Jaap en Carin Verdenius wonen met hun zoon en dochter al twaalf jaar in Geerdinkhof. Hoe ze hier zo terecht zijn gekomen, is een bizar verhaal.

Jaap werkte in de zomer van 1984 als vakantiehulp in het Henriette Roland Holsthuis. Op de terugweg naar zijn studentenhuis, raakte hij volledig de route kwijt. Via het labyrint van de honingraatflats, kwam hij uiteindelijk, als in een surrealistische film van Alex van Warmerdam, terecht in een wijk met lage huizen. Achter de muren hoorde hij flarden van kinderstemmen en waterslangen die dorstige tuinen aan het besproeien waren. Dat bleek dus de wijk te zijn waar hij en zijn vrouw Carin achttien jaar later hun Geerdinkhofhuis gingen bekijken! Het huis dat ze hadden in Diemen, bleek al snel toch te krap te worden. Met veel plezier zijn ze toen hier neergestreken en met veel plezier wonen ze hier nog steeds.
Wat hen het meest bevalt is het geluid, of beter, het gebrek aan geluid. Wat je hoort, zijn natuurlijke geluiden van vogels of van mensen. Af en toe, als de wind 'verkeerd' staat, dan heb je even te maken met de niet-natuurlijke geluiden. Maar gelukkig is dat sinds de vijfde startbaan van Schiphol steeds minder vaak aan de orde. Die enkele keren neem je dan voor lief.

Wie is Jaap?
Voordat Jaap, geboren in Den Haag, als zelfstandige regisseur van documentaires en non-fictie rapportages begon te werken, studeerde hij psychologie onder andere bij Nico Frijda. Na zijn studie merkte hij al gauw dat hij alleen werk zou kunnen vinden als bijvoorbeeld statistisch onderzoeker bij een type bedrijf als de PTT. Er was toen, in 1988, een enorme werkeloosheid onder pasafgestudeerden. Dus besloot hij het roer om te gooien en ging hij aan de Filmacademie studeren. Dat gaf hem al meteen meer voldoening.
Voor RTL Nieuws maakte hij verschillende necrologieën van leden van het Koninklijk Huis, onder andere van Prins Claus.Hij verrichtte menigmaal research om een documentaire te realiseren.
Hij deed de editing voor de speelfilm 'De Biesbosch onder vuur'. Deze film geeft een beeld van de frontlinie ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

wonen Jaap en Carin

Ook reisde hij af naar Wales om een bezoek te brengen aan het Atlantic College waar onze Willem Alexander in zijn jonge jaren studeerde.
Nu doet hij al vele jaren de editing en eindredactie voor de Rijdende Rechter.
Momenteel maakt hij een film over Srebrenica en heeft in dat kader ook contact met het herinneringscentrum Westerbork.

Jaap en de architect Van Stigt
Toen hij voor Avro's Close up aan de documentaire 'Door de ogen van de kunstenaar' meewerkte, kwam hij in contact met architect Joop van Stigt. Joop maakte zich hard voor de actie 'Gered gereedschap' en was naar Mali afgereisd om gereedschap te brengen naar dit land. 'Vele mensen daar namen onze afgedankte hamers en boren met vreugde in ontvangst.'
Onder: http://www.npo.nl/kunst-uur-door-de-ogen-van/29-12-2007/AVRO_1272155 is dit programma nog terug te zien.
Hij laat me een boek zien over het volk de Dogon, die huizen maken in de steile rotswanden in Mali. Joop van Stigt, de architect van de Geerdinkhofhuizen met de tweede verdieping erop (en van de flats Gouden Leeuw en Groenhoven) heeft zich door deze bouwstijl laten inspireren. Dat kan je duidelijk zien! Jaap is daarom blij dat het stukje groen tussen de Gouden Leeuw- en Groenhovenflats nu Joop van Stigt Park heet.

Carin, hun hobby's en de kinderen
Even later schuift Carin aan. Ze studeerde pedagogiek en heeft ook een opleiding meubelmaken gedaan. In de woonkamer staat een kast van haar hand. Ze werkte tien jaar als decorbouwer en meubelmaker. Daarna was ze werkzaam in de kinderopvang. Nu heeft ze het druk met het maken van allerlei verslagen in verband met haar werk als crècheleidster. Door de actuele reorganisatie in deze branche is het lastig om nog ergens voor langere tijd te werken, maar ook dat zal weer bijtrekken. Solliciteren blijft noodzakelijk.
Hobby's zijn er genoeg in huize Verdenius: Carin wandelt graag, en ze geniet van de nieuwe opzet van de Bijlmerweide. De kat loopt een rondje mee als ze een klein blokje om gaat. Voor het komend seizoen wil ze graag verder gaan met mandoline spelen.
Jaap gaat graag windsurfen met dochter Hester. Ook zingt hij met veel plezier als bas in ons onvolprezen Groot Geerdinkhof Koor.
Dochter Hester zit nog op het vwo in Weesp en zoon Stijn studeert aan de UvA, Science Park Beta-gamma studies.

Wensen en vragen
Wat ze missen in deze wijk? Niet veel eigenlijk, maar wel het Torentijd Festival dat jarenlang gehouden werd tussen Gouden Leeuw en Groenhoven, maar wegens stopzetten van de subsidie moest verdwijnen.
En een laatste opmerking: waarom staan er bij alle nieuwe bruggetjes in de Bijlmerweide borden die aangeven dat men niet met voertuigen zwaarder dan 0,3 ton mag rijden over deze sierlijke waterbogen? Is iemand dat dan van plan? De familie Verdenius zeker niet: het zijn pure natuurliefhebbers in alle opzichten en dat kan ik na dit goede gesprek met ze helemaal beamen.