Ik ben onderweg naar het huis van Lies de Graaff en Rob Knapp en realiseer me dat ik de weg in Geerdinkhof nog steeds niet goed ken. Ik verdwaal nog net niet, maar de bebouwing blijft me verrassen. Ik kom bij het huis, maar kan de voordeur niet vinden.

Wonen rob en lies

Rob en Lies wonen in een hoekhuis aan het water. Ik zoek een deur en beland via een onduidelijk paadje in hun achtertuin, die gelegen is aan een adembenemende waterpartij met uitzicht op ontluikend groen. Gelukkig word ik opgemerkt en mag ik binnenkomen. In hun lichte woonkamer hangen mooie etsen en op een kastje ontwaar ik kleine bronzen beeldjes. We gaan aan de eettafel zitten, dat schrijft wat makkelijker.

Wie zijn Lies en Rob?
Lies en Rob noemen zichzelf rasechte Amsterdammers. Ze zijn getrouwd, hebben twee kinderen, een zoon en een dochter, en twee kleinkinderen. Rob was voor zijn pensionering in 2010 directeur van een groothandel in fineer en hardhout. Lies werkt nog en is medisch secretaresse. Naast haar baan is ze bestuurslid van de Kunstcommissie van het St.Lucas-Andreasziekenhuis. Vol enthousiasme vertelt ze hoe ze meedoet in de aankopen. Ze organiseert de exposities in de personeelsruimte.

Bezigheden
Rob is al sinds zijn zevende jaar een fervent bridger. Hij speelt in competities, bekerwedstrijden en toernooien als De Kroegentocht in Amsterdam en in Den Bosch. Binnenkort gaat hij drie weken naar Frankrijk om wedstrijden te spelen.
Lies zingt graag en is lid van het bekende koor KVOC Amsterdam. Ze hebben net een grote uitvoering gehad. Lies vertelt hoe heerlijk het is met dit koor uitvoeringen in het Concertgebouw te mogen geven. De komende maanden staat het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach op het repertoire. Ik bespeur enige trots in de stem van Rob als hij zegt een grote fan van Lies te zijn. Ze houden van klassieke muziek en bezoeken de zondagochtendconcerten in het Concertgebouw, maar soms ook de concerten van Bijlmer Klassiek in het Bijlmer Parktheater.
Lies speelt ook nog bij een amateurtoneelgroep, waarvan de uitvoeringen altijd plaatsvinden in De Engelenbak in Amsterdam.
Beiden bezoeken regelmatig de sportschool, niet omdat dat leuk gevonden wordt, maar meer omdat het nu eenmaal nodig is...

Wonen in Geerdinkhof
Vanuit de binnenstad van Amsterdam zijn Rob en Lies destijds verhuisd naar een flat in Diemen, waarna zij domicilie kozen in Weesp. Hoewel ze het prettig hadden in Weesp, voelde het toch te veel als een dorp. Op weg naar Amsterdam langs de Weespertrekvaart kwamen ze langs deze wijk. Het trok ze wel. En nu wonen ze er alweer 22 jaar zeer naar hun zin. Lies: "Het heeft weer alles van Amsterdam. De binnenstad is goed te bereiken. Dan nemen we de fiets, want het geld voor de parkeerplaats drinken we liever op op een terrasje".
"We wilden ook wel weer wat meer tuin". Ik kijk naar buiten en constateer dat dat goed gelukt is!

Buurt
Gevraagd naar prettige en minder prettige kanten aan het wonen in de Bijlmer volgt vrijwel onmiddellijk als reactie het negatieve imago dat de Bijlmer heeft en kennelijk nog blijft achtervolgen. Bij negatieve opmerkingen over de Bijlmer nodigen Rob en Lies de mensen dan ook altijd uit om er eens te komen kijken.
Maar lelijke gebouwen als het Querido huis (inmiddels afgebroken), het Brandweerpreventiegebouw en ook een gebouw als No Limit, bij de Ganzenpoort, kennen in Lies' en Robs ogen geen genade. Ze zeggen het onbegrijpelijke stedenbouwkundige ingrepen te vinden.
De rotonde bij metrostation Ganzenhoef is ze eveneens een doorn in het oog. Ze vragen zich af waarom er met het aangeboden alternatieve verkeersplan van een gerenommeerd deskundige niets wordt gedaan.
Over de nieuwbouw zijn ze vol lof. De Kameleon met het winkelcentrum is prachtig geworden. Ze hopen dat Kraaiennest spoedig wordt afgebroken. Het wordt er alleen maar beter op.
"Het Bijlmer Parktheater is een geweldige aanwinst. Ook het metrostation Ganzenhoef is prachtig. De Gaasperplas is mooi en een uitspanning als boerderij Langerlust is leuk en prettig."

Heel bijzonder vinden zij de markten met zoveel verschillende nationaliteiten. "De afwisseling is heel leuk. En op zondag de mooie kleding van de Surinaamse vrouwen die naar de kerk gaan. Het draagt allemaal bij aan de diversiteit van dit stadsdeel."

Wensen
"Het is jammer dat tramlijn 9 niet is doorgetrokken. Ook een kleinschalig festival als het Torenfestival zou leuk zijn. Jammer dat dat er niet meer is."
Ze hopen wel hier lang te kunnen blijven wonen. Lies voegt er gekscherend aan toe "Alhoewel, een klein grachtenpandje met een stamkroeg om de hoek..." Rob sluit zich hierbij onmiddellijk aan.
Ik concludeer grappend dat het wonen hier in Geerdinkhof Rob en Lies kennelijk erg bevalt, maar dat het aan gezelligheid zou winnen als er een leuke stamkroeg in de buurt zou zijn...? Waarna we afscheid van elkaar nemen en ik Rob en Lies hartelijk dank voor hun tijd. En jawel, ik verlaat hun huis door de voordeur, die niet zo verstopt bleek te zijn als ik aanvankelijk dacht.