Op zondag 30 oktober j.l. ging ik, zoals ik wel vaker doe, de papierbak legen en de lege flessen wegbrengen. En ja hoor, niet voor de eerste keer zag ik afval gewoon naast de papier- en de glascontainer staan.

Leefbaarheid zomaar op een zondag


Nu zult u denken: het gebeurt vaker, waarom daar nu alweer over zeuren? Maar ik kan het echt soms niet begrijpen. In dit geval gaat het mij niet eens zozeer om het feit dat mensen afval op straat zetten op een plek waar het niet hoort en op een dag dat het niet mag. In dit geval vraag ik mij af of wij als mensheid ooit in staat zullen zijn om de neerwaartse spiraal in onze omgang met het milieu te doorbreken. Zullen wij ooit in staat zijn ons afval te beperken, het te scheiden en voor een groot deel te hergebruiken?

Op de wereldzee├źn drijft inmiddels in de bovenste tien centimeter water een gigantische hoeveelheid plastic snippers. Dat plastic doet er honderden jaren over om af te breken, en bij dat proces van afbreken komen ook nog eens giftige stoffen vrij. In de doos die u ziet op de foto zit een stofzuiger, waarschijnlijk stuk, of simpelweg oud. Voor deze stofzuiger is een verwijderingsbijdrage betaald en daarvoor zou dit apparaat dus gedemonteerd worden. De onderdelen worden dan keurig verdeeld en de meeste kunnen worden omgesmolten en hergebruikt. De doos zelf had natuurlijk in de papierbak gemoeten.
In de doos onderin zit ook nog ander plastic. Ik heb er maar weer een stukje aan gewijd, net zoals anderen voor mij. In de hoop dat iemand de volgende keer tien tellen extra nadenkt alvorens het zo neer te zetten. Als je van dit soort spullen af wilt, dan kan dat eenvoudig door het even langs de Meerkerkdreef te brengen. Bij het Afvalpunt worden de aangeleverde zaken keurig gesplitst. Vanaf Geerdinkhof is het Afvalpunt in acht minuten te bereiken. Het is dagelijks open en zelfs op zaterdag tot 16.00 uur.