Ditmaal kijken wij in het vernieuwde interieur van Petra en Willem Kaupmann. Na 23 jaar Geerdinkhof wilden ze verhuizen, maar besloten uiteindelijk toch te blijven. Hoe ze vervolgens hun huis aanpakten, beschrijven zij zelf in deze aflevering van Kijkje bij de Buren.

Wonen kaupmann

Verhuizen is prettig als je volgende huis helemaal het perfecte huis is, op de perfecte plek staat, je alleen nog de schoonmaak- en verhuisvrienden hoeft te bellen, daarna nog een paar dozen uitpakken en ´klaar is Kees´. Vele jaren hebben wij het idee gehad om zo nog eens naar een andere plek te verhuizen. Frisse lucht en ruimte. Iedereen kent de argumenten van mensen die de stad verlaten. Maar opeens kwam het besef: Geerdinkhof heeft zoveel voordelen. We hebben veel groen, eigenlijk best leuke buren, dus gezellig en feitelijk een heel mooi en goed huis. Je woont heel centraal voor werk, vrije tijd en ... Amsterdam. Nooit hebben we bedacht dat we van onze huidige woonplek een paleisje zouden kunnen maken.

'Kleine update'
Op een winteravond besloten we in eerste instantie ons huis een kleine update te geven. Het begon met het vervangen van de puien en ramen, maar ook de keuken wilden we vernieuwen. Een ander plannetje begon te borrelen. Onze open trap vonden we een trekgat. Alle warmte vloog naar boven. Misschien de trap verplaatsen en voorzien van wanden? Als we dat gaan aanpakken, is een nieuwe vloer en vloerverwarming wellicht ook te overwegen, maar hoe pak je het aan?
Onze oudste dochter is industrieel ontwerper en zag een uitdaging om haar inzichten aan te dragen voor de eerste uitwerking van ideeën, maar hoe ga je starten? Hoe kom je aan de juiste deskundigen, die de bouwplannen kunnen uitvoeren, welke kleuren moeten er op de muren, moeten deze eigenlijk niet worden voorzien van een nieuwe stuc-laag? Zou je er niet een interieuradviseur bij moeten vragen? We speurden op het internet naar bedrijven of adviseurs, die ons op weg zouden kunnen helpen.

Een team van deskundigen
We ontdekten Mariska van der Vooren van Tiptop interieur. Het begon met kennismaken, praten en schetsen. Zij bracht ons in contact met Wim van Weerdenburg, Timmer- & Onderhoudsbedrijf en met hem een heel team van deskundigen zoals een geweldige stukadoor, een loodgieter, een elektricien, een vloerenbedrijf voor het leggen van de nieuwe vloer en de vloerverwarming. Maar Mariska ging ook op pad voor ons interieur en onze keuken. Ze maakte een boek voor de schetsen, verfmonsters, adressen voor mogelijk door ons aan te schaffen meubelen, lampen enzovoort. Zij ging met ons mee naar de keukenleverancier, het vloerenbedrijf, de gordijnenleverancier. Maar niet voordat zij bijvoorbeeld tot twee keer toe met stalen stof voor de vitrage en gordijnen bij ons langs geweest was. Het is belangrijk om kleuren en stoffen in je huis te zien voordat je besluit tot aanschaf. Ook in de onderhandeling met leveranciers was Mariska soms onze partner. Toch was er meer dan voldoende ruimte om onze eigen weg te gaan. Voor de open haard gingen we zelf in gesprek met een constructeur, die vervolgens dit ontwerp in zijn collectie heeft opgenomen.

Ook de eerste verdieping aangepakt
Nadat de benedenverdieping klaar was waren we zo enthousiast over het resultaat dat we besloten boven ook nog een 'kleine' verandering aan te brengen. Halletje tussen twee kamers weghalen, plafond eruit, deuren en deurkozijnen vervangen, koepel vervangen, verwarmingsketel vervangen. Kortom in fase twee zaten wij weer helemaal in de verbouwing. Mariska's adviezen voor de kleuren konden we zo doortrekken naar boven. We besloten een nieuwe houten vloer te leggen op de etage. Ook de buren hebben de nodige ideeën aangedragen voor de verdieping, want zo'n open huis tijdens een verbouwing leidt tot nieuwsgierigheid en belangstelling uit de buurt.

Bijna klaar
Ons verhaal lijkt een lofzang, maar het leuke en gezellige samen werken met Mariska van Vooren, interieurontwerper en W. van Weerdenburg heeft bij ons dan ook geresulteerd in een bijna nieuw huis. Alleen onze badkamer mag niet het label nieuw krijgen. Slechts een nieuw badkamermeubel werd geïnstalleerd. Nog niet zo lang geleden hadden we met veel moeite en gebroken ruiten een stoomcabine geplaatst.
De verhuizer heeft vorige week onze spullen van de bovenverdieping terug gebracht. Er wordt nog volop geschilderd en geboord, maar we zijn al heel erg gelukkig met het resultaat. Als we helemaal klaar zijn, dan doen we natuurlijk een burenborrel.
Voorlopig houden we het bij foto's.