Heerlijk om in het voorjaar wakker te worden met fluitende vogels in de tuin. Vanaf februari, maart worden de vogels steeds luidruchtiger en nu, in mei, is wel het hoogtepunt bereikt. Vooral merels, winterkoninkjes, heggenmussen en mezen voeren de boventoon.

Niet echt een wijkbewoner, maar wel dichtbij, hoor ik ook altijd de zanglijster. Die zingt vanaf de boomtoppen in de buurt. Ze zijn een stuk schuwer dan merels en zullen niet vaak voederplankjes bezoeken, maar in de Bijlmerweide of andere groene stukken in onze buurt kun je ze tegenkomen.
Zowel het mannetje als het vrouwtje zijn bruin en hebben een lichte, gevlekte buik. De zang is veel luider en intensiever dan die van een merel. De zang van lijsters begint ook erg vroeg in het jaar. Vanaf eind januari, begin februari is hij al regelmatig te horen.
Toch zijn zanglijsters trekvogels, in tegenstelling tot merels die hier het hele jaar blijven. Onze lijsters trekken in het najaar een stukje zuidelijker, meestal naar Frankrijk. Omdat ze voornamelijk leven van slakken, wormen, pissebedden en insecten zullen ze proberen onder de vorstgrens te blijven. In de herfst eten ze trouwens ook fruit en bessen.

Vorig jaar was ik in februari op vakantie. Toen heerste er strenge vorst in Nederland en vroor het ook in grote delen van Frankrijk. In Zuid-Frankrijk en Spanje waren toen overal lijsters te zien, op werkelijk alle grasveldjes en wegbermen kwam je ze tegen.
Er zijn ook veel overeenkomsten met merels: ze broeden ook in dichte struiken, zoals klimop en maken een keurig rond nestje wat ze met zachte materialen bekleden. Als er iets misgaat met het eerste broedsel (storm, koud weer, voedselgebrek, nestrovers) dan starten ze opnieuw met een tweede broedsel. De merel gaat nog verder, want die begint in de zomer nog rustig aan een derde nest. Beide leggen ze ongeveer vier eitjes die twee weken worden bebroed.

In het voorjaar als de jongen worden gevoederd dan vangen ze voornamelijk rupsen en andere insecten. In de loop van de zomer passen ze hun menu aan. In de tuin zult u ze minder vaak aantreffen dan merels en dat is jammer want lijsters zijn geduchte slakkeneters. Ze hebben een duidelijke voorkeur voor huisjesslakken, die ze stukslaan op een platte steen. Meestal hebben ze daarvoor een vaste plek, die de smidse wordt genoemd. Duidelijk hoorbaar tikken ze op die plek de slakken stuk. Gebruik dus geen slakkengif in de tuin, want daar gaan ook de lijsters (en andere dieren zoals egels) aan dood!

Bijgaande foto's maakte ik vorige winter in Zuid-Frankrijk. Daarop is duidelijk te zien hoe de lijster te werk gaat bij de smidse.

Prettige zomer gewenst enne...
Geniet deze maand nog van alle vogelgezang, want dat wordt stukken minder in juni en de rest van de zomer.