Mag ik mij even voorstellen? Ik ben het champagnekleurige huis op de hoek en mijn naam is 's Gravendijkdreef 1.
Wonen champagnekleurig huis-1

Ik heb een buitenkant van geanodiseerd aluminium, dat is niet-gecoat aluminium. Mijn huid zal daarom niet gaan bladderen. Mijn totale oppervlakte is 256 m² en ik besta uit begane grond en twee verdiepingen. Op de tweede verdieping bevindt zich mijn dakterras. Grappig is dat ik beneden eigenlijk maar één grote ruimte ken, met daarin ook de keuken. Boven bevindt zich de grote slaapkamer, badkamer en een 3D-bioscoop. Op de bovenste etage kunnen gasten overnachten en genieten op het dakterras.

Dag rijtjeshuis
Mijn eigenaren kiezen duidelijk: vrijstaand moest ik zijn. En dat hebben ze ook ruimschoots gekregen.
Na 24 jaar gewoond te hebben in de H. Kuipers-Rietberghof in Gein, vonden ze het hoog tijd om te verhuizen van een rijtjeshuis - waar ze overigens met veel plezier hebben vertoefd - naar mij. Het idee was dat ze mij konden ontwerpen met een eigen visie, hoewel er enige standaardregels werden gesteld. Maar binnen die regels was er toch voldoende vrijheid om mij te creëren. Ik stel u nu voor aan mijn scheppers: Katy Huizer en Bert van Emmerloot. Beiden afkomstig uit Amsterdam. Verhuizen naar Almere, waar ook vrijstaande huizen te koop zijn, was geen optie: Almere is geen Amsterdam. En kopen in Amsterdam Apollolaanbuurt is geen mogelijkheid...

Los van de buren
Katy werkt bij Willis, een grote makelaar in assurantiën en Bert heeft de dagelijkse leiding over de vrachtafdeling van China Airlines. Vanaf dit huis zijn respectievelijk Amsterdam Arena en Schiphol snel bereikt. Dat is dus nog een voordeel. Maar het grootste plezier is toch wel het idee van een huis dat losstaat van de buren. Nu is er op dit moment nog geen toekomstige buurman of -vrouw, want het perceel nummer 9 staat nog in de aanbieding. Echter op perceel 10 en 11 begint men in maart met bouwen en op perceel 12 en 13 eveneens.

Contact met Geerdinkhof
Met de bewoners van Geerdinkhof hebben Katy en Bert al hier en daar kennis gemaakt. In 2011 was het wennen voor alle partijen. Jarenlang gewend geraakt aan geen bouw bij de achtertuin, nu geconfronteerd te worden met de Droomzone, was voor een enkele bewoner een hele ommekeer. Begrijpelijk. Dat gaf in het begin zeker spanning. Gemengde gevoelens hadden ook Bert en Katy weleens in het begin.
Maar nu ruim twee jaar later zien mijn eigenaren dat de omgeving er vrede mee kan hebben. Als straks alles af is en ook de huizen naast mij, dan zijn ze ervan overtuigd dat de dreef en de entree van Geerdinkhof er spannender en nog aantrekkelijker zullen uitzien. Met de buren op perceel 15 (het donkere huis dat al enige maanden bewoond wordt) hebben ze al een aantal malen gezellig contact gemaakt.
Bert kijkt nu al regelmatig op de website www.geerdinkhof.nl en oriënteert zich op de buurt. Ze hebben samen al een keer bij Resto van Harte gegeten in de Nachtegaal, Grubbehoeve. Ze zullen op 24 mei ook meedoen aan de barbecue, ter ere van het veertigjarig bestaan van Geerdinkhof.

In juni klaar
In juni zal ik klaar zijn en zullen ze mij echt gaan betrekken. Dan is ook de schuur af, die los van het huis achter in de tuin zal worden gebouwd. Dat is trouwens verplicht van rijkswege (bouwbesluit 2012). De schuur zal ongeveer 18 m2 groot worden. Katy en Bert betalen jaarlijkse erfpacht, de grond is dus niet in eigendom. Saillant detail is de prijs die Waternet ze laat betalen voor de wateraansluiting: 1.600 euro en de aansluiting op het riool (door steenlagen): 3.800 euro. Ook kan ik me herinneren dat de bouwvakkers tijdens de bouw door handhavers van de gemeente beboet werden omdat ze hun auto's op de ventweg hadden geparkeerd! Hoe moeten ze anders bij hun spullen komen, vraag je je af.

Enfin, het is bijna zover en de Gaasperplas die ze 24 jaar lang naast hun achtertuin hadden, wordt met veel plezier ingeruild voor Bijlmerweide en Diemerbos. Behalve die groengebieden krijgen ze er straks ook vele nieuwe aardige medebewoners voor terug, waarmee ze hopelijk goede contacten zullen krijgen.
Ik wens Katy en Bert een mooie, vrije woonplek toe.

Opgetekend door Sabina Guicherit
Foto's: Bert van Emmerloot