Voor de derde aflevering van deze rubriek ga ik op bezoek bij Simone. Zij is tot dusver de jongste verzamelaar: Simone woont met haar moeder, vader en jonger zusje in een groot huis in Geerdinkhof. Meteen na binnenkomst neemt Simone mij mee naar haar net opgeruimde kamer voor een eerste blik op haar collectie. Daarna praten we in de tuin verder met Simone en Lilian, haar moeder.

Simone is dertien jaar (dat doet mij meteen aan Frans Halsema's 'Meisjes van dertien' denken). Overdag bezoekt zij de tweede klas van het Spinozalyceum en omdat school veel tijd kost, is er nu wat minder tijd voor hobby's. Simone verzamelt Monster High-poppen; ze heeft er inmiddels twee├źntwintig. Deze poppen worden op de markt gebracht door Mattel, de fabriek die ook de barbies maakt. Monster High-poppen zijn dochters (het zijn meestal dochters) van bekende monsters. Hun eigenschappen zijn tegengesteld aan die van de vaak boosaardige vader. Zo wil Lagoona Blue, dochter van een zeemonster, de zeedieren beschermen, vertelt Simone. Draculaura is de zestienhonderd jaar oude dochter van Dracula en zijn vrouw. Ze is de vriendin van Frankie Stein, de dochter van Frankenstein. Draculaura is volstrekt vegetarisch, eet dus geen vlees en is bang voor bloed. De poppen zijn highschool-meisjes en -jongens. Monster High-poppen zijn sinds 2009 op de markt en zij groeien nog in getal. De poppen worden verkocht in een doos. Ze kosten zo tussen de twintig en vijfendertig euro. De eerste exemplaren (de zogenaamde basic poppen) worden geleverd met een thema, een huisdiertje en een dagboekje waarin het karakter van de pop staat beschreven. 'De poppen zijn heel mooi gemaakt,' vertelt Simone. 'In de gewrichten zitten piepkleine, maar ook kwetsbare scharniertjes. Je kunt alles buigen!'

Verzamelaars monster high-poppen

Sinterklaas
In 2009 ontdekte Simone de Monster High-poppen. Na het zien van een reclame ging zij met een vriendinnetje op speurtocht naar ze op internet, vond ze leuk en een Monster High-pop kwam op haar verlanglijstje voor Sinterklaas. 'Ik had niet goed ingeschat hoe graag zij die pop wilde hebben en ik had al allerlei cadeautjes gekocht waarvan ik zeker wist dat Simone die wilde hebben,' zo vertelt haar moeder. 'Twee dagen voor de Sinterklaasviering zei Simone dat ze toch zo hoopte dat ze een Monster High-pop zou krijgen. Ai. Maar er was een uitweg.' Ze hadden ook lootjes getrokken en haar vader had Simone getrokken. Hij maakte als surprise een metershoge dubbele boterham met daartussen een reuzenslablaadje, een reuzenplak kaas, een reuzentelefoon en een echte Monster High-pop. Op pakjesavond was Simone blij met haar Lagoona Blue, heel blij.

Creatief
Simone bewaart haar poppen in een vakkenkast. Elk vak is een kamertje. Mattel brengt allerlei accessoires voor pop en kamertje op de markt, maar daar doet Simone niet aan. Zij knutselt alles zelf bij elkaar. Creatief, vindingrijk en 'technisch begaafd'. Alles wordt op schaal gemaakt, hoewel er geen centimeter aan te pas komt: de hoogslaper, de kast, het tapijt... Indruk maken ook de kleine gebakken broodjes, de minuscule sushi's en ... eigenlijk alles. 'Dat creatieve heb ik van pappa en mamma, denk ik,' besluit Simone, kind uit een creatief nest.

Nu nieuw, straks antiek?
Mensen verzamelen al heel lang poppen. En daar zijn oude, ook zeer kostbare exemplaren bij. Hoe zal het de Monster High-poppen vergaan? Een feit is al wel dat de eerste poppen in een andere doos zijn uitgebracht dan de latere. Deze poppen met doos (à la Dinky Toys) zijn ook al meer waard dan de latere. Wat zal Lagoona Blue met doos waard zijn in 2109? Houd Tussen Kunst en Kitsch in de gaten! Nou ja, een paar generaties verder dan.