Het leuke van natuurrijk tuinieren vind ik zelf de beestjes in de tuin: vogels, kikkers, padden, salamanders, egels (al zie ik ze zelden) en allerlei soorten insecten, spinnen en ander klein spul.

Bij de inrichting van een tuin, vooral bij de invulling van de beplanting, probeer ik te zorgen voor zoveel mogelijk voedsel voor deze dieren en water in de vorm van bijvoorbeeld een vijvertje. Maar dieren zoeken niet alleen voedsel. Ze hebben ook plekjes nodig om zich te kunnen verschuilen. Veel kleine dieren leven op donkere, vochtige plekjes. Dieren die in de nacht of schemering actief zijn zoeken overdag een veilig plekje om te rusten. Ook in de winter is er veel behoefte aan plekjes om tussen of onder te kruipen om te overwinteren. In mijn tuin probeer ik dieren op dit punt te helpen door het aanleggen van kleine takkenrillen in achteraf gelegen hoekjes en hier en daar een losse boomstam. Daarnaast heb ik een wal van boomstammetjes tussen de beplanting van een border liggen.

Een takkenril kun je op verschillende manieren maken. Je kunt kiezen voor een losse takkenhoop of voor het stapelen van gebonden takkenbossen. In het tweede geval zet je om de circa 2 meter paaltjes of dikke takken in de grond aan weerszijden van de lijn waar de takkenril moet komen. Daartussen leg je dan de bundels takken. Je kunt dit bijvoorbeeld 80 cm of een meter hoog maken, vergelijkbaar met een lage haag. Een wal van boomstammetjes maak je heel eenvoudig door stammetjes van ongeveer 15 tot 25 cm doorsnede en circa 30 cm lang op elkaar te stapelen. De wal kan iedere vorm krijgen die je wilt, van recht of hoekig tot kronkelend. Je kunt zo’n wal heel leuk als vormgevend element in je tuinontwerp opnemen. Ook een losse boomstam, staande stobben of een losse berg met stukken oud hout lokt insecten en andere kleine beestjes.

Dus als je deze winter aan het snoeien gaat: voer de takken of stammen niet af, maar maak er een mooie schuilplek van!

Esther de Winter
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
tel: 0226-344353