Voor de eerste aflevering van de nieuwe rubriek over verzamelaars ben ik op weg naar de Geerdinkhofbewoners Dennis en Ron. Zij verzamelen Oranjalia, een combinatie van oranjespullen en memorabilia. Hun verzameling bevat van alles met betrekking tot het Nederlands Koninklijk Huis. Ik ben benieuwd hoeveel zo'n verzameling van een woonruimte vraagt en of hij misschien die ruimte domineert. Naast de bel hangt een bord met 'DenRon collections' en een bord met 'Cymru'. Het intrigeert me al voor ik binnen ben.

Een vorstelijke ontvangst
Binnen wacht me een vorstelijke ontvangst met koffie en appeltaart. Mijn nieuwsgierigheid krijgt direct en zonder woorden een antwoord. De zeer omvangrijke collectie oranjespullen is verzameld in drie vitrinekasten, geheel in harmonie met de overige inrichting van de woonkamer, die gezelligheid en warmte uitstraalt. Boven is nog een kamer van onder tot boven ingericht met oranjespullen.
Alles is ook hier zeer geordend. Dennis praat met een licht Engels accent. Maar, zoals hij zelf zegt, is hij niet Engels maar Welsh. Dit verklaart het woord Cymru (dat Wales betekent) op het bord naast de voordeur. Dennis kwam in 1976 naar Nederland. Ron en Dennis ontmoetten elkaar in de verpleging.
Ron werkt nu op de afdeling oncologie van het ziekenhuis Amstelland. Als hij problemen van het werk mee naar huis dreigt te nemen, is de verzameling een welkome afleiding. Dennis verruilde de verpleging voor de belastingdienst waar hij nu manager dienstverlening en kwijtschelding is.

Hoe het begon
Hun verzamelwoede is ontstaan vanuit hun grote interesse in geschiedenis, met name in die van het Nederlandse vorstenhuis. Van die geschiedenis wist Dennis aanvankelijk niets en juist dat fascineerde hem. Veel lezen dus. Hun eerste aankoop was een kop en schotel voor het forse bedrag van vijftig gulden. 'Van het één komt het ander en voor je het weet is het hek van de dam,' zegt Dennis.
In 1996 richtten Dennis en Ron 'DenRon collections' op.

Grote collectie
De collectie is groot. Met zorg en goede smaak is alles in drie vitrinekasten uitgestald: op chronologische volgorde en per gebeurtenis. Het geheel begint bij koning Willem I. De kasten laten een prachtige verzameling zien. In 2009 won DenRon de 'Dutch Collectors Award', een begeerde onderscheiding in verzamelaarsland. Vrijwel alles uit de collectie heeft een verhaal en van elk object kennen de heren elk detail. Hoewel de kasten vol staan, zijn er nog steeds wensen. Die kobaltblauwe beker bijvoorbeeld; hij staat in Het Loo en is in 1898 ter gelegenheid van de inhuldiging van koningin Wilhelmina gemaakt. Het is een soort 'heilige graal' voor de verzamelaar. 'Als er één exemplaar is dan moet er ergens nóg een zijn. Wij zijn nog steeds op zoek. Verzamelaars geven niet gauw op.'

Porseleinen schoentjes
Net als toen met de schoentjes. Dennis zag de porseleinen schoentjes met daarop de beeltenis van Wilhelmina en hij vond ze direct elegant en mooi. Slechts één ervan mocht hij kopen, een ander moest er ook plezier van kunnen hebben, vond de handelaar. Van alles haalden zij uit de kast: een hoger bod, zeuren, smeken, maar de handelaar bleef bij haar besluit: één exemplaar konden ze kopen. Dennis en Ron waren echter niet weg te branden en de vrouw zwichtte. Alleen was er één probleem: het tweede schoentje stond bij haar thuis. Bovendien ging ze voor twee weken met vakantie. Na die twee weken stonden Dennis en Ron al bij haar voor de deur nog voor ze thuis was. Het maakte de schoentjes tot een favoriet object voor Dennis. Een bronzen beeld van Wilhelmina, afkomstig uit een stadhuis, is een van de favoriete stukken van Ron.

Kopen en verkopen
Inmiddels is de verzameling groot en dynamisch en wordt hij gekenmerkt door zowel kwantiteit als kwaliteit. Er wordt verkocht, uitgeleend en er komt nieuw bij. 'Een verzameling zonder nieuwe dingen is snel dood,' zeggen Dennis en Ron. 'Regelmatig gaan wij naar markten en ook staan we zo'n drie à vier keer per jaar op beurzen. In 1995 gingen wij voor het eerst naar een markt en huurden voor tachtig gulden een kraam op een beurs. Die dag verkochten we voor driehonderd gulden en waren daarmee de koning te rijk.'
Na de oprichting van DenRon collections werd het verzamelen steeds fanatieker en groeide de verzameling uit tot wat hij nu is. Nederland telt circa tweehonderd verzamelaars van Oranjalia, waarvan DenRon collections tot de topvijf behoort.

De Juliana-veiling
In maart 2011 werden te Soestdijk eigendommen van prinses Juliana geveild; een luilekkerland voor verzamelaars van Oranjalia. De taxaties waren redelijk. Ron en Dennis hadden hun oog laten vallen op een kaarsendoosje met daarop een kroontje en de beeltenis van Emma. Het was getaxeerd op tachtig tot honderdtwintig euro. Ron en Dennis zetten ruim in met vierhonderd euro en dachten zo een goede kans te maken om het te bemachtigen. Maar het ging weg voor vijf en een half duizend euro! Uiteindelijk waren de opbrengsten van de veiling torenhoog, waar met name de Koninklijke familie zeer verbaasd over was.

Exposeren en etaleren
Ron en Dennis vertellen dat het verzamelen van oranjespullen vaak geassocieerd wordt met kitsch, oude dames en permanentjes. Niets is minder waar. In de kasten bij Ron en Dennis staat een enorm stuk geschiedenis met allerlei anekdotes daarbij. Hun verzameling is zo groot en zo interessant dat er vaak uit geleend wordt ten behoeve van boeken en tentoonstellingen (bijvoorbeeld in Het Loo en het Geldmuseum in Utrecht). Ook is de verzameling als afstudeerproject gebruikt. In het boek 'Oranje boven' is negentig procent van de illustraties gefotografeerd uit de collectie van DenRon.
Vorig jaar mocht DenRon als eerste particulier exposeren op Het Loo. Toen vijf jaar geleden in het Historisch Museum in Amsterdam de tentoonstelling ' Amsterdam en de Oranjes' werd geopend door koningin Beatrix, stonden Dennis en Ron daar ook met een deel van hun verzameling. Er hing ook een foto van de twee. Toen Beatrix met haar gevolg het pand wilde verlaten, zag ze Ron en Dennis, herkende hen van de foto, stapte uit het gareel en kwam met de mannen kennismaken .

Het jaar 2013
In het jaar 2013 bestaat het Koninkrijk der Nederlanden tweehonderd jaar. Een bekende fotograaf zal dit jaar een uitgebreide fotoreportage maken over vier à vijf Koninklijk Huis-verzamelaars. Dennis en Ron zitten daarbij. Zelf zullen zij ook iets (laten) maken ter gelegenheid van dit jubileum: bekers bijvoorbeeld. Zij hebben daarover al contact met de aardewerkfabrikant 'De Porceleyne Fles'.
Op het moment van dit interview was de abdicatie van koningin Beatrix nog niet bekend. Deze gelegenheid zullen Dennis en Ron vast niet aan zich voorbij laten gaan.

Nieuwsgierig geworden naar DenRon collections? Op hun website www.denroncollections.nl is zowel in het Nederlands als in het Engels veel informatie te vinden. En heel veel foto's.

Reacties   

#1 Teus van de Kemp 15-04-2018 14:01
Wil,graag met Ron en Dennis in kontakt komen wij kennen elkaar van de verzamelbeurs ik spaar Boldoot . Groet Teus
Citeer