Begin mei zijn enkele eikenbomen waarin vorig jaar eikenprocessierupsen zijn gevonden, preventief behandeld tegen deze rupsen. Na veertien dagen is de behandeling herhaald om de kans zo klein mogelijk te maken dat de rupsen in de zomer overlast veroorzaken.

Gezondheidsklachten
De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eipakket afzet in de toppen van met name de eikenbomen, waar die eitjes overwinteren. Het gevaar van de eikenprocessierups zit in de brandharen van de rups, die met het blote oog niet te zien zijn. De brandharen dringen bij contact gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Dit kan gezondheidsklachten veroorzaken, zoals (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. De ogen kunnen rood en dik worden en/of ontstoken raken. Verder kunnen verschijnselen optreden die lijken op een verkoudheid.

Preventieve behandeling bomen
Het risico op gezondheidsklachten is hoog in de buurt van de bomen waarin vorig jaar ook rupsen leefden. Daarom worden deze eiken dit jaar in de stadsdelen Zuid, Oost, Zuidoost en Nieuw-West preventief behandeld. Dit gebeurt met een biologisch bestrijdingsmiddel dat met blaasmachine achter een trekker in de eiken wordt gespoten. Daarmee worden positieve resultaten geboekt: veel rupsen komen niet tot het stadium van vervellen.

Het bestrijdingsmiddel heeft geen nadelige gevolgen voor andere insecten, het werkt alleen op bladetende rupsen. Ook voor mensen, voor vogels en voor andere dieren die de rupsen eten, heeft het middel geen negatief effect.

Locaties in Zuidoost
In stadsdeel Zuidoost gaat het om locaties in de gebieden: Holendrecht, Puifluikpad, Huigenbos, Huntum, Kantershofpad, Driemond. Gooische weg en Amstel 3.

Toch nog rupsen?
Ondanks het preventief spuiten zal de eikenprocessierups in juni en juli nog op eiken kunnen voorkomen. Op deze locaties worden de rupsen weggezogen met speciale apparatuur. We hopen echter dat deze actie door het preventief behandelen veel minder vaak noodzakelijk zal zijn.
Meldingen van eikenprocessierups kunt u doorgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 020-5555 405. Eikenprocessierupsen in uw eigen tuin worden gratis verwijderd.

{jb_info}Meer weten?{/jb_info}
Bezoek de website van de GGD Amsterdam: www.gezond.amsterdam.nl/eikenprocessierups.
U kunt ook binnen uw stadsdeel contact opnemen met de heer Hans Kapiteijn via: 020-2525000