Hanny en Leendert van Dis zijn allebei geboren in Amsterdam. Zij waren destijds één van de eerste bewoners van Geerdinkhof. Nu zijn ze gepensioneerd en wonen ze hier nog steeds naar volle tevredenheid.

Ze hebben beiden een opleiding gevolgd tot fysiotherapeut en zijn als zodanig vele jaren werkzaam geweest. Hanny heeft jarenlang gewerkt met oudere mensen, bewoners van het Henriette Roland Holst Huis. Leendert werkte als fysiotherapeut vele jaren in het speciaal onderwijs, gaf bewegingsonderwijs aan kinderen met een handicap, astma of andere lichamelijke problemen. Daarna had hij een zelfstandige praktijk in Geerdinkhof en kreeg daar patiënten van alle leeftijden, meestal doorverwezen door de huisarts.

Wonen in de Bijlmer
Toen ze elkaar leerden kennen, werkten ze beiden bij het voormalige revalidatiecentrum in Amsterdam-Oost. Ze gingen in 1970, vanuit de binnenstad, wonen in Grubbehoeve. Een heerlijke ruime flat. Daar werd ook hun oudste dochter Jidske geboren.
Al snel leek hen toen een huis met een tuin wel een goede optie. Ze gingen op zoek, onder andere ook in Abcoude en omstreken. Maar uiteindelijk zagen ze de in aanbouw staande huizen in Geerdinkhof. Er stonden al een paar bungalows en in 1976 waagden ze de aankoop: Ze kochten een woning in Geerdinkhof, met tuin voor en achter en een dubbele garage. Hun zoon Yuri werd er geboren. Er zou binnen afzienbare tijd een lagere school bijkomen, maar tot die tijd was verder alles nog pionieren: een school was in de buurt van wat nu de Vogeltjeswei is en er waren nog geen winkels. Wel overal zandhopen en geen Bijlmerweide. Dat kwam pas veel later.
Ze waren dus in hun De Koningwoning de eerste bewoners, met de buren Kees en Frans, die er ook nog steeds wonen.
Het leefklimaat is aangenaam en ook handig, want er is altijd parkeergemak voor de deur en gratis! Bovendien is het park prachtig geworden en over de veiligheid hebben ze ook geen klachten.
De kinderen groeiden op in een heerlijke omgeving met veel natuur en open grasland. Maar ook onder de toen nog verhoogde dreven kon onder de viaducten veel kattenkwaad worden uitgespookt.

2015-03 - Hanny en Leendert

Het leven nu
Nu, beiden gepensioneerd, genieten ze daar alle twee van. Leendert is al sinds 2006 voorlezer op de vroegere Montessorischool, nu 'Wereldwijs'. Daar beleeft hij veel plezier aan. Ook is hij coach van de gehandicapte roeiploeg. Zijn ambitie, en die van de roeiers, is het om deel te gaan nemen aan de Paralympics van 2016 in Rio de Janeiro.
Hanny zit op fitness in Gein. Verder is zij vrijwilligster in een hospice in Amsterdam.
Vroeger was ze gewend aan reuring om zich heen. Ze woonde immers als kind in de binnenstad en ook toen ze werkte, had ze geen last van stilte om zich heen. Dat is nu wel wat anders geworden. Het is haar soms te stil in de straat. Eigenlijk zou een glazen pui in de tuinmuur, aan de straatkant geen gek (maar wel onuitvoerbaar) idee zijn. Dan kan je tenminste naar buiten kijken en wat leven voorbij zien komen. Toch weten ze de gezelligheid en reuring wel te vinden, ze gaan samen naar de Amsterdamse Poort of naar Weesp om boodschappen te doen en naar het centrum om iets cultureels te zien. Ook bezoeken ze (nog te weinig) het Bijlmer Parktheater. Af en toe oppassen op de drie kleinkinderen hoort er ook bij.

Veranderingen in de buurt
Op mijn vraag wat ze zouden willen veranderen in de buurt, komen ze met een aantal suggesties: Tramlijn 9 zou echt moeten worden doorgetrokken, tot aan de rotonde van metrostation Ganzenhoef.
Verder zou er een begraafplaats in Zuidoost moeten komen. Het geplande rouwcentrum is goed, maar ook een rustplaats voor de overledenen van Zuidoost zou echt nodig zijn. Die laatste wens uiten ze nu voor iedereen die hier woont.
Zelf zijn ze nog volop actief in de buurt en in de stad. Ze laten me vol trots de mooie (geleende) schilderijen zien. Eén schilderij toont de flat Grubbehoeve in prachtige kleuren. Ze hebben het naar hun zin. Ik neem opgewekt en geïnspireerd afscheid van het echtpaar van Dis. Voor hen geldt zeer zeker de slogan uit 1980:
The New Bijlmer: Ik vond er slechts geluk en jou!