen
Ik vond het vreemd dat in huis overal verwarmingsbuizen langs het plafond en de muren liepen. Zelfs rondom de open haard liepen buizen (zie foto). Al snel hoorde ik van een andere bewoner wat de reden was: er zijn bij de bouw enkelwandige stalen verwarmingsbuizen gebruikt die in de vochtige kruipruimtes al snel gingen roesten en lekken. Bijna iedereen heeft toen nieuwe leidingen buiten de kruipruimte laten aanleggen en dit is vaak erg 'creatief' gedaan.
Gelukkig bestaan er tegenwoordig flexibele leidingen gemaakt van nylon en die zijn ongevoelig voor roest. Het bleek dat ik voor een kleine vierhonderd euro alle leidingen op de benedenverdieping kon laten vervangen en weer onder de vloer weg kon laten werken. Dan sluiten de leidingen weer vanaf de onderkant aan op de radiatoren in de keuken en huiskamer. Slechts op één plek lopen de leidingen door het plafond naar boven, naar de ketelruimte naast de trap. Naderhand had ik dat ook onzichtbaar via de meterkast kunnen doen, een tip van de inmiddels helaas overleden Hans Lansink. De leidingen hoeven op die manier alleen een klein stukje terug naar die ketelruimte vanuit de slaapkamer ernaast.

doe het zelf 1

doe het zelf 2

Toegang tot de keuken en woonkamer
Een tip die ik van oud-bewoner Herman Silvertand kreeg was de volgende: vanaf de hal in de 'schuine schakelwoning' zit de deur naar de keuken en de huiskamer in de draagmuur. Naast de trap is een stuk van de muur dichtgemaakt met gasbetonblokken. Ik heb de deuropening in de draagmuur dichtgemaakt en een nieuwe opening gezaagd naast de trap. Het gevolg is dat je rechtdoor langs de trap de huiskamer inloopt, recht op de open haard af (zie foto). De draagmuur is dan van beide zijden zichtbaar als een 'kaart' die het plafond omhoog houdt. Ik heb er uiteindelijk ook geen nieuwe deur in gemaakt. De keuken kan je helemaal naar wens indelen omdat er geen looppad en deur meer in uitkomt. Je zou de keuken zelfs kunnen afsluiten met een (glazen) wand en een deur.
doe het zelf 3

doe het zelf 4

Nog meer verbouwing en isolatie
Wat nog meer is gebeurd aan ons huis: keuken en badkamer zijn totaal vernieuwd, dakbedekking, daklichten en isolatie zijn vervangen door Daksystemen Nederland (hebben al half Geerdinkhof gedaan: tip!). Ook de riolering bleek lek te zijn. Mede door tips van de buurt had ik dit lek zo gevonden. Ik denk dat bijna iedereen die rioolbuis intussen heeft vervangen, en wie dat nog niet heeft gedaan: begin maar vast met graven!
De rottende kozijnen van de achtergevel hebben we laten vervangen door kunststof kozijnen met dubbel glas, de schrootjes zijn daarbij vervangen door zwart gespoten dubbel glas (zie foto). Ook zijn er nu twee schuifpuien in plaats van één, voor de symmetrie. De isolatie van de originele schrootjesdelen stelt weinig voor, er zit een dun plaatje piepschuim achter het hout en dat is het. In de verpakking van een flatscreen zit meer piepschuim. Ook de dakisolatie was oorspronkelijk van dun piepschuim. Dikker en moderner (PIR)schuim isoleert vele malen beter! In het toilet beneden heb ik daarom de isolatie zelf vervangen door beter schuim, dat ik nog over had.
doe het zelf 5

De kruipruimte is door Geerdinkhoffers op verschillende wijzen geïsoleerd. Sommigen hebben schelpen laten storten, anderen piepschuim blokken laten plaatsen aan de onderkant van de vloer of de hele ruimte volgespoten met PURschuim. Ik moet deze kruipruimte nog isoleren en sta open voor tips! Ook ben ik benieuwd naar tips over spouwmuurisolatie.

Tips voor en door andere types
In deze rubriek heb ik nu alleen nog maar tips over onze eigen 'schuine schakelwoning' geplaatst, maar ik ben ook op zoek naar tips die anderen hebben, en voor andere types woningen. Dus stuurt u uw tips en verhalen door naar de redactie of nodig me uit zodat ik kan kijken wat de tip inhoudt.