Deze aflevering van Kijkje bij de buren biedt u een blik in het interieur van Ton de Wreede en Herma Brouwer, die sinds 1987 aan Geerdinkhof nummer 17 wonen. Herma leverde de foto en Ton de tekst, over hun woongeschiedenis en huidige situatie.

Wonen ton en herma

In 1987 werden wij door kennissen getipt dat Geerdinkhof 17 in een executieveiling verkocht zou worden. We hadden wel belangstelling, maar ja een executieveiling. Op de kijkdag bleek dat de bewoners al met de noorderzon vertrokken waren. Dat maakte het minder eng. Daarna op een avond met de makelaar naar de Koepelkerk voor de veiling. In een systeem van opbod en afslag kwam het pand onder de hamer. Met de makelaar hadden we afgesproken wat we maximaal voor het huis wilden betalen. Na de opbodfase was er nog een beetje ruimte en dat bedrag zou de makelaar bieden door op het juiste moment 'mijn' te roepen. Heel spannend. Terug van de veiling zei ik nonchalant tegen mijn vrouw: we hebben een huis gekocht. Na de koop volgde de renovatie van het van binnen deels gesloopte huis. Na drie maanden konden we er wonen.

Bos
Wat een ruimte in het huis, wat een geweldige woonkamer en wat een groene omgeving. Achter de (verwaarloosde) tuin een flink stuk groen, een verhoogde dreef met veel bomen in het talud. Visite sprak veelal bewonderend: het lijkt wel of jullie in een bos wonen. De fraaie bomen ontrokken een groot deel van het jaar de flat aan de overkant, Grunder, aan het zicht.

Kinderen
Onze kinderen, inmiddels 39 en 35, werden weliswaar niet geboren in Geerdinkhof, maar groeiden er wel op. Jasja, onze dochter, was niet niet zo'n buitenspeler, maar Tim, onze zoon, des te meer. Met tal van leefttijdgenoten uit de buurt werd gevoetbald e.d. Het was de tijd dat kinderen nog buiten speelden. Met veel van die jongens heeft Tim trouwens nog steeds contact.

Huis op een clip
Na een verblijf van zo'n acht jaar in Londen is Tim weer terug en woont in Geldershoofd. Hij is een groot reggae-liefhebber en heeft vele contacten in die wereld. Dat leidde ertoe dat ons huis figureert in een clipje van Bunny Rugs, de leadzanger van de Jamaicaanse band Third World. Samen met Rugs zijn overigens meerdere opnamen gemaakt in de Bijlmer.

Foto's en boeken
Na een loopbaan in onderwijs (Herma) en bedrijfsopleidingen GAK en UWV (Ton) behoren wij inmiddels tot het gilde der pensionado's. Alle tijd voor hobby´s, waar ons huis dan ook volop van getuigt. Herma doet in fotografie en Ton handelt in tweedehandsboeken (met een vaste stand in Kunst en Antiekcentrum Amsterdam, voorheen De Looier). Foto's van Herma waren ook te zien in het CEC en CBK en zijn te zien in gezondheidscentrum Klein-Gooioord.

De toekomst
Wij woonden en wonen met grote tevredenheid in Geerdinkhof. Zeer teleurstellend is natuurlijk wel het plan om ons tussen steen in te bouwen: kavels en huizen aan de 's-Gravendijkdreef. Een Droomzone voor de één wordt een ´Nachtmerrie´ voor de ander. Een aantasting van ons woongenot en waardevermindering van ons huis. Eerlijkheidshalve moeten we ook zeggen dat de totale renovatie van de Bijlmer zeker een verbetering is.