In onze buurt komen (nog) volop egels voor. Ze worden regelmatig gezien in de tuinen en plantsoenen en wandelen, meestal ’s avonds en ’s nachts, op hun gemakkie rond op zoek naar lekkere hapjes. Vooral slakken en wormen vinden ze heerlijk.

Tijdens deze voedseltochten kunnen ze gemakkelijk te water raken. Nu heeft U daar natuurlijk rekening mee gehouden en Uw tuinvijver voorzien van makkelijk toegankelijke oevers. Helaas is dat in onze buurt niet overal het geval.Alleen al afgelopen zomer heeft Gerrit Zand, van vogelasiel en egelopvang “ De Toevlucht” 11 (elf) dode egels ontvangen, opgehaald en gevonden in de sloten van de Bijlmerweide. Natuurlijk ligt het aantal slachtoffers nog veel hoger, want lang niet alle drenkelingen worden opgemerkt en doorgegeven.Omdat in de afgelopen jaren de beschoeiing van de vijvers van de Bijlmerweide is vernieuwd en gelijk flink verhoogd, kunnen de te water geraakte egels onmogelijk op de oever klimmen. Dus verdrinken de dieren jammerlijk.


Daarom heeft Gerrit er bij de deelraad op aan gedrongen om op verschillende plekken langs de oever de beschoeiing te verlagen. Gelukkig is de deelraad daartoe bereid en gaan ze dit najaar aan de slag om deze klus te klaren.U zult dus komende maanden een machientje op diverse locaties langs de vijvers de beschoeiingspaaltjes naar beneden zien drukken om aldus plekken te creëren waar egels en andere drenkelingen (muizen, wezeltjes, jonge eendjes, maar ook kikkers en ringslangen) de oever weer op kunnen klimmen.

Echter: deze werkzaamheden vinden niet plaats in particuliere tuinen. Vandaar deze oproep:
Grenst uw tuin aan het water? Zorg dan voor een makkelijke opstap-plek. Zodat allerlei te water geraak-te dieren weer op het droge kunnen klimmen. Dat kan eenvoudig met een trapje of boomstam of tak die schuin in het water steekt, maar ook door bijvoorbeeld een vlotje te maken van een stammetje of ander stukje hout dat tegen de oever aan ligt. Als u dat bevestigt, met bijvoorbeeld een touw of stevige ring, aan de beschoeiing zullen de drenkelingen u dankbaar zijn.