Wat opvalt bij aankomst is het bord Villa Sophia, en de zwarte hond die totaal niet bang voor mij is, en omgekeerd. Ze begroet me allerhartelijkst als ik met mijn fiets de tuin inkom. Ze blijkt Sophie te heten, een teefje van acht jaar. Ik betreed een heerlijk huis en krijg een hartelijke ontvangst door Carin en Paul.

Carin en Paul leerden elkaar negen jaar geleden kennen. Ze zochten daarna een woning niet ver van hun kantoor, dat naast het Golden Tulip Hotel aan de Provincialeweg lag. Daar runden ze een bedrijf dat zich toelegde op allerlei terreinen van de filosofie: Villa Sophia. Het huis werd uitgekozen in Geerdinkhof, omdat het rustig lag en niet zo duur was als ze hadden verwacht. Vooral het prettige contact met goede vriendin Mary Boom, die al vanaf het begin in Geerdinkhof woont, en de natuurlijke rust hebben gemaakt dat Carin en Paul besloten dit huis te kopen.

Wonen carin paul en sophieWie is Paul?
Paul van Oyen is jurist en heeft jarenlang gewerkt bij grote banken. Op een gegeven moment doorzag hij het groeiende degeneratieproces bij de grote banken en werd hem al het gegraai van bankiers te moede. Hij keerde zich af van deze praktijken, die tot nu toe voortduren: het aanbieden van ondoorzichtige producten aan klanten, het risicovolle beleggen etcetera. Belangstelling voor filosofie had hij al vanaf zijn twintigste. Hij schreef een aantal boeken over Indiase filosofische stromingen. Door de inzichten die hij daarmee ontwikkelde, besloot hij in 1986 een nieuwe bank op te richten: dat was de London Amsterdam Merchant Bank. Later heeft Delta Lloyd deze bank overgenomen. Dit jaar richtte hij een tweede bank op, met een nieuw concept: de Coöperatieve Kredietunie, speciaal gericht op de (kleine) middenstand. Paul is de initiator van een systeem dat lenen en sparen in zich heeft verenigd. Volgend jaar wil hij een derde bank beginnen, die in samenwerking met het stadsdeelbestuur ook in Zuidoost kan bijdragen tot een betere participatie van kleine zelfstandigen in de monetaire wereld.

Wie is Carin?
Carin Biegnolé studeerde Personeelszaken en richtte twintig jaar geleden een eigen adviesbureau op. Met twee medewerkers organiseerde ze gedurende vele jaren trainingen voor grote bedrijven als Heineken. 'We werken voor bedrijven en overheden om hen te helpen een grotere conversiegraad te bereiken. Conversie is een vorm van veranderen; het houdt in dat je een versnipperde situatie omvormt (converteert) naar een sterkere eenheid.'
Het bedrijf, Conversion Productions, heeft als doel mensen binnen organisaties samen te brengen in hun eigen kracht: om kansen te verwerkelijken door samenwerking en door uitwisseling tot stand te brengen. Zo bouwt Carin aan community's waar mensen inspiratie kunnen opdoen en openhartig kennis en ervaring delen. Dat hoopt ze óók te kunnen gaan doen met de ondernemers in Geerdinkhof. Haar filosofische belangstelling en inzichten spelen daarbij een belangrijke rol.

Paul, Carin en Villa Sophia
Wat Paul en Carin samen doen is het runnen van een uitgeverij van boeken over filosofische onderwerpen: Villa Sophia. Maar Villa Sophia houdt zich ook bezig met het organiseren van cursussen filosofie en van lezingen. Momenteel werkt Villa Sophia aan een onderzoek naar de vrouwen naast prins Willem van Oranje. Ook loopt er een project 'Vrouwen brengen verandering', over de toegevoegde waarde van de vrouw in de organisaties van nu.

Betekenis van Geerdinkhof
Carin en Paul kwamen dus om werkredenen in Geerdinkhof terecht. Geerdinkhof betekent sinds 2005 voor hen een oord waar ze ongestoord en rustig kunnen leven en werken, te midden van natuur en stilte, en waar ze veel ruimte vinden om te wandelen, met of zonder hond Sophie. Deze twee mensen genieten van hun woning, dat zie je aan alles wat ze zeggen en doen.
Wat ze missen is een paar winkels, zoals een goede winkel met ecoproducten en wat laagdrempelige cafés. Ze kennen nog te weinig plaatsen in de buurt waar ze met vrienden en zakenrelaties kunnen borrelen of vergaderen. Die plaatsen zijn er wel, maar die zullen ze nog moeten ontdekken: zoals de Nachtegaal, Groenhoven en Restaurant Puur! Maar verder hebben ze geen klachten: ze vinden het bijvoorbeeld heerlijk om over de zaterdagmarkt te lopen.

Ketting
Paul vertelt later nog dat hij in India door zijn tomeloze inzet voor het samenbrengen van de christelijke en de hindoereligie met zoveel respect is ontvangen, dat hij van een hoge geestelijk leider een rozenkransketting, een zogenoemde mala, heeft ontvangen. Hij draagt die ketting vaak. Men noemt hem ook wel Paul met de Ketting.

Slotopmerking
De vereniging van eigenaren Groot Geerdinkhof biedt de bewoners, en dus ook Paul en Carin, veel mogelijkheden om in contact te komen met andere bewoners, ondernemers en zelfstandigen. Op de aanstaande burenborrel zal hieraan aandacht worden besteed.