Als je een gezin hebt, is de tuin niet alleen een belangrijke ruimte voor de volwassenen, maar ook voor de kinderen. Zij hebben immers ook wensen over wat ze in de tuin willen kunnen doen en beleven. Allereerst willen kinderen graag kunnen bewegen: rennen, glijden, schommelen, rollen, hinkelen, ballen, etc. In de meeste tuinen wordt dat (afhankelijk van de beschikbare ruimte) ingevuld met een schommel, glijbaan en grasveld. Maar wat dacht je van een robuuste pergola met slingertouwen, een stuk boomstam om op te balanceren en vanaf te springen, of stobbes ingegraven in de grond om over te lopen en op te zitten?

Kinderen zijn buiten ook graag creatief bezig met natuurlijke materialen. Het meest eenvoudige voorbeeld hiervan is de zandbak. Maar een hoek waar je gewoon zomaar in de aarde mag graven is ook geweldig. Aangevuld met een goede voorraad stokjes, steentjes, blaadjes en besjes uit de tuin nodigt dat uit tot allerlei creatief spel. Als er dan ook nog water in de buurt is dat je zelf kunt tappen uit kraan of regenton of uit de vijver kunt scheppen is het feest helemaal compleet.

Mogelijkheden om je even terug te trekken moeten er ook zijn, zeker voor wat grotere kinderen. Dat kan een echte hut zijn, al dan niet op palen. Van in de grond gestoken wilgentakken en daartussen gevlochten takken, maak je heel eenvoudig een levende hut. Mijn dochter heeft de helft van de schuur gekregen om in te richten als eigen tuinhuisje.
Tenslotte vinden kinderen het fijn als ze buiten mogelijkheden hebben om de natuur te beleven. Dat kan bijvoorbeeld heel goed op je buik langs de vijver. Of door een stukje tuin te hebben waar ze echt tussen de planten mogen komen, bijvoorbeeld een robuust stukje tuin met grote struiken waar ze tussen mogen spelen, een spannend paadje door de border waar ze aan de planten kunnen ruiken en voelen of een boom die geschikt is om in te klimmen.
Als je zo eens met deze idee├źn in gedachten door je tuin loopt, kun je vast nog meer leuks bedenken. Of beter nog: vraag het je kinderen

Esther de Winter
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
tel: 0226-344353