Nelly doet de deur met een zwaai open en ik betreed een ruime marmeren hal. De bewoonsters hebben een prachtig huis gemaakt van wat er al was bij aankoop, door het aan te vullen met eigen ideeën over praktische leefbaarheid en knusse kleuren. Eén wand is helemaal bedekt met boeken en nog eens boeken. Verder is er een open haard en staan er mooie sofa's.

Een warmer ontvangst is niet denkbaar. Willeke is inmiddels ook aangekomen en we praten met kruidenthee erbij over alle positieve kanten van wonen in Geerdinkhof. Wat opvalt, is dat beiden het weidse uitzicht roemen en ook de enorme afmetingen van deze woonkamer, die inderdaad door het bijtrekken van gang en hal een rustige en relaxte indruk maakt.
Wonen willeke en nelly

Wie is Willeke?
Willeke Versluis is docente wiskunde en heeft vanaf 1978 als zodanig aan de OSB (de Open Schoolgemeenschap Bijlmer) gewerkt. In haar werk bracht ze regelmatig ook bezoeken aan huis. Daar kwam ze soms situaties tegen die duidelijk maakten dat een leerling moeite had met de schooleisen. Die lagen hoog (de OSB behoort tot een van de meest prestigieuze middelbare scholen van het land) en als er dan vanuit de thuissituatie weinig of geen ondersteuning kwam, dan had zo'n kind het lastig.
Twee jaar geleden is ze gestopt. Nu heeft ze tijd om te ONTmoeten en niet meer te moeten. Met de elektrische fiets eropuit, vaak ook via de Middenweg naar het centrum, is een van haar bezigheden.

Wie is Nelly?
De werkervaring van Willeke en van Nelly is in twee opzichten bijzonder. Ze hebben dezelfde drive, namelijk arbeidsethos, en de aard van hun werk ligt in elkaars verlengde. Willeke is nu dan wel gestopt, Nelly Gruijs werkt nog. En wel bij de Jeugdbescherming, in het verlengde van Bureau Jeugdzorg. Alles wat een kind bedreigt in de thuissituatie en niet via de vrijwillige hulpverlening verholpen kan worden, wordt onderzocht door de Raad voor de Kinderbescherming, waarna een maatregel uitgesproken kan worden door de kinderrechter. Nelly, die manager is van een aantal gezinsvoogden, zoekt dan in overleg met alle partijen een adequate oplossing voor het kind. Het gaat daarbij om kinderen van nul tot achttien jaar. Soms kan dat toezicht en begeleiding zijn van een gezinsvoogd, maar soms ook, in het uiterste geval, een uithuisplaatsing. Ze praten samen af en toe over wat ze meemaken (Nelly) en herkennen in dit werk (Willeke) en kunnen door de werkervaring van ieder, bruikbare adviezen geven.

Wonen in Geerdinkhof
Geerdinkhof is een ideale plaats vanwege het werk. Nelly werkt in Zuidoost en de OSB ligt aan de Bijlmerdreef.
Nelly en Willeke leerden elkaar kennen via het COC, waar Nelly praatgroepen leidde. Maar pas jaren later, in 2000, besloten ze samen te gaan wonen. Het oog viel wat Willeke betrof al gelijk op Geerdinkhof, maar Nelly, die in Oost woonde, had er meer moeite mee. ´Ik in de Bijlmermeer wonen? Mijn hemel.´ Maar via de collega's van de OSB die in Geerdinkhof woonden en de huidige buurvrouw, maakten ze met deze huizen van binnen kennis. Toen de makelaar later ook nog meedeelde dat de verkopers flink waren gezakt in prijs, was de knoop gauw doorgehakt.

Hobby's
Naast badminton spelen - hobby van Nelly - en fietsen en wandelen - grote hobby van Willeke -hebben beide ook twee grote hobby's gezamenlijk: met vakantie gaan en bridgen. Dat eerste tussen de werkperiodes door, maar bridgen doen ze wel drie avonden in de week bij verschillende clubs. Ze spelen competitie en ik heb me laten vertellen dat ze heel goed zijn!
Favoriete vakantiebestemmingen zijn onder andere plaatsen waar je kunt snorkelen en wandelen. Maar ook culturele steden waar wat moois te zien is, zoals Malaga, Cordoba en Berlijn.

Sociale contacten
Aan sociale contacten in de buurt geen gebrek: ze zijn lid van een leesclub en ook van de speciale brigade De Geerdinkhofse Grasmaaiclub, afgekort de GGC. De betreffende buren hebben een heuse grasmaaimachine gekocht en halen regelmatig het gras achter de hele rij huizen weg. Ook nemen ze gezamenlijke beslissingen inzake zonnepanelen en informeren ze elkaar over energieprijzen. Ze vergaderen daar tweemaal per jaar over en in de zomer wordt er een keer op straat gebarbecued. De GGC is dus werkelijk een mooi voorbeeld van een buurtinitiatief!!

Zuidoost
Wat ze echt benadrukken van het wonen hier is de rust en het groen en de vele bijzondere vogels. Als je daar serieus oog voor hebt, kijk je je ogen uit: aalscholvers, merels, spechten, zelfs halsbandparkieten, noem maar op. Zuidoost vinden ze er erg vooruit gegaan, en boodschappen doen in Ganzenhoef is nu wel een plezier.

Tot slot: kat en huis
Op de omslagfoto staan ze met de kater Butchy er nog bij. Korte tijd later overleed hij, hij is 19 jaar geworden. Een respectabele leeftijd; hij was gewoon op.
Na afloop van dit gesprek laat Willeke me nog even de was- en droogruimten en toilet zien. Alles in wit marmer en op tegels een idyllische voorstelling van een achttiende-eeuwse dame. Dat lieten ze gewoon zitten. Maakt niet uit. Als de rest van het huis maar mooi is, en dát is het! Tot ziens, zeg ik, op een van de burenborrels?