Zoals al eerder aan u gemeld, problemen beginnen vaak klein en de oplossing vaak ook met een simpele gedachte. Ook in de afgelopen tijd vond De BIJL weer de nodige tijd om de gedachte weer eens de vrije loop te laten en tot verfrissende inzichten te komen.

Iedereen is de afgelopen tijd wel op de een of andere manier betrokken of geïnformeerd over de kredietcrisis. Het is voor dit verhaal niet zo relevant of dat nu gaat over Icesave, verloren beleggingsrendementen, foute investeringen, verloren bonussen en geen graaimogelijkheid meer hebben.
De gedachte begint alsvolgt. Als ik stel € 25.- aan iemand geef, dan “verlies” ik € 25 en dan “wint” de ander € 25. En zoals Confucius en de Taoisten al eeuwen weten is er op de aarde geen verlies van het totaal; daar waar de ene of het ene aan energie verliest wint het andere aan dezelfde energie, Yin en Yang, etc.
En om nu een heel lang en ingewikkeld verhaal wat te bekorten direct maar de stap naar de kredietcrisis. Al maanden hoor ik over miljardenverliezen of bedrijven hebben ineens miljarden nodig om te overleven. Hebt u in de afgelopen tijd dan ergens gehoord dat er iemand is die miljarden heeft gewonnen? Ik niet. Vervolgens hoor ik allerlei ingewikkelde en vooral niet volgbare argumenten dat het gaat om gelden waar of wel of geen economische dekking voor is. Het zal, maar volgens mij gaat het om eenvoudige economie. Het gaat om vraag en aanbod en het gaat erom dat iedereen zich in goede tijden indekt tegen slechte tijden. Dat weten de dieren, dat wisten wij al in de oudheid, dat weten de boeren, etc. Alleen weten de leidinggevenden van de banken in dit land dat kennelijk niet
De hel breekt uit nu Philips een recordverlies boekt van 1,3 miljard en voor het eerst in zeven jaar rode cijfers schrijft. Vorige jaar nog vier miljard winst en dan denk ik dan heb je nog 2,7 over. Nee hoor, bij ING hetzelfde. Ieder jaar een miljarden winst en nu wereldwijd 7000 man eruit en de hoogste baas weg.

De gemiddelde Geerdinkhoffer woont in een duur huis, heeft een of meerdere auto’s, gaat minimaal drie maal per jaar op vakantie en zit derhalve in financiele nood. Ik wed dat niemand nog een aanbod van de heer Bos heeft gehad voor een miljarden injectie. Nee, je krijgt van de bank en de rechtbank op je kop dat je een wanbeleid hebt gevoerd en ik laat je eenvoudig weg failliet verklaren
Een van de grootste knelpunten bij deze kredietcrisis is dat dit soort eenvoudige principes niet voor iedereen gelden. In het bedrijfsleven gaat het hoogste gezag tegenwoordig pas weg als er een flinke bonus is uitgekeerd, een vertrekpremie van vijf keer het jaarsalaris van 1,3 miljoen en 50% van de toegenomen bedrijfswaarde in de periode waarin de grootgraaier aan het roer stond. Natuurlijk is niemand meer gemotiveerd op dat niveau om nog enig bedrijf te besturen. Dat zou ik ook niet doen; ik liet me eruit gooien en ga vooral met € 80 miljoen (Bennink) naar huis. Als ik bij mijn vrouw kom met dit soort eisen als ik uit huis word gezet, wordt ik gelyncht.
Kortom, als een bedrijf geen bestaansrecht meer heeft (er is geen vraag meer naar) dan moet je dat niet in stand houden en dan vooral op zoek gaan naar een markt waar dan wel vraag naar is, want zoals ik in het begin al zei: in deze wereld gaan zaken niet verloren. Daar waar er verlies aan de ene kant is, is er aan de ander kant de ruimte om weer winst te halen.

Nee mensen, deze zogenaamde kredietcrisis is gebaseerd op niets, het is een lege zeepbel. Het heeft alles met onze eigen dollartekens te maken. We doen onvoorzichtige dingen in rijke tijden, we zijn zelf grootgraaiers (en dat kan ook wel in rijke tijden), maar vergeten dat het ook weer herfst word en weer winter. Kijk, De BIJL heeft geen last van Icesave, waarom? Omdat hij geen geld heeft en dan nog liever voor een procentje minder kiest en meer zekerheid.
Nee, het heeft allemaal te maken met vertrouwen. Vertrouwen in de markt, die er altijd is en het heeft te maken met vertrouwen in eigen kracht en geloof in wat je doet en kunt.
Want de kredietcrisis heeft ook grote voordelen. Grote en minder grote bedrijven die drijven op niets en lucht worden opgeruimd en mensen worden weer eens gedwongen om goed na te denken en de uitdagingen en kansen te zoeken. En dat is terecht wat anders dan achterover-leunen in rijke tijden. Het tweede grote voordeel is de slimmere jeugd. Ze krijgen als slimme, pas afgestudeerde en goedkope arbeidskracht ineens de kans om op een mooie plaats in een groot bedrijf in te stappen en het bedrijf te voeden met frisse economische gedachten en frisse marketing-technische ideeen. Zij ruiken en krijgen hun kans en ook dat is goed. Nee, geef mij maar eens een kredietcrisis of liever gezegd: Lang leve de kredietcrisis.