Aandacht voor het groen. Half oktober verschenen er in diverse kranten (weekmedia, Spits, Metro, De Telegraaf) opwekkende berichten over de voor ons zo belangrijke groene omgeving. Het nieuwe gemeentelijke verantwoordelijken hebben als donderslag bij heldere hemel miljoenen vrijgemaakt om het Amsterdamse groen te “upgraden” en te versterken.

Een van de artikelen begint: “Een boom voor de deur, grasveldje om de hoek, een bloemperkje bij de parkeerplaats. Meer groen in Amsterdam is het motto van de gemeente en daarvoor heeft het 12 miljoen euro vrijgemaakt. Volgens wethouder Marijke Vos moet iedereen in de stad binnen 5 minuten in een park 10 kunnen zijn en op maximaal 10 minuten van een groter groengebied wonen… Kinderen krijgen meer speelplekken en de mogelijkheid lessen te volgen op stadsboerderijen. Het moet bijdragen aan een gezonde omgeving, ruimte, genieten van de natuur en de internationale allure van de stad.

De gemeente wil investeren in de wijken met kleinschalig groen, het planten van bomen en het aanleggen van kleine parken. Amsterdam selecteert 10 projecten. Ook de grotere parken zoals het Sloterpark, Bijlmerpark, Vondelpark en de Oosterbegraafplaats krijgen een financiële injectie.

Tot slot investeert de gemeente in groengebieden aan de rand van de stad, de scheggen. Deze plekken zijn van grote betekenis voor Amsterdam (en nu komt het!) als vestigingsplek voor bedrijven. Aldus een van de berichten. Met name dat laatste lijkt wat tegenstrijdig aan dit initiatief. Aan de ene kant positief, maar we zitten niet te wachten op bedrijven in de Bijlmerweide. Weer iets voor het bestuur om uit te zoeken en strak te volgen.