Zoals u misschien weet, bestaat er in onze buurt een groep vrijwilligers die eens in de maand werken aan het groenonderhoud van de Bijlmerweide. In deze groep ontstond het idee om het gebied te verrijken met de aanwezigheid van… torenvalken. De vogelpopulatie ter plekke is met haar talloze kraaien, halsbandparkieten en aalscholvers immers wat aan de eenzijdige kant.

Zelf nestkasten bouwen

Nu komen die torenvalken niet zomaar, je moet ze een handje helpen. Deze vogels bouwen namelijk zelf geen nesten, maar zoeken gewoon een geschikt onderkomen dat al bestaat. Wanneer je dus zorgt voor een kant-en-klare nestkast, heb je kans dat een torenvalk daar zijn oog op laat vallen.
Op internet werd een bouwtekening aangetroffen voor een ruim bemeten kast. Omdat we nu eenmaal vrijwilligers zijn, gingen we die dingen zelf in elkaar zetten. Ruud Wolterman bracht bij de gegadigden een collectie op maat gezaagde plankjes, die een ieder zelf mocht assembleren. Nu zult u begrijpen dat die nestkasten het nodige te doorstaan hebben, daar hoog in de bomen. En zo bracht de bouwkundige onder de vrijwilligers extra verstevigingslatten in zijn exemplaar aan. En een ander gebruikte een half pond schroeven om de nestkast te behoeden tegen voortijdig uiteenvallen.

Geen indringers!

Op zaterdag 16 januari gingen vijf leden van de vrijwilligersgroep op pad om hun zelf getimmerde nestkasten op te hangen in daartoe geschikte bomen. Op het laatste moment werden de kasten nog even van een extra gemak voorzien: twee spijlen tegen ongewenste indringers, zoals nijlganzen. Zo’n aantrekkelijk huisje krijgt natuurlijk allerlei vreemde kostgangers langs, die zich er ook graag in zouden nestelen. Maar wij willen uitsluitend torenvalken, dus maak je een invliegopening op maat.

De ladder op

Gewapend met een driedelige ladder van een bewonerscollectief uit de huisnr.500-serie togen we naar de geschikte bomen; met de auto wel te verstaan. Met de nestkasten achterin en de ladder bovenop. Geheel tegen onze eigen opvatting in maakten we daarbij vrijmoedig gebruik van fiets- en wandelpaden: voor torenvalken moet je iets over hebben. Gelukkig zijn we geen koddebeiers tegengekomen, anders hadden we behalve die nestkasten ook nog een onwaarschijnlijk verhaal moeten ophangen.

Hang ‘em high!

Behalve dat we de kasten zo’n vijf meter hoog in elke boom moesten hangen, hebben we ook de nodige takken moeten afzagen. Anders zouden de torenvalken hun riante behuizing licht over het hoofd zien en gewoon doorvliegen. En daarvoor hebben we die moeite niet gedaan.
Wie nu zijn wandelingetje door de Bijlmerweide maakt, ziet op een aantal plekken een nestkast hangen. De opening is steeds zoveel mogelijk naar het oosten gericht, om inslag van regen en zonnestraling te voorkomen. Laat die torenvalken nu maar komen!

Cadeaubonnen goed gebruikt

Bij dit alles moet nog vermeld worden hoe de nestkasten zijn gefinancierd. U denkt misschien dat de Commissie Bijlmerweide even in de subsidiepot had getast. Maar nee, het materiaal kon geheel bekostigd worden uit de opgespaarde cadeaubonnen die Landschap Noord-Holland jaarlijks aan vrijwilligersorganisaties schenkt.

De werkgroep heeft in de agenda’s al een datum geprikt om begin volgend jaar een torenvalkennestkastenevaluatieronde te houden. Wij houden u op de hoogte!