De laatste tijd wordt er steeds vaker gediscussieerd over de toename van kraaien, eksters, reigers en duiven in onze buurt. Ook het bestuur van Geerdinkhof ontvangt hierover e-mails. Met name het voederen van de reigers met kaasblokjes of vleeswaren is een heikel punt.

Het valt niet te ontkennen dat veel van deze vogels slim zijn en de makkelijkste weg kiezen om aan voedsel te komen. Waarom al die slootjes langslopen terwijl je je maag kunt vullen met een uurtje wachten op een grasveld?

In veel landen is een blauwe reiger nog echt een bewoner van moerassen en meren, maar op veel plekken in ons land staat hij op markten en winkelcentra om zijn kostje bij elkaar te scharrelen. En tsja, veel voedsel betekent vaak veel nakomelingen en die leren direct van de ouders waar en hoe er voedsel gezocht moet worden. Gewoon wachten naast de snackbar of op het grasveld voor een flat en het voedsel valt zo voor je bek. Geef ze eens ongelijk!
Vetbolletjes en voedertafels
Kortom de overlast veroorzaken we zelf, door overmatig voeren. Uiteraard worden al die leuke vetbolletjes opgehangen en voedertafels klaargemaakt voor de meesjes en de mussen, maar in het algemeen zullen de kraaiachtigen hiervan het meeste voordeel hebben. Over het voeren in het voorjaar en de zomer zijn de meningen verdeeld. Er is namelijk voldoende voedsel voor al die meesjes en andere tuinvogels, maar het schijnt (volgens de vogelbescherming) geen kwaad te kunnen om hier en daar wat bij te voeren, noodzakelijk is het zeker niet. Voeren doen we dan ook voor onszelf, want het is zo'n leuk gezicht, toch?

Als u toch wilt voeren in het voorjaar en de zomer, gebruik dan een zaadsilo. U kent ze vast wel; zo'n doorzichtige pijp, gevuld met vogelzaad en één of meerdere kleine openingen van waaruit de vogels kunnen pikken. Je kunt ze zelfs voorzien van zuignappen zodat ze tegen het raam kunnen worden bevestigd. Meestal is dat geen interessante optie voor kraaien en eksters, zij zijn uit op stukken brood en ander voedselafval.
Wist u overigens dat in veel landen het voeren van dieren in het algemeen, dus ook van vogels, strafbaar is? Juist om dit soort situaties te voorkomen en de dieren niet afhankelijk te maken.
Bijvoorbeeld in Australië ben je strafbaar als je voert en staan er regelmatig borden met het opschrift: 'Let the animals be wild, don't feed'.

In een eerder artikel over eksters had ik al wat getallen verzameld over aantallen broedparen van verschillende soorten vogels in Nederland. Het blijft een misverstand dat er heel veel kraaiachtigen zijn die de andere soorten verdringen. Uit alle getallen blijkt zelfs het tegendeel. Klik maar eens op de site van de vogelbescherming en zoek daar naar: home - vogels kijken – vogelgids. U kunt dan van iedere soort de aantallen en de trends opzoeken. Ik geef u een paar voorbeelden uit die vogelgids en vergelijk de aantallen met de aantallen eksters.

Aantallen broedparen in Nederland:

  • stadsduiven: onbekend
  • reigers: ongeveer 13.000
  • kraaien: ongeveer 80.000
  • eksters: ongeveer 50.000
  • roodborstjes: ongeveer 450.000 (9 x zoveel)
  • koolmezen: ongeveer 550.000 11 x zoveel)
  • vinken: ongeveer 700.000 (14 x zoveel)
  • huismussen: ongeveer 750.000 (15x zoveel)
  • merels: ongeveer 1 miljoen (20 x zoveel)

Geen zorgen over kleine vogels
Kortom, u hoeft zich over die kleine vogeltjes helemaal geen zorgen te maken. Bijna alle gewone tuinvogels nemen al jaren in aantal toe, terwijl de kraaienstand stabiel blijft en het aantal eksters al dertig jaar terugloopt.
De laatste jaren is er wel een verandering opgetreden, er zijn meer eksters in het stedelijke gebied gaan broeden. Natuurlijk kan uw persoonlijke beleving heel anders zijn, maar er is geen enkele reden tot zorg over verdringing van of concurrentie met kleine vogeltjes.

Ik sta wel achter een oproep om vooral in de zomer te stoppen met voeren, dat is echt niet nodig. Daardoor zullen de duiven en de reigers het in onze omgeving zeker moeilijker gaan krijgen.