We wisten het natuurlijk al wel. De zin van lokaal overheidsbeleid is niet altijd even duidelijk voor het niet-ambtelijke apparaat. En de uitvoering en het resultaat al helemaal niet.
Het kan de lezer niet helemaal ontgaan zijn dat veel in de Bijlmer op de schop gaat.

Een nieuwe sporthal, stadhuis, flats verdwijnen waar huizenrijen verschijnen, achtduizend bomen weg. Een boeiende rotonde in de Bijlmerdreef waar ik al eerder over schreef. Verzin het maar!
Flat Grunder weg. Nu is dat op zich natuurlijk niet erg schokkend, want een pareltje van architectuur was het natuurlijk niet helemaal. Honderdtien of honderd twintig procent woonruimte moest er worden herbouwd. O.K., het resultaat staat er. Wie het mooi vindt mag het zeggen; maar smaken mogen verschillen en pas je ook maar eens aan aan nieuwe
stromingen in de vaderlandse architectuur, zullen we maar zeggen.

Maar nu onze overburen of althans de huizen die er voor ze zijn? Rijen huizen, in keurige slagorde alsof het een weergave is van P4 op Schiphol. Maar, mondjesmaat gevuld. Hoe zou dat kunnen? Is het nieuws ze vooruit gesneld dat die Geerdinkhoffers toch niet zulke aardige mensen zijn als ze zich voordoen? Hebben ze nu al last van de eventueel geplande bebouwing aan de overkant? Kan men niet genieten van de architectonische schoonheid van de parkeergarage van Groenhoven? Ik heb het antwoord op al deze belangrijke vragen niet kunnen vinden. Wat ik wel gehoord heb is dat een projectontwikke-laar eigenaar is van de vele huizen. In combinatie met een bank worden woekerhypotheken aangeboden, die niet zouden misstaan aan de Cote d’Azur.

Onbetaalbaar dus en onbewoonbaar dus! Voor’s en tegen’s nu: Erop voor is dat er geen lawaai onze kant op komt, dat de lucht vanuit het zuidwesten wat schoner is, er minder kans is op aanrijdingen bij de toch nog steeds te krappe uitgang, waarvan de hoeken in tien afleveringen zijn aangelegd, bestraat, betegeld, geasfalteerd, wit geschilderd, weer afgebroken, weer uitgebreid; kortom een knap stukje bouwlogistiek en tenslotte natuurlijk voldoende woningaanbod in Zuidoost.
Wat kan erop tegen zijn? Ik weet het niet goed. Wat kan erop tegen zijn om naar de overkant te wijzen en belangstellenden voor een woning die kant op te sturen ter voorkoming van bebouwing aan onze kant van de dreef! Ja toch? Wie niet sterk is moet slim zijn, dames en heren.