Bianca Gooswit zit bij mij aan tafel om geïnterviewd te worden. Ze ziet er prachtig, exotisch uit in een zeeblauwe zijden bloese met een rand van gekleurde stenen, die mooi afsteekt tegen haar getinte huid.

Wonen bianca goosBianca woont sinds 2004 op Geerdinkhof. Haar partner Bart heeft zij op haar werk leren kennen en sinds 2009 wonen zij samen. Bart komt oorspronkelijk uit Nijmegen. Het heen en weer reizen werd wat ingewikkeld. Hij verhuisde naar Utrecht, maar uiteindelijk heeft hij zich bij Bianca gevoegd. Bianca heeft een grote passie voor haar drie Amerikaanse bulldogs: Jona en Sisa, respectievelijk zeven en zes jaar, die ze liefkozend haar meisjes noemt, en het vierjarige mannetje Tjoebie.
Ik vraag of Bart ook zo van haar honden houdt. Dat wordt met een volmondig ja beantwoord. Ze vertelt lachend dat Bart aanvankelijk wat sceptisch reageerde op het samenwonen met drie grote honden. Bianca: 'Toen ik hem vertelde dat alle drie honden ook hun eigen karakter hadden, stelde hij vast dat ik van het padje af was gevallen. Maar inmiddels kent Bart de verschillen in de karakters van de honden erg goed.'

Wie is Bianca?
'Gooswit is je achternaam, waar komt die vandaan?'
Bianca's overoverovergrootvader kwam vanuit Honkong gevaren naar Suriname om daar te gaan werken. Bij zijn aankomst konden de ambtenaren zijn achternaam niet verstaan en hebben die toen verbasterd in Gooswit.
Bianca vertelt enthousiast over haar afkomst. Er zit behalve Chinees ook Indiaans bloed in haar aderen. Ze raakt gepassioneerd als ze over haar grootvader vertelt die erg geïnteresseerd was in de planten en de begroeiing van de Surinaamse jungle. Hij trok er vaak op uit, maakte reizen, beschreef de planten, tekende ze en onderzocht de medicinale werking ervan. Hij heeft het allemaal opgetekend in diverse boeken. De kiem van haar liefde voor de natuur zou wel eens hier gelegd kunnen zijn.

Bianca is als zzp'er werkzaam in de bancaire sector. Na 2011 is zij verder gaan studeren aan de VU en in april jl. heeft zij haar master Accountancy afgerond. Haar scriptie gaat over het faillissement van banken. Onderzoek doen is haar goed bevallen en in de toekomst zou zij graag willen promoveren.

Bezigheden
Bianca heeft tot een paar jaar geleden veel aan tai chi gedaan. Daar wil ze wel weer mee beginnen. Zij deed dat onder leiding van een leraar, die uit Hongkong afkomstig is. Bianca vindt vooral de sierlijke bewegingen waarbij tegelijkertijd aandacht wordt besteed aan armen, benen, ogen en ademhaling fascinerend. Ze houdt ook van sporten en wandelen, vooral met de honden natuurlijk.

Wonen in Geerdinkhof
Vanaf 2004 woont Bianca in Geerdinkhof. Daarvoor woonde ze in Diemen. Maar toen zij een eigen huis wilde, is ze zich gaan oriënteren en kwam op Geerdinkhof terecht. Overigens kende ze de buurt al goed, want ze bezocht in haar jeugd de toenmalige lagere school De Santenkraam, tegenwoordig Samenspel geheten.
Zij en ook haar partner vinden dit de fijnste plek in Zuidoost om te wonen.Het is vooral de natuur die haar aanspreekt. 'En natuurlijk de zaterdagmarkt. Die is erg leuk'.
Bianca is erg tevreden over de gemêleerdheid van de huidige bewoners van Geerdinkhof. De vaak nog heersende gedachte dat deze woonwijk vooral wit zou zijn klopt, volgens haar, al lang niet meer.

Een kleine kanttekening wil zij wel plaatsen over het beheer van de natuur, als ik haar vertel over de plannen van de Stadsdeelraad tot de 'vergrassing' van Geerdinkhof. Zij zegt dat ze in de loop der jaren het oorspronkelijke idee van de 'groene Bijlmer' heeft zien verdwijnen door de uitvoering van het huidig beleid.
Zij zegt het opvallend te vinden dat de beleidsmakers van het Stadsdeel Zuidoost soms niet in staat lijken te zijn te luisteren naar de wensen van de bewoners. Er lijkt geen dialoog te zijn.
Maar ze geeft het Stadsdeel een pluim voor bijvoorbeeld het plaatsen van de plasticbakken. 'Dit zorgt voor minder belasting van het milieu. De pilot hiervan is in Stadsdeel Oost een enorm succes geweest.' Zij hoopt dat het hier net zo'n succes zal worden.

Wensen
Een privéwens is in de toekomst over een groter huis te kunnen beschikken met een flinke tuin voor de honden. Maar voor het nut van het algemeen zou Bianca graag zien dat er meer aandacht komt voor de wensen van de bewoners. Die behoeften lijken niet altijd bekend te zijn bij het Stadsdeel. Zij zou graag meer aandacht zien voor inspraaksessies en ook meer transparantie over de gang van zaken inzake beleidsvorming. Waarvan akte!

Ik dank Bianca voor het gesprek en wens haar veel succes bij het vinden van een nieuw huis en met haar promotieplannen.