Geef het stadsdeel nog eens een ander feesthoedje.

Laatst schoot m’n gedachte ineens een richting op, waarvan ik dacht “ Ja, zo kon het wel eens in elkaar zitten”. Eigenlijk gaat het over politieke ongeloofwaardigheid van ons stadsdeelbestuur. Toen ik zo de afgelopen jaren eens doorliep in m’n gedachten, kwam het beeld bij me op van “ze doen toch ook maar”.

Even ter inleiding om uw gedachten wat te richten. Er bestaat een reactiespelletje waarbij een deelnemer onder een plafond staat waaraan op twee vierkante meter een aantal staven hangen. Op een onaangekondigd tijdstip valt telkens een van de staven naar beneden, die vervolgens gevangen moeten worden. En ineens moest ik aan ons stadsdeelbestuur denken. Telkens gebeurt er wat, je hebt geen idee wanneer het gebeurt, niet hoe snel het landt en niet wat de uitwerking is.

Althans, dat is sterk het beeld dat de acties van het bestuur bij de bewoners achterlaat. En als dat beeld nu bij de burger ontstaat denk je “zouden ze dat zelf nou niet in de gaten hebben? Zouden nu zelf niet in de gaten hebben hoe lachwekkend dat toneel gevonden wordt?” Nou, beste lezer, ik denk het niet. Het toneel is verworden tot een toneeluitvoering in een oude vervallen boerenschuur op een podium van een aantal houten planken, gelegd op een paar wankele groentenkratjes. Het doek gaat op! Een van de toneelspelers roept heel hard “boe”, in de hoop dat de zaal schrikt. Bij het uitblijven van de reactie trekt ie een grimas en zet ineens een gek feesthoedje op. De toeschouwers kijken elkaar enigszins verbaasd aan, waarop de toneelspeler ineens een dood konijn uit z’n hoge hoed tovert. De eerst toeschouwers lopen na ongeveer tien minuten al de zaal uit, schouderophalend en hoofdschuddend, op weg naar leukere zaken.

Eigenlijk zou je zo moeten reageren op weer een politieke kronkel: een woonwagenkamp op de Bijlmerweide Noord, bebouwing van de Bijlmerweide, een islamitische begraafplaats op de Bijlmerweide, het onder water zetten van de Bijlmerweide, bebouwing aan de oostzijde van de Karspeldreef, kap van 8000 bomen, het verlagen van de dreef en het toneelstuk is nog lang niet klaar.....
Tja, dit soort wanhopige gedachtespinsels zouden eigenlijk een reactie moeten geven van schouderophalen en hoofdschudden, ze weten echt niet beter en wat komt er morgen uit de hoge hoed om weer eens de aandacht te krijgen?
Maar omdat zelfs de meest verstokte en vastgeroeste bestuurder toch ooit een beetje in de gaten krijgt dat ie deel uit maakt van een volstrekt ongeloofwaardig en armoedzaaierig toneelgroepje, gaan ze steeds harder om zich heen slaan om toch maar weer eens op te vallen, in de hoop dat ze serieus genomen gaan worden. En, lezer, dan worden ze oncontroleerbaar gevaarlijk!

Geef al die bestuurders nou eens een leuk feesthoedje en stuur ze de straat op. Dan wordt besturen pas echt leuk voor de bewoners van de Bijlmer! En laat het echte denken over serieuze zaken, zoals het welzijn in de Bijlmer nu eens over aan mensen die echt hart hebben voor het woongenot en welzijn. Het past precies in het overheidsbeleid. Het scheelt een hoop verkeerd besteed overheidsgeld en je legt direct de verantwoordelijkheid zo laag mogelijk in de maatschappij. Goh, dat toch niet iemand anders eerder aan dit briljante idee heeft gedacht? Het lijkt toch zo simpel!