Op een zonnige, maar frisse zondagmiddag ga ik op bezoek bij Ingrid Moor, Michael de Jong en hun drie dochters, in een huis van de lage nummers. We zitten aan de keukentafel en de dochters Kim van twaalf jaar en Laura van elf praten gezellig mee. Floor, de jongste van zes, gaat haar eigen gang.

'We wonen hier pas vanaf 21 december,' vertelt Ingrid, medisch secretaresse/planner in VUmc. 'Hiervoor woonden we richting Amsterdamse Poort in de Vogeltjeswei.' Ingrid woont haar leven lang al in de Bijlmer en Michael, orthopedagogisch begeleider van beroep, ook al zo'n twintig jaar. Geerdinkhof was vertrouwd gebied voor de familie. 'We kenden de wijk,' vertelt Michael. 'De meiden zaten hier vanaf het begin al op de basisschool Samenspel. De jongste twee zitten daar nog op, de oudste gaat inmiddels naar het voortgezet onderwijs, het Wellantcollege in Oost.'

Wonen moor-1

Het huis
Hoewel ze pas kort hier wonen, kunnen ze al zeggen dat het huis en de buurt goed bevallen. 'Het is hier relaxed en rustig,' vindt Ingrid. Dochter Laura is het daar helemaal mee eens. 'Ik kan hier beter slapen,' zegt ze. 'In de oude buurt waren vaak feestjes die lang duurden en lawaaierig waren.' 'Hier word ik best wel vroeg wakker door de vogels,' merkt Kim op. Contacten met buurtgenoten zijn er ook, vooral met de bewoners van het hofje waar ze wonen en bij het uitlaten van de hond. Op mijn opmerking dat er niet veel kinderen in dit gedeelte van Geerdinkhof wonen, reageren Kim en Laura onmiddellijk met een reeks namen. Dit valt dus nog best mee. 'Ik ben blij met mijn thuis,' zegt Ingrid. Voorlopig wil ze hier niet weg, misschien wel nooit. 'Ik ben niet zo'n verhuizer. Ook mijn baan heb ik al lang en ik heb niet zo de behoefte aan veranderen.' Ze zijn dol op de grote tuin, waar ze nog veel plannen voor hebben. Tot dusver hebben ze daar één boom gekapt en een konijnenhok gebouwd. Behalve in de tuin gaat er ook in huis nog het een en ander gebeuren. Michael wil bijvoorbeeld de wc beneden doorbreken naar de garage, waar de was- en de droogmachine staan. 'Nu lopen we met de was buitenom.' Michael heeft de houten vloer in de huiskamer gelegd. Daarvoor moest hij eerst een marmeren vloer verwijderen. Een behoorlijke klus! In een actief gezin blijft weinig tijd voor klussen over.

De buurt
Ingrid en Michael vragen naar buurtactiviteiten in Geerdinkhof. 'Echt behoefte daaraan hebben is een groot woord,' zegt Ingrid, maar geïnteresseerd in wat er gebeurt zijn ze zeker. De dochters doen al mee met de Milieukids. Actief is de hele familie met van alles. Ingrid zingt in het gospelkoor 'Deliverance' en ze speelt piano. Michael heeft altijd gebokst, maar doet nu aan MMA (mixed martial arts), een judo- achtig grondgevecht, een combinatie van boksen en kickboksen. Ook de meisjes zijn actief. Laura heeft gitaar- en dansles. Kim had hoboles toen ze nog op de basisschool zat, waar ze in het leerorkest speelde. 'Ik heb een keer opgetreden voor Maxima en een of andere president,' vertelt ze. 'Dat was in 2012,' vullen haar ouders aan. 'Het was de president van Slowakije, Ivan Gasparovic en zijn vrouw, die op staatsbezoek waren bij (toen nog) koningin Beatrix.' Verder doet de familie Moor/de Jong nog aan skeeleren, fietsen en schaatsen. En of ze nog iets missen in de buurt? Nee, daar hebben ze eigenlijk nog geen idee van. Dochter Laura wel: 'Betere speeltuintjes!' Hier heeft zij een punt.

Nieuwe huisgenoten
We gaan naar de tuin voor de foto's. Daar maak ik kennis met de nieuwe huisgenoten: de konijnen Benjamin en Olijfje, een mannetje en een vrouwtje. Maar een grote konijnenfamilie zullen zij niet worden, dat is al geregeld. Met z'n allen klimmen ze bij de konijnen in het hok, goed voor een foto. 'Dit trappetje hebben we vanochtend nog gemaakt,' vertelt Michael. In deze grote tuin hebben ook de konijnen niet over ruimtegebrek te klagen, ze hebben een groot hok met een flink stuk grond. 'Werk brengen ze natuurlijk ook met zich mee,' merkt Michael op. 'Twee keer per dag moeten ze worden gevoerd. De meisjes hebben daar een heel schema voor gemaakt. Om zeven uur in de ochtend en zeven uur in de avond verzorgen zij beurtelings de voedingsronde.'

Na de fotosessie neem ik afscheid. Michael en Ingrid doen mij uitgeleide en de dochters bekommeren zich verder om de konijnen.