Dit keer eens een beestje uit de categorie hinderlijke insecten in en om het huis. Enige tijd terug zijn muggen, zilvervisjes, kruisspinnen en pissebedden al de revue gepasseerd, maar de huisvlieg wint het wel als het om hinderlijk gedrag gaat.

Fauna huisvlieg

Treden de muggen vooral op als het donker is, de vliegen zijn alleen overdag actief, soms ook 's avonds bij sterk kunstlicht. Hoewel ze niet steken of irritant zoemen, kunnen ze geweldig vervelend rond je hoofd, rond je bord of rond de lamp cirkelen. Dat houden ze erg lang vol en u zult het met me eens zijn dat het nog helemaal niet mee valt om ze dood te slaan. Daarvoor kan ik wel een goede vliegenmepper aanraden in plaats van een pantoffel of een opgevouwen krant.

Dat zit namelijk zo: vliegen zijn bijzonder gevoelig voor de kleinste luchtverplaatsing en als een krant of pantoffel met grote snelheid richting de vlieg beweegt wordt de luchtlaag vlak daarvoor weggedrukt. Die luchtverplaatsing waarschuwt de vlieg meestal op tijd.
Een goede vliegenmepper is gemaakt van gaas en de lucht wordt dus niet vooruit geduwd maar verdwijnt dóór het gaas en zo wordt de vlieg niet gewaarschuwd door de zich verplaatsende luchtlaag. 't Is maar een weet...

Maar ziet de vlieg het gevaar dan niet aankomen? Hij heeft namelijk indrukwekkend grote ogen op z'n kop. Helaas, de ogen bestaan uit honderden aparte lensjes (dit noemen we facetogen) en ieder lensje is van een erg povere kwaliteit. Als al die lensjes worden ingezet ontstaat er een erg troebel beeld waarbij vooral licht en donker wordt onderscheiden. Verder zijn de hersentjes van vliegen echt niet in staat een beeld te vormen van de omgeving (dit geldt overigens voor heel veel dieren!). Dat hebben de vliegen ook niet nodig, een goede 'neus' om voedsel te vinden is bijvoorbeeld veel belangrijker.
De kamervlieg is een ware cultuurvolger, overal ter wereld waar mensen zijn (en huizen en stallen met vee) vinden we deze vliegen. Er zijn maar twee uitzonderingen: op de beide polen en midden in zeer droge woestijnen. De mensen zorgen namelijk goed voor de vliegen. Ze voorzien ze van voedsel, warmte en een veilige omgeving. In of rond de meeste huizen is voldoende eetbaars te vinden. Overal zijn wel restjes, druppeltjes of spoortjes van plantaardig of dierlijk voedsel te vinden, meestal genoeg voor een goede vliegenmaaltijd.

Die voedselresten mogen best opgedroogd zijn. Vliegen pompen zelf speeksel richting het voedsel en zuigen zo hun kostje naar binnen. Zo eten veel vliegensoorten.
De vrouwtjes hebben uiteraard meer voedsel nodig want zij produceren een indrukwekkend aantal eitjes. Zo'n klein kamervliegje legt zomaar series van honderd tot honderdvijftig eitjes. En na een paar dagen en voldoende voedsel herhaalt ze dat gewoon. Een vrouwtjeshuisvlieg leeft rustig twee maanden! Dit in tegenstelling tot de mannetjes die jonger sterven.
Tja en daarna gaat het snel: na twee dagen komen de eitjes uit en als er voldoende voedsel aanwezig is (meestal in een afvalemmer of zak) en de temperatuur rond de twintig graden is, gaan de larfjes (vliegenmaden) na één week al verpoppen. En dat duurt ook maar een weekje. Is het hoogzomer en liggen de temperaturen hoger dan verloopt alles nog veel sneller. Om kort te gaan; na ruim twee weken staat er alweer een nieuwe generatie klaar.

Er zijn nog wel wat wetenswaardigheden over vliegen te melden. U heeft vast wel eens gezien dat vliegen uitgebreid toilet maken. Ze vegen dan zorgvuldig hun pootjes af en regelmatig hun kopje, vleugels en achterlijfje. Die haren op hun pootjes schoonhouden is erg belangrijk, want daarmee proeven ze waarop ze landen. Ze weten dan gelijk of het eetbaar is of niet. Ze proeven dus met de haartjes op hun poten. Vliegen hebben namelijk geen neus, tong of gebit om de zaak te onderzoeken.
Verder zijn deze vliegen ook in staat om allerlei ziekteverwekkers te verspreiden. Zeker omdat ze ook graag landen op je lippen of rond je ogen. In veel landen spelen deze vliegen dan ook een gevaarlijke rol bij de verspreiding van tyfus, lepra, salmonella, cholera, polio, dysenterie, tuberculose en nog veel meer virussen, bacteriën en schimmels.

Gelukkig zijn vliegen ook een belangrijke voedselbron voor heel veel vogels, spinnen, kikkers en nog veel meer insecteneters. Maar om nou te zeggen dat het echt helpt...