In mijn tuin hangt een insectenhotel. Dat klinkt echt passend voor de vakantiemaand niet waar? Er komen echter geen volwassen insecten logeren, maar insecteneieren, larven en poppen van alleen levende (solitaire) bijen en wespen. Daarvan leven in ons land zo’n 650 soorten. Ze hebben wel een angel, maar zijn niet zo stekerig als hun in kolonies levende familieleden. Ze zijn belangrijk voor de bestuiving van bloemen en in het geval van de wespen als jager op andere insecten.

Solitaire bijen en wespen leggen hun eitjes in nestholten vergezeld van voedsel in de vorm van een bolletje stuifmeel (bijtjes) of een verlamd insect (wespen). De nestholte kan een gangetje in (vermolmd) hout of steen zijn, een zelf gegraven gang in de grond, een leeg slakkenhuis of een oude kevergang. Sommige soorten kleien zelf een huisje of maken zandurntjes.

In een strak onderhouden tuin is er vaak te weinig nestgelegenheid voor deze dieren. Een stukje zandige kale bodem is meestal wel te vinden, maar oud hout, holle stengels of hout met kevergaten worden in de meeste tuinen netjes opgeruimd. In de natuurrijke tuin laat je dit natuurlijk lekker liggen! Daarnaast kun je nesthulp ophangen in je tuin, bijvoorbeeld bundels met holle takjes (bamboe, riet) of takjes met merg (vlier, braam, framboos). Een groot succes zijn meestal houtblokken waarin gangetjes zijn geboord. Maak de gangetjes zo glad mogelijk, tussen 3 en 12 cm diep, niet helemaal door het hout, met diameters van 2 tot 12 mm. Hang de nesthulp op een zonnige, warme plek tussen 1 en 5 meter hoogte. Als de gangen gebruikt worden, zie je de diertjes in- en uitvliegen. Als de gangen zijn afgesloten, weet je dat er een nestje achter is gemaakt. Zo worden deze diertjes opeens zichtbaar in je tuin!

Esther de Winter
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
tel: 0226-344353