De natuur is de belangrijkste inspiratiebron voor de natuurrijke tuinier. Bij het inrichten van de tuin kun je een bepaalde natuurlijke sfeer in gedachten nemen, bijvoorbeeld een zonnige bosrand of bloemenweide, een bloemrijke slootkant of dijk of een donker schaduwrijk bos. Om die sferen in je tuin te realiseren, moet je de juiste planten kiezen. Varens, lissen,  otterbloem, margrieten, fluitekruid, dagkoekoeksbloem, allemaal brengen ze hun eigen natuurlijke sfeer met zich mee.

In (goede) boeken over natuurrijk tuinieren vind je voor de verschillende natuurlijke begroeiingen lijsten met bijbehorende inheemse planten, dat wil zeggen: planten die van nature in ons land thuishoren. Het toepassing van inheemse planten in tuinen is een goede zaak. Je draagt zo bij aan het behoud van de diversiteit aan soorten in ons land. Want met de toenemende woningbouw, industrieterreinen en uitbreiding van wegen is er steeds minder ruimte voor wilde planten. Ook de insectensoorten en andere dieren die bij inheemse planten horen, zijn erbij gebaat als jij in je tuin inheemse planten een groeiplaats biedt. Toch hebben ook uitheemse planten of gekweekte vormen van wilde planten zo hun voordelen. Ze zijn vaak betere tuinplanten: ze woekeren bijvoorbeeld minder, bloeien langer of hebben steviger stengels dan hun inheemse soortgenoten. En evengoed kunnen ze de dieren in de tuin iets te bieden hebben in de vorm van nectar, stuifmeel, blad of bessen.

Denk maar eens aan de vlinderstruik, afkomstig uit China, of de prachtige Amerikaanse (al dan niet gecultiveerde) familieleden van ons Koninginnekruid (Eupatorium cannabinum). Zolang je maar blijft letten op een natuurlijk uiterlijk en de juiste sfeer, is er niets op tegen om in je natuurrijke tuin ook ruim te putten uit het aanbod van niet-inheemse planten.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
tel: 0226-344353