In 2006 werd het nog breed uitgemeten… de veiligheid in Amsterdam-Zuidoost was sterk verbeterd. De totale criminaliteit was met 9% afgenomen en Elvira Sweet was zeer content: ‘Ik ben dan ook zeer content dat met name de voor mensen zeer ingrijpende vormen van criminaliteit zoals roof en overval fors zijn afgenomen.’ En Zuidoost sufte verder….

Anno 2009: In het winkelcentrum Holendrecht is 60% van de winkeliers één of meerdere keren overvallen. Twee jaar geleden zijn er plannen gemaakt om het winkelcentrum te verbouwen, maar ze willen of kunnen nu niet meer. ‘Het ligt aan de crisis,’ zegt Sweet. ‘Er is geen geld, maar het wordt hoog tijd dat het winkelcentrum op de schop gaat.’ Geïnterviewde jongeren zeggen dat ze allemaal wapens dragen uit zelfverdediging. ‘Wapens is de enige oplossing,’ zegt één van de jongens. Jongens van 13, 14, 15 jaar zouden al wapens dragen. De winkeliers uit Holendrecht melden een omzetverlies van wel 60%.

Het Parool kopt in over de ontwikkelingen in Zuidoost: ‘Slegs vir swartes’. Tijdens een bewonersfeest van Ganzenpoort klaagde een Afro-Surinaams raadslid dat er een volledig blanke band optrad en belde woedend met de woningcorporatie Rochdale. Een paar Afro-Surinaamse werknemers van Rochdale waren het wel met haar eens. Een witte band, dat kon echt niet. Op het volgende buurtfeest speelt weer een Afro-Surinaamse band, hoorde De Bijl. Hoe kan bekrompenheid zoveel lawaai veroorzaken, vraagt De Bijl zich af.

Maar Sweet is strijdlustig: ‘We halen alles uit de kast!’ ‘We komen in januari 2010 terug met de belofte dat alles een stuk beter en veiliger is!’ En jaknikker Harry Verzijl doet er ook nog een stevige schep bovenop: ‘Die paar rotte appels trekken we naar ons toe.’ En hij heeft ook een strak plan hóé: ‘Maak kinderen assertief. En ouders moeten hun kinderen opvoeden en ze moeten zeggen dat ze niets van mannen moeten aannemen.’ Hij vertelt verder dat je tegen jongeren die op het trottoir fietsen, dat je tegen hen op een nette en vriendelijke manier moet zeggen dat ze niet op het trottoir moeten fietsen.’ U kunt zich voorstellen dat het gehoor platlag, maar dit ter zijde, want je moet toch ook Harry Verzijl serieus nemen op z’n tijd! Toch nog humor in Zuidoost! Maar goed. anno 2009: De boot is aan. Burgemeester Cohen heeft de regie overgenomen van Sweet. Je mag het eigenlijk nog niet hardop zeggen, maar nog geen uur nadat ze bekend heeft gemaakt dat ze zich niet kandidaat stelt voor de stadsdeelverkiezingen van 3 maart 2010 sijpelen in politiek Amsterdam al de eerst geruchten door. ‘Sweet stopt of moet stoppen?’

Het gerucht wordt sterker dat ze van hogerhand heeft moéten stoppen! Een drankverleden speelt haar parten, maar ook de softe aanpak van de (harde) criminaliteit in Zuidoost. Sinds haar aantreden in 2002 hebben we drie veiligheidsrisicogebieden in Zuidoost: Ganzenhoef, Venserpolder en Holendrecht-West. Vorige jaar stond Zuidoost, tot grote schrik van de stadsdeelvoorzitter, ineens boven aan de lijst van risicogebieden (er zijn maar liefst 19 risicofactoren). De EGK-buurt is een Vogelaarwijk. Vorig jaar hoorde Sweet van de bewoners uit Holendrecht dat Holendrecht een achterstandswijk is. In Gein 2 waren twee schietincidenten en dat dreigt de volgende wijk te worden met het predicaat achterstandswijk. In dit jaar loopt het aantal schietincidenten inmiddels op tot 21, waarvan drie met dodelijke afloop. Sweet noemt vervolgens in het openbaar dat het politieoptreden een razzia is en wordt eindelijk teruggefloten door Cohen. Cohen neemt het roer nu in handen; de rol van Sweet is uitgespeeld. Sweet bloeit nog even op na haar vakantie in Italië en twittert nog even na met de opmerking dat ze de schietincidenten nu wel ‘vervelend’ begint te vinden.
Cohen pleit nu voor een buurtrechtbank in Zuidoost. Dit zou een afschrikkend effect moeten hebben op criminele buurtbewoners. ‘Er kan direct lik op stuk worden gegeven en het effect van een misdrijf wordt direct zichtbaar,’ aldus Cohen.

Tsja, wat moeten we nu met deze gang van zaken? De EKG-buurt een Vogelaarwijk? Oké, mij best, maar die Geerdinkhof is toch zo’n fijne plek om te wonen. Ik woon heerlijk rustig in de Geerdinkhof en dat wil ik voorlopig zo houden.