Vandaag ga ik samen met Jenny Wesly naar Richard Husslage. Jenny om foto's maken voor het omslag en ik om hem te interviewen. Richard neemt afscheid als redactiecoördinator van het Infobulletin. Een reden om hem eens in de schijnwerpers te zetten.

Wonen richard husslage

Het huis
Het is aan het eind van een heerlijke, mooie, Hollandse zomermiddag. De zon schijnt. Bij het huis van Richard en Angela aangekomen, hoor ik achter de poortdeur zacht geklater van water. Er is een vijvertje en het geluid stelt me op mijn gemak. Want hoewel ik al via de mail een paar keer contact heb gehad met Richard, kennen we elkaar niet. Dat geeft wat extra spanning. Zal het klikken?
Eenmaal aangebeld, opengedaan en voorgesteld, gaat Richard ons voor naar de tuin. Het woord tuin doet onrecht aan het uitzicht dat geboden wordt. Ruime terrassen, dalend naar het water waar nog een zitje is onder een prachtige treurwilg.
Jenny zet Richard in diverse posities achter zijn laptop en zijn biertje. Ondertussen verken ik de tuin. Onder het terras zie ik een ren met een struik erin. In de ren zijn twee konijnen gehuisvest. Jenny vestigt de aandacht op een poes. Er blijken vier poezen in het gezin Husslage te zijn. Ze gedragen zich allemaal bescheiden, maar wellicht is dit te danken aan hun opvoeding? Want zowel Richard als zijn vrouw Angela, die vooral ook niet op de foto gezet wenst te worden en overigens ook niet aanwezig is, lijken me bescheiden mensen.
Als Jenny klaar is met de fotografie schuif ik aan om wat meer te weten te komen over de scheidend redactiecoördinator van het Infobulletin.

Wie is Richard Husslage?
Richard is 51 jaar, getrouwd met Angela. Samen hebben ze twee volwassen kinderen, een zoon en een dochter, die het huis al uit zijn. Ze wonen beiden in Gouden Leeuw.
Richards beroep is freelance consultant. Hij implementeert een ERP Systeem bij middelgrote en grote bedrijven. Wanneer ik hem vraag wat dat precies inhoudt, kijkt hij me olijk aan, gaat er even voor zitten, neemt een trekje van zijn dunne sigaartje en stort dan een flinke hoeveelheid moderne termen en begrippen over me uit die alles te maken hebben met het stroomlijnen en automatiseren van alle processen in een bedrijf. Van productie tot en met boekhouding, waarbij zijn specialisme financiën is. Ik probeer er iets van te begrijpen door te zeggen: 'heeft het te maken met ICT?'
Richard: 'Je hebt er zelf om gevraagd hoor, maar je mag ook IT zeggen'.
Zo heeft hij gewerkt voor Kenwood, Randstad, de gemeente Almere, het stadsdeel Osdorp. Nu is hij nu onder andere bezig met de implementatie van het systeem bij het IBA (Ingenieursbureau Amsterdam) van de gemeente Amsterdam.
Het lijkt me nogal abstract werk en ik raak geïntrigeerd naar de beweegreden van Richard om de redactie te voeren over het Infobulletin. Richard: 'In hoofdlijnen blijkt er in beide situaties sprake te zijn van een projectmatige aanpak, zowel bij de implementatie van een automatiseringssysteem als bij het uitbrengen van het Infobulletin.'

Bezigheden
'Mijn werk is mijn grootste hobby', antwoordt Richard als ik hem vraag of hij hobby's heeft. Ik kijk hem even aan en dan vervolgt hij: 'ik wil eigenlijk graag weer diskjockey zijn. Vroeger gaf ik ook wel danslessen en organiseerde ik dansavonden in een buurthuis. Ik heb dat tien jaar gedaan'. Hij vindt het 't leukst om een prettige sfeer te creëren en er een gezellige avond van te maken. 'Dat de mensen het naar hun zin hebben.' Zijn grootste hobby is dus muziek, zowel het bezoeken van concerten, zoals onlangs South East Jazz op Langerlust, als het verzamelen van muziek, luisteren via Spotify, dansen en het zelf verzorgen van muziek.

Redacteurschap
Toen Richard en zijn gezin zo'n tien jaar geleden in Geerdinkhof gingen wonen, nam zijn vrouw Angela al snel zitting in het bestuur van de Vereniging van Eigenaren. Ze hadden behoefte aan contact met de bewoners van Geerdinkhof. Er bleek een buurtblaadje te bestaan, nog in gestencilde vorm. Aangezien Richard van organiseren houdt, nam hij het op zich het buurtblad levend te houden en uit te breiden. Dat project is alleszins geslaagd te noemen.
Ik vraag hem naar de ontwikkeling en de hoogtepunten van zijn redacteurschap gedurende de afgelopen negen jaar. Richard schetst de ontwikkeling.
'In het begin was het een mededelingenstencil. Ik nam het over van Yolanda Grift en deed toen alles alleen: de opmaak etcetera. Later kwamen Jan Niemeijer, Bas Stekelenburg en - nog iets later - Frank Waardenburg erbij en werd het professioneler. Ieder had zijn eigen rol: schrijven, fotograferen, opmaak. Ik deed de coördinatie.'
Richard vindt het belangrijk dat er nu mensen zijn die het stokje overnemen. Nieuwe mensen kunnen een andere kleuring geven aan de inhoud, andere rubrieken laten verschijnen etc. Hij wilde al eerder weg, maar de redactie moest natuurlijk wel op sterkte blijven. Met veel genoegen kijkt hij terug op het contact dat hij met de 'Geerdinkhoffers' heeft gekregen. 'Zo heb ik veel van Bas Stekelenburg geleerd, een leuke man, heel inspirerend. Iets wat zeker genoemd mag worden is dat het Infobulletin subsidie heeft gekregen en losser is komen te staan van het bestuur van de Vereniging van Eigenaren. Er zijn meer adverteerders gekomen en het kan vier keer per jaar deels in kleur uitkomen, dankzij de subsidie en de advertentie-inkomsten.'

Wonen in Geerdinkhof
Angela en Richard zijn dus tien jaar geleden van Gein 3 verhuisd naar Geerdinkhof. Zij wilden toen met hun tienerkinderen graag wat ruimer wonen. Richard had in deze buurt wat gefietst en deze woning gezien. Angela was meteen helemaal verkocht. Richard keek wat verder en zag dat er toch flink wat gesleuteld zou moeten worden aan het huis. Echtgenote Angela tekende voor de zeer smaakvolle aankleding van het huis en de tuin.
Het wonen hier bevalt hun goed. Ook nu de kinderen uit huis zijn, lijkt het huis vooralsnog niet te groot. Ik word attent gemaakt op een doos van het nieuwe mengpaneel die voor het raam van een bovenkamer staat. De oude hobby staat klaar om met nieuwe spullen uitgeoefend te worden! Na zijn vertrek als redactiecoördinator verwacht Richard de leuke contacten te blijven houden.

Buurt
'Het is heel prettig wonen hier. Vooral met het oog op de bereikbaarheid van mijn werk zit ik hier goed. Ik ben redelijk snel, meestal binnen een uur, ter plekke. De ruimte van het huis en het groen erom heen is heerlijk.' Richard zegt erg te houden van de diversiteit van de bevolking, met bijvoorbeeld het Surinaamse eten. Uiteraard bezoekt hij het Kwakoefestival.
Er zijn echter ook minpunten. 'Ik stoor me aan de rotonde bij het metrostation Ganzenhoef en ik vind het irritant dat er auto's op het Ganzenhoefpad rijden.'
Over het algemeen is er qua infrastructuur eigenlijk alles. Er zijn goede verbindingen, maar nu we toch bij de minpuntjes beland zijn, valt er wel wat op te merken over het armoedig en slecht onderhouden metromaterieel. Richard: 'Van alle metro's die ik in de grote steden bezocht heb, is die van Amsterdam toch wel de slechtste.' Als voorbeeld noemt hij het feit dat het bandje dat haltes omroept niet synchroon loopt met die haltes.
Richard vind het erg jammer dat stadsdeelbestuurders zelf denken dat ze luisteren naar bewoners, maar dat de bewoners niet echt gehoord worden. Soms zijn er inspraakprocedures, maar het gevoel leeft dat de uitkomst al van tevoren vaststaat. Er lijken andere belangen mee te spelen. Op zich vindt hij het daarom ook niet erg dat de politieke laag van de stadsdelen zal verdwijnen. Aan de andere kant zal de afstand tussen burger en poltiek misschien juist groter worden en dat is ook geen goede zaak. Richard hoopt dat in de toekomst vanuit het stadsdeel echt goed overleg met bewoners kan plaatsvinden en bewoners echt invloed kunnen uitoefenen.

Wensen
'Dat het Infobulletin door de vernieuwde redactie naar een ander niveau kan worden getild. Het moet vernieuwend blijven.' We hebben het over de interactie tussen lezers en de redactie. Er wordt naar Richards zin te weinig, of soms helemaal niet, gereageerd op de stukken. 'Dat zou wel beter kunnen.' Ik opper om een lezersenquête te houden. Richard zegt dat er inderdaad aan gedacht is dat weer eens te doen.
Richard eindigt met de opmerking dat hij het prettig zou vinden als mensen meer aan energiebesparende maatregelen zouden doen. 'Zonnepanelen, waarom niet op openbare gebouwen geplaatst? Windmolens, waarom niet in de Bijlmer?'

Ik bedank Richard voor het gesprek en wens hem veel succes bij zijn optreden als DJ op 12 oktober in Groenhoven! En namens de lezers: bedankt Richard voor al het werk dat je de afgelopen negen jaar voor Geerdinkhof hebt verzet.