Wie heeft er niet van genoten? Van Kuifje, Asterix en Suske en Wiske, om er een paar te noemen. Als kind, stiekem 's avonds in bed of misschien gewoon op de bank. Maar ook als volwassene kun je vaak veel plezier beleven aan stripverhalen. Sommige mensen blijven zelfs hun hele leven in de ban van strips. En dat dat dan leidt tot verzamelen lijkt niet meer dan logisch.

Ik ga op bezoek bij zo'n verzamelaar: Daniël Hofmans. Meteen bij binnenkomst wordt duidelijk dat je hier met een verzamelaar in de ruime zin van het woord te maken hebt. Het zijn niet de strips waar het oog het eerst op valt, maar een grote verzameling miniatuursoldaten, strak in het gelid op een kastje in de gang. Daar blijft het niet bij. Ook een fraaie collectie bakelieten voorwerpen, heiligenbeelden in allerlei formaten en veel kunst aan de muur trekken minstens evenveel aandacht.
Daniël merkt dan ook op dat voor hetzelfde geld een ander onderwerp geschikt zou zijn geweest voor dit interview.
We houden het toch maar op de strips. Zo zichtbaar als de overige verzamelingen zijn, zo verstopt zijn de stripboeken. Ze bevinden zich overal in huis, verspreid over de diverse kamers, in kasten. Zelfs in de badkamer staat een kastje. In totaal bezit Daniël zo'n tweeduizend exemplaren.

verzamelaars strips-1

Het begin
Daniël vertelt dat deze interesse begon toen hij een jaar of acht was. 'Ik kreeg f 1,65 zakgeld en vroeg mijn vader of ik het bij hem kon ruilen voor f 2,50. Deze ging daarmee akkoord en zo kon ik mijn eerste stripboekjes kopen. Je had toen weekbladen als Kuifje en Robbedoes die ook altijd een paar pagina's stripverhalen bevatten met een vervolg. Het verhaal werd zo over een langere periode uitgesmeerd. Zo'n één keer per jaar kwam het uit in de vorm van een stripboek. Dat werd dan natuurlijk ook meteen aangeschaft. Bekende strips uit die tijd waren niet alleen Kuifje en Suske en Wiske maar ook Buck Danny, Michel Vaillant, Jan Kordaat en Guus Slim.'
In de middelbare schooltijd verflauwde Daniëls interesse voor stripverhalen. Het leefde weer op toen hij in 1981 op Geerdinkhof ging wonen. De oude verzameling was in de loop der tijd versleten of door uitlenen, soms tegen betaling, verdwenen en een nieuwe collectie werd opgebouwd.
Op een gegeven moment leidden omstandigheden ertoe dat Daniël alles verkocht maar na verloop van tijd startte hij opnieuw.

verzamelaars strips-2

Kopen en verkopen
'Hoe bouw je zo'n verzameling op en waar moet je zijn om jouw favoriete stripboeken te pakken te krijgen?' Daniël: 'Dat kan op verschillende manieren. Rommelmarkten is een mogelijkheid, maar daar is het vaak moeilijk om iets van je gading te vinden. Marktplaats leent zich er meer voor. Heel handig is catawiki, een online veiling voor allerlei zaken, maar ook zeker voor strips. Er is vrijwel iedere week een veiling, waar je online tegen elkaar kunt opbieden. Daarnaast zijn er ook regelmatig stripbeurzen in Nederland, maar nog meer in België.
Op zo'n beurs zie je iedereen met lijstjes lopen. Dat is heel typerend. Op zo'n lijstje staat wat je nog niet hebt en waar je op uit bent. Het is ook wel een speciaal slag mensen, die je op zo'n beurs tegenkomt. Het zijn voornamelijk mannen met een wat "ecoboerderijachtige" uitstraling. Vrouwen zijn altijd ver in de minderheid. Hun interesse ligt waarschijnlijk niet zo bij strips.
Ik vind het vooral een sport om series, die ik vroeger leuk vond, nu weer bij elkaar te harken tegen een redelijke prijs. De eerste druk is het meest interessant en het is ook mijn streven die te pakken te krijgen. Uiteraard kun je alles kopen wat je wilt, maar daar is de prijs dan ook naar. Het gaat er voor mij om het betaalbaar te houden.
Verkopen doe ik ook wel, bijvoorbeeld dubbele exemplaren. Die heb ik in mijn garage liggen, evenals series die ik niet leuk vind, maar nog niet weg wil doen.
Vorig jaar heb ik voor het eerst aan de Garagesale meegedaan. Het was heel leuk, al hield de verkoop niet over.
Er is overigens ook een levendige handel in stripbeeldjes. Die zijn erg in trek en daar wordt dan ook veel geld voor gevraagd. Ik heb er wel een paar goedkoop op de kop kunnen tikken, maar dat heeft voor mij geen prioriteit.'

Favoriete strips
Zoals hij al eerder opmerkte, vindt Daniël vooral die strips leuk die hem aan zijn jeugd doen denken, bijvoorbeeld de vroege Suske en Wiskes van vóór 1970, nog niet in kleur.' Die vroege strips vind ik met name interessant omdat zij een goed beeld geven over de wijze van denken in die tijd, het wereldbeeld toen en het toekomstperspectief dat er werd geschetst. Zo werd dierenwelzijn heel anders beleefd dan nu. Dierenmishandeling of op dieren jagen stond toen veel minder ter discussie. En wat te denken van Kuifje, een soms ronduit racistische getinte strip.'

verzamelaars strips-3

Verder gaat zijn interesse vooral uit naar historische strips, met name als het gaat over spionage en scheepvaart. Maar ook de geheime dagboeken van het Vaticaan en verhalen die zich afspelen in de Griekse en Romeinse tijd hebben zijn belangstelling. 'Een belangrijke voorwaarde is dat het wel reëel moet zijn en ergens op gebaseerd.' Van absurdistische verhalen moet hij niet veel hebben en vooral niet van science fiction. Hij vindt dit zelfs afschuwelijk.
Favoriet is voor Daniël de Lombard collectie, bestaande uit zestig strips met verschillende schrijvers en diverse thema's. Daniël heeft zeventig procent van deze collectie op dit moment in zijn bezit. Wat nog ontbreekt, staat op zijn wensenlijstje. Ook een paar exemplaren van Lucky Luke, uiteraard de eerste drukken, staan hier op.
Het gaat Daniël naast het verhaal eveneens om de kwaliteit van de tekening. Als voorbeeld van het laatste laat hij een paar prachtige scheepsillustraties zien van Jean-Yves Delitte, een van de nieuwere generatie striptekenaars, die hij waardeert. Ook noemt hij in dit verband de Belgische Yves Swolfs.
Het merendeel van de strips komen overigens uit België en Frankrijk.
'Veel series van vroeger bestaan niet meer. Wel zie je dat ze weer worden opgepakt. Maar vaak halen ze toch niet het oorspronkelijke niveau. Een mooi voorbeeld van een serie, die wel weer goed is opgepakt na gestopt te zijn in de jaren tachtig, is Blake en Mortimer ( oorspronkelijk van Edgar J. Jacobs). Daar zitten wel science fiction elementen in, maar op een voor mij acceptabele manier.'

Tot slot
Na afloop van het vraaggesprek loop ik met Daniël mee naar de kamer waar zich de meeste strips bevinden. Een indrukwekkende verzameling, die zoals hij zelf opmerkt nog eens geordend moet worden. Maar goed zichtbaar en naast elkaar zijn daar achter glas in de vitrine strips van de Lombard collectie. De wijze waarop ze geëtaleerd zijn, spreekt voor zich. Zij zijn favoriet.