Wie kent dit lied van Jenny Arean en Frans Halsema niet meer? Hoe kort geleden, hoe lang geleden alweer? Jaren zeventig? En hoe actueel is en blijft deze onvergetelijke tekst? De Bijl schreef al eerder over de crisis. Al hoewel je daar tegenover altijd verhalen kunt schrijven over waar het wel goed gaat, moet ik 2011 toch wat anders afsluiten.

Over het algemeen gesproken is de stemming niet best, en dat zo vlak voor kerst. Ik denk dat er bijna geen onderwerp te bedenken valt waarbij geen rampspoed te melden is. De Commissie-De Wit... 'We hebben allemaal ons stinkende best gedaan, maar we hebben het niet in deze omvang aan zien komen,' aldus Nout Wellink. Nee, aan ons lag het niet. Een eindeloze rij van vergelijkbare verhalen. En wie moet het dan wél weten, als iedereen wegloopt voor zijn verantwoordelijkheid? Mijn betere helft rondt de discussie af met 'We leven in een krachteloze maatschappij.'

Verkiezingen in Rusland? Ogenschijnlijke openheid, er mag zelfs gedemonstreerd worden, wat sinds de Russische Revolutie niet meer zo openlijk was voorgekomen. Poetin verliest aanzienlijk en probeert zijn hachje te redden. Achter de schermen, vlak voor de verkiezingen, verzint hij nog dat bepaalde politieke partijen (de winnaars) zijn uitgesloten van de verkiezingen, zorgen zijn aanhangers ervoor dat de stemlokalen zo vol staan dat tegenstanders er niet meer terechtkunnen. Allemaal uiterlijk vertoon en het gaat al lang niet meer over de inhoud.

De mondiale milieutop van afgelopen week. Het eindigt met twee bekvechtende naties: Engeland tegen India. Engeland: 'Jullie hebben onvoldoende gedaan om de afspraken na te komen om het milieu te verbeteren.' India: 'Niets van waar, we zijn alle afspraken nagekomen en we hebben juist erg ons best gedaan.' Bijna letterlijke tekst. Net twee kiftende kinderen. Mislukte top, weer een paar miljoen verder. Niks bereikt, de armoe ten top!

De laatste Eurotop. 'Het wordt zeer belangrijk. Het is nu er op of er onder.' Weer een paar miljoen verder, geen feitelijke oplossingen, detailgewauwel. Niemand schijnt geïnteresseerd te zijn in de feitelijke oplossing. En dat klopt denk ik ook wel. Politici zitten er maar voor een termijn van vier jaar, ze hebben belang bij zichzelf, korte termijn, zit ik er over vier jaar nog en dan misschien nog eens vier jaar. Landsbelang? Nooit van gehoord! Ze zeggen het natuurlijk wel om hun stemmers tevreden te stellen, maar geen enkel resultaat wijst in die richting.

Nee, De Bijl denkt dat het erger is, het ís erger, vele malen erger! De crisis begon toen Henry Paulson, destijds minister van Financiën in de VS, een bedenkelijke rol speelde in het laten omvallen van Bear Sterns, Lehman Brothers, Merill Lynch en verzekeraar AIG en in het daarentegen ternauwernood redden van Goldman Sachs door de begane misdaad tegen de menselijkheid van deze bank voor een vermogen af te kopen en te melden dat ze 'incomplete information' hadden verstrekt.

Wie was deze Paulson? Paulson was, voordat hij minister werd, medewerker van Goldman Sachs en... wacht even... Mario Draghi (president van de ECB), Karolos Papoulias (president van Griekenland), Mario Monti (president van Italië), Loukas Papadimos (vice-president van de ECB en premier van Griekenland), Prodi (ex-voorzitter van de Europese Commissie en ex-premier van Italië) waren dat óók! Allemaal vriendjes van elkaar, elkaar de hand boven het hoofd houdend en nu aan het roer om zelf de ellende op te ruimen die ze zelf hebben veroorzaakt? Hier wordt een spel uitgespeeld dat veel verder reikt dan welke politicus ook kan overzien! Gelooft u nog in een constructieve oplossing die de economie weer op gang krijgt? De Bijl niet meer.
Goldman Sachs is een investeringsbank, eens en voor altijd gericht op het verdienen van geld. Deze bank is de grootste kwade genius achter de schermen, die op veel langere termijnen dan de vier jaar voor politici, bezig is met zijn netwerk op orde te brengen om er maar voor te zorgen dat er straks één winnaar over blijft. Goldman Sachs zit al aan het roer van alle rotte Europese appels om ons heen. Vluchten kan niet meer, ik zou niet weten waar naar toe. Hoe ver moet ik gaan?

Niet ver, houd de deuren dicht, blijf maar dicht bij huis, vertrouw op je eigen gevoel en kennis en beperk zoveel mogelijk de klemmende invloed van banken, verzekeraars, politiek, etc. Wees kritisch, klopt het nog wel wat al die banken zeggen, wat kan ik wel vertrouwen en waar heb ik vragen bij?
Met dát geloof in onszelf en in onze naasten zullen we het moeten doen in 2012. Vanuit die veilige haven wenst De Bijl u alle sterkte, wijsheid en alle inzicht voor een gezond en leefbaar 2012.

Vrolijke feestdagen voor u en uw naasten.