Begin februari bezocht bestuurslid Yolanda Grift de voorzittersbijeenkomst van het stadsdeel waar de aftrap is gedaan voor het project Samen brandveilig. Het gaat om een landelijk project, maar voor Amsterdam begint het in Zuidoost nu al. Heel concreet: wij zijn een van de twee pilotbuurten, naast Gein 3.

Om het project toe te lichten was de nieuwe brandweercommandant van Amsterdam, Elie van Strien, samen met een aantal collega's aanwezig. Alle woningen ontvangen in de loop van 2012 – wijk voor wijk – een brief met een uitnodiging voor een huisbezoek, een analyse van de brandveiligheid in de woning en, indien gewenst, het direct aanbrengen van een rookmelder. Daarnaast wordt er ook op andere manieren getracht om de bewoners te bereiken, omdat niet iedereen brieven leest. Zelfs al staat het logo van de brandweer erboven...

Ik heb dus ons Infobulletin, onze website, GG-alert en onze borrels aangeboden als forum om onze bewoners te bereiken, al is mijn inschatting dat in deze wijk de meeste bewoners wel brieven lezen.

De procedure
Na ontvangst van de brief kunnen bewoners bellen voor een afspraak.
Een afspraak duurt ongeveer twee uur, inclusief het invullen van een vragenlijst, de woninginspectie (indien de bewoner toestemming geeft) en het plaatsen van een rookmelder.
Het hele team komt in de wijk, zes man/vrouw sterk. Als er maar een of twee adressen zijn (per woning twee brandweermannen) dan gaat de rest huis aan huis aanbellen. Ze moeten namelijk als team compleet blijven, mocht er een melding komen. Als je ze ziet, kun je ze aanspreken.

Enkele cijfers
Er zijn in Nederland per jaar circa 15.000 binnenbranden , waarvan ongeveer 57% woningbranden.
Er zijn in Amsterdam per jaar circa 600 woningbranden.
Er zijn in Zuidoost zo'n 60 woningbranden per jaar; in 2010 waren er bij woningbranden in Zuidoost slechts 4 gewonden.
De oorzaak van brand is in 30% van de gevallen in slaap vallen tijdens het roken, 21% door elektrische apparatuur en kortsluiting, 9% bij het koken, 6% door kinderen met vuur en in 6% van de gevallen komt het door onvoorzichtig omgaan met kaarsen.

Een weetje: een stekkerdoos met een rode aan-uitknop is vaak de oorzaak. Deze aan-uitknop van de stekkerdoos wordt dan ten onrechte gebruikt om het apparaat dat er op aangesloten is aan en uit te zetten. Daardoor kan de rode knop gaan smelten. Hij lijkt dan uit te zijn, maar is nog aan en ...
De brandweer vertoonde ook een paar informatieve filmpjes. We verwijzen naar www.brandweer.nl/brandweeramsterdam-amstelland en www.brandisgeengrap.nl.

Zie via YouTube 'Comparison of room furnishing': het verschil in vlam vatten tussen een met moderne materialen (denk aan plastic) ingerichte woning en een qua inrichting 'oude' woning. Eveneens via YouTube? 'Keukenbrand: telt u mee?'