Wat zoeken vlinders in een tuin? In de eerste plaats: eten, dat wil zeggen nectar. In het vroege voorjaar spelen daarbij vooral bomen en struiken een rol. Je kunt denken aan wilg (Salix-soorten), vroegbloeiende Prunus-soorten, Viburnum burkwoodii, mahoniestruiken (Mahonia-soorten) en Ribes-soorten. Goede vlinderplanten voor later in het seizoen zijn: Buddleja davidii (vlinderstruik), Verbena bonariensis, Knautia arvensis (beemdkroon), Hesperis matronalis (damastbloem), Sedum spectabile (hemelsleutel), Aster novi-belgii (herfstaster), Eupatorium purpureum (koninginnekruid), Lavandula-soorten (lavendel), Erysimum ‘Bowles Mauve’ (vaste muurbloem) en Tagetes-soorten (enkelbloemige Afrikaantjes). Naast nectarplanten zijn ook waardplanten belangrijk: dat zijn planten waarop vlinders hun eitjes leggen. Per vlindersoort zijn weer andere planten favoriet. Populaire waardplanten zijn o.a. brandnetel, klimop, vuilboom, distelsoorten, kruisbloemigen zoals look-zonder-look en pinksterbloem en allerlei grassoorten.

Wat waarderen vlinders verder nog in een tuin? Ze houden ervan als er zonnige open plekken zijn in een tuin die vliegruimte bieden, bijvoorbeeld een gazon, een terras, een grote vijver of een open stuk begroeit met bodembedekkers.

De randen van die open plekken hebben liefst een grillige vorm, dat helpt de vlinders bij hun oriëntatie.

Het is ook belangrijk dat de voedselplanten voor de vlinders warm en beschut tegen de wind staan. Schaduwplekjes om af te koelen en wat water waarderen vlinders ook, maar deze zaken zijn in de meeste tuinen wel te vinden. 

Wie vlinders wil bekijken in een mooie vlindertuin is van harte welkom op zaterdag 30 juni om 12.00 uur in De Vlinderhof aan de Oude Provinciale weg 5 in Winkel. Ik zal daar aanwezig zijn om te helpen bij het herkennen van de vlindersoorten en we kunnen gezamenlijk deze natuurvriendelijke tuin bekijken.
De entree voor de tuin bedraagt 2 Euro. Bij regen zijn er geen vlinders en gaat de excursie niet door. Vooraf aanmelden stel ik op prijs (via email of telefoon), maar is niet verplicht.

Esther de Winter
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
tel: 0226-344353