In het najaar liep ik op een curiosamarkt en op enig moment viel mijn oog op het boek 'Verzamelen is ook een kunst'. Bijna onmiddellijk vroeg ik mij af of er ook in (Groot) Geerdinkhof verzamelaars zijn. En of wij die kunnen leren kennen.

In het boek, van Thomas Leeflang, maken we kennis met twintig verzamelaars en lezen we hun gepassioneerde verhalen over hun verzamelingen en hun verzameldrift. Zo is daar Mary Koster die antieke poppen verzamelt. Of Henny Meijer die onderscheidingen verzamelt. Ook koninklijke onderscheidingen, die eigenlijk na het overlijden van de gedecoreerde aan de koningin geretourneerd moeten worden.

 

Museum Oude ambachten
Er zijn verzamelaars van sigarenkistmerken, van brillen, autonummerborden, spreekmachines, wijwatervaatjes en van strijkijzers; ook die worden verzameld. Dat deed mij meteen denken aan het Museum 'Oude ambachten' in Terschuur, waar een grote collectie strijkijzers en ander verzameld spul is te vinden. Ook heel veel andere dingen uit het dagelijkse leven in de vorige eeuw(en). Dat museum is zeker een bezoek waard.

Willem Frederik Hermans
In 'Verzamelen is ook een kunst' lezen we verder nog verhalen over het verzamelen van poëziealbums, sinaasappelvloeitjes, modeltreinen, speelfilms, schoentjes, juke-boxen, hang- en sluitwerk, puddingvormen, schaatsen en blikverpakkingen. Ook is er het verhaal van Harry van de Visch, die net als de schrijver Willem Frederik Hermans (1921-1995) schrijfmachines verzamelt. Over een ontmoeting met Hermans verhaalt hij: 'Hermans is een bijzonder goed schrijver, maar als verzamelaar van schrijfmachines draait hij nog niet mee aan de top. Hij heeft een aardige collectie. Hermans is literator, geen technicus. Hij weet eigenlijk weinig van schrijfmachines af. Er stopte een jaar of zeven acht geleden een oude auto voor de deur en uit die wagen stapten twee heren. "Mag ik mij even voorstellen," zegt de oudste, "mijn naam is Hermans." De jongste heer bleek zijn zoon te zijn. Hermans kwam naar mijn collectie machines kijken. Een buitengewoon sympathiek mens, heel voorkomend en beleefd. Ik heb hem nog een paar machines meegegeven. Verkocht? Nee, dat doe ik niet snel. Ik krijg eens iets en ik geef eens iets. Zo doen wij dat onder collega-verzamelaars.'

Meld u aan
Bent u nu voldoende gemotiveerd en geïnspireerd om úw verzameldrift met ons te delen, neem dan contact op met de redactie van het Infobulletin: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Wie weet welke leuke aanbiedingen dat nog oplevert om uw verzameling uit te breiden en te verrijken.