Verzamelaars

Wie heeft er niet van genoten? Van Kuifje, Asterix en Suske en Wiske, om er een paar te noemen. Als kind, stiekem 's avonds in bed of misschien gewoon op de bank. Maar ook als volwassene kun je vaak veel plezier beleven aan stripverhalen. Sommige mensen blijven zelfs hun hele leven in de ban van strips. En dat dat dan leidt tot verzamelen lijkt niet meer dan logisch.

Ik ga op bezoek bij zo'n verzamelaar: Daniël Hofmans. Meteen bij binnenkomst wordt duidelijk dat je hier met een verzamelaar in de ruime zin van het woord te maken hebt. Het zijn niet de strips waar het oog het eerst op valt, maar een grote verzameling miniatuursoldaten, strak in het gelid op een kastje in de gang. Daar blijft het niet bij. Ook een fraaie collectie bakelieten voorwerpen, heiligenbeelden in allerlei formaten en veel kunst aan de muur trekken minstens evenveel aandacht.
Daniël merkt dan ook op dat voor hetzelfde geld een ander onderwerp geschikt zou zijn geweest voor dit interview.
We houden het toch maar op de strips. Zo zichtbaar als de overige verzamelingen zijn, zo verstopt zijn de stripboeken. Ze bevinden zich overal in huis, verspreid over de diverse kamers, in kasten. Zelfs in de badkamer staat een kastje. In totaal bezit Daniël zo'n tweeduizend exemplaren.

Voor het laatste Infobulletin van 2014 ga ik op bezoek bij Merel. Voluit Merel Ana Lansink. Op Geerdinkhof is zij mijn overbuurmeisje. U kwam haar in dit nummer al eerder tegen, namelijk in het Verhaal achter de omslag.
Verzamelaar sneakers-1

In de voorgaande afleveringen van deze rubriek hebben we al met verschillende verzamelaars en hun verzameling kennisgemaakt. Nu ben ik op bezoek bij Jaap Schippers, die al sinds 1980 hier met zijn vrouw Hilde woont. De kinderen zijn al lang het huis uit en dat geeft Jaap ruimte voor zijn hobby: miniatuurtreinen. Een kamer boven is getransformeerd tot een spoorwegcomplex.

'Als kind had ik ook treintjes. Niet zo veel, want het was duur, maar ik heb het altijd leuk gevonden. Mijn wandelvriend, die ik sinds mijn schooltijd ken, heeft dezelfde hobby,' vertelt Jaap. 'Het is een hobby die je niet loslaat en het is nooit af,' voegt hij eraan toe. Hij begon met het maken van een klein proefbaantje. Uiteindelijk werd het wandmeubel uit de kamer boven verkocht en van de opbrengst werden rails besteld. Sinds Jaap een jaar geleden met pensioen ging, is er alle tijd voor werk aan het spoor.

De verzamelaar in deze aflevering doet aan postzegels en boeken. Aan de koffie bij Leo Barning en zijn vrouw Henny komt het gesprek al snel op Amsterdam. De verzameling van Leo staat boven. Boekenkasten vol. Geschiedenisboeken, romans en sciencefiction. Nieuwe boeken en oude. Maar vooral boeken over Amsterdam, zeven strekkende meter. Amsterdam is Leo's passie en daarvan getuigen de boeken.

Zowel Leo als zijn vrouw zijn geboren en getogen in de hoofdstad. Begin jaren zeventig woonden zij korte tijd in Hoogezand. Heimwee bracht ze al na zeven maanden terug in Amsterdam waar ze nooit meer weg willen. Na zijn pensioen is Leo de ochtenden gaan werken in een appartementencomplex in de Emmastraat.

Voor het laatste Infobulletin van 2013 ga ik op bezoek bij José Agema. Voor een bijdrage aan dit decembernummer heeft zij een zeer toepasselijke verzameling: kerstengeltjes. Waar anderen hun verzameling het hele jaar door uitstallen, doet José dat niet. Haar verzameling ligt in dozen en de engeltjes sieren slechts een paar weken per jaar het huis en de kerstboom.

Voor de derde aflevering van deze rubriek ga ik op bezoek bij Simone. Zij is tot dusver de jongste verzamelaar: Simone woont met haar moeder, vader en jonger zusje in een groot huis in Geerdinkhof. Meteen na binnenkomst neemt Simone mij mee naar haar net opgeruimde kamer voor een eerste blik op haar collectie. Daarna praten we in de tuin verder met Simone en Lilian, haar moeder.

Voor de tweede aflevering van deze rubriek ga ik op bezoek bij Marieke Vernooij. Als ik bij haar binnenkom, trompetteren ze mij al tegemoet, de olifanten. Overal staan ze. Een deel van de verzameling is uitgestald in vitrinekasten, per plank gesorteerd naar het materiaal waarvan ze zijn gemaakt. Hoe mooi kan een verzameling eruitzien.

Voor de eerste aflevering van de nieuwe rubriek over verzamelaars ben ik op weg naar de Geerdinkhofbewoners Dennis en Ron. Zij verzamelen Oranjalia, een combinatie van oranjespullen en memorabilia. Hun verzameling bevat van alles met betrekking tot het Nederlands Koninklijk Huis. Ik ben benieuwd hoeveel zo'n verzameling van een woonruimte vraagt en of hij misschien die ruimte domineert. Naast de bel hangt een bord met 'DenRon collections' en een bord met 'Cymru'. Het intrigeert me al voor ik binnen ben.

In het najaar liep ik op een curiosamarkt en op enig moment viel mijn oog op het boek 'Verzamelen is ook een kunst'. Bijna onmiddellijk vroeg ik mij af of er ook in (Groot) Geerdinkhof verzamelaars zijn. En of wij die kunnen leren kennen.