AT5 - nieuws
 • Motorrijder gewond bij botsing met auto op Amstelveenseweg

  De bestuurder van een motorscooter is vanavond rond 21:45 uur gewond geraakt bij een aanrijding met een auto op de Amstelveenseweg.

  Het ongeluk gebeurde ter hoogte van de metrohalte. Het verkeer op de kruising waar de twee voertuigen met elkaar in botsing kwamen, wordt geregeld met stoplichten. Vermoedelijk heeft één van de bestuurders dus door rood gereden.

  De politie heeft de aanrijding in onderzoek. De motorrijder is met spoed overgebracht naar het ziekenhuis.

 • Auto ondersteboven op A5 bij knooppunt Raasdorp

  Een automobilist is rond acht uur vanavond over de kop geslagen op de A5. Het ongeluk gebeurde in de richting van Amsterdam net voor knooppunt Raasdorp.

  De bestuurder moest uitwijken voor invoegend verkeer, maar dit gebeurde zo abrupt dat hij over de kop sloeg en op de vluchtstrook weer tot stilstand kwam. De bestuurder is ter plekke onderzocht en heeft slechts lichte verwondingen. 

  Vanwege het ongeval kwam ook de brandweer ter plaatse. De auto is opgehaald door een berger.

 • VVD verbolgen over bewonersactie Frans Halsbuurt: 'Gemeente moet opruimkosten verhalen en boetes uitdelen'

  De lokale afdeling van de VVD is niet te spreken over de bewonersactie van de Frans Halsbuurt. 'Dit kan niet de bedoeling zijn. Mensen die hun auto willen parkeren, zijn daar actief gehinderd. Je kan niet zomaar openbare ruimte inpikken', zegt raadslid Rik Torn.

  Vandaag toverde de buurtbewoners op eigen initiatief meerdere parkeerplekken om naar, zoals ze het zelf noemen, buurtplaatsen. Ook werd de Albert Cuypgarage hernoemd naar de Boerenwetering Buurtgarage. En dat allemaal omdat ze niet blij zijn met het feit dat een twee maanden geleden aangenomen motie nog niet is uitgevoerd. Daarin stond dat er net zoveel parkeerplaatsen op straat zouden worden opgeheven als er in de garage onder de Boerenwetering bij zijn gekomen.

  Lees ook: Bewoners geven 'Pauls Parkeerpaleis' nieuwe naam: Boerenwetering Buurtgarage

  VVD'er Rik Torn spreekt van een bijzondere actie. 'Blokkeren van parkeerplaatsen en bekladding van borden omdat je overtuigd bent van je eigen gelijk is nooit goed.' Torn hoopt dat 'buurtplaatsen' zo snel mogelijk worden weggehaald. Als dat door de gemeente moet gebeuren, moet de rekening worden doorgeschoven, zo stelt hij. 'En er kunnen wat mij betreft ook nog wel boetes worden uitgedeeld.'

  'Wethouder heeft genoeg tijd gehad'
  Buurtbewoner Maarten Naaijkens verdedigt de buurtactie: 'De aangenomen motie - in zijn gemeenteraad - gaf aan dat bij opening van de garage er direct beperkende maatregelen genomen zouden worden, oftewel parkeerplekken zouden worden omgezet naar onder andere fietsparkeerplekken. Dat is nog steeds niet gebeurd. Zijn eigen wethouder heeft twee maanden de tijd gehad hier om in ieder geval iets van goede wil te laten zien. Nu hebben een aantal mensen op een aantal plekken met verf (latex) en wat tafels laten zien hoe dat er uit kan zien. Het was bedoeld als een uitnodiging tot dialoog. De VVD lijkt dit vooral aan te grijpen om zichzelf te profileren in plaats van een goed gesprek met de buurt over wat mogelijk is.'

  Raadsvragen
  De VVD gaat het college om opheldering vragen over de acties van de buurtbewoners. Ook dreigen ze met een aangifte. 'Ze kunnen ook gewoon langskomen in de Frans Halsbuurt. Ik licht de actie graag nader toe. De koffie staat altijd klaar', reageert Naaijkens.

 • Agent Broersma vond Chet Baker levenloos op stoep: 'Ik had mijn eerste nachtdienst'

  Het is nu zo'n dertig jaar geleden dat jazz-legende Chet Baker uit het raam van een hotel op de Prins Hendrikkade viel en overleed. Reden voor het jaarlijks terugkerende Red Light Jazz festival om deze grootheid als hoofdthema te gebruiken. In de Straten van Amsterdam wordt stilgestaan bij het leven en overlijden van Baker.

  Presentatrice Evita Mac Nack spreekt onder andere met Emile Broersma. Als 21-jarige agent draaide Broersma zijn eerste nachtdienst op bureau Warmoesstraat toen hij Chet Baker levenloos aantrof. Hij is zich op dat moment gaan verdiepen in de muziek van de legende.

  Ook spreken we met jazzmuzikant Saskia Laroo, die vertelt hoe haar muziek sterk is beïnvloed door Chet Baker. Het was op de Lijnbaansgracht toen ze hem een keer tegenkwam en besloot aan te spreken. Ook Ellen ten Damme, die vooral zijn stem kon waarderen en het aankomende Red Light Jazz festival opent, vertelt over de jazz-grootheid en over jazz-invloeden op de Wallen.

  Kijk morgen om 16:15 uur op naar de Straten van Amsterdam voor meer Chet Baker.

 • Kunnen alle bouwplannen van het nieuwe college wel worden uitgevoerd?

  Wil het nieuwe stadsbestuur teveel met de woningbouwplannen? Het moet duurzaam, betaalbaar en de bestaande sociale woningvoorraad mag ook niet aangetast worden. De Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties en vastgoedontwikkelaar Amvest twijfelen aan de haalbaarheid.

  7500 woningen wil de nieuwe linkse coalitie jaarlijks erbij in de stad, waarvan 2500 sociale woningbouw. Bovendien moeten die huizen duurzamer worden en mogen de woningbouwverenigingen geen sociale huurwoningen verkopen. De corporaties zeggen dat dat laatste ze een half miljard aan inkomsten scheelt. 'Het is zeker de helft van het geld dat we aan onderhoud en nieuwbouw kunnen uitgeven. Waar dat vandaan moet komen? Dat is niet goed in te vullen', zegt Federatie-directeur Egbert de Vries. 

  Lees ook: Minder auto's, meer middenhuur: dit zijn de plannen van het stadsbestuur

  Een van de mogelijkheden is dat het stadsbestuur samen met de corporaties gaat proberen een landelijke belasting op sociale huur omlaag te krijgen. De Vries: 'Dat geld heeft het Rijk ook nodig. Daar houden ze ook rekening mee. Dus zo makkelijk is dat niet.'

  Vastgoedontwikkelaars 
  Van de overige woningen, vaak door private vastgoedontwikkelaars gebouwd, moet een groot deel in het middensegment blijven, met een maximale huur van 971 euro. Woonwethouder Laurens Ivens zegt daarover dat de private ontwikkelaars dan maar wat minder moeten willen verdienen. 'Ik zou zeggen: loop eens een paar maandjes met ons mee, ook dwars door een crisis heen, en kijk eens hoe je een bedrijf moet runnen. Volgens mij is dit gewoon een hele rare opmerking. De marges in Nederland voor het ontwikkelen en ook voor het beleggen zijn echt niet groot', zegt Wienke Bodewes, directeur Amvest vastgoedontwikkeling.

  Lees ook: Oppositie vernietigend over coalitieakkoord: 'Het is extreemlinks bakfiets-socialisme'

  Goedkopere huurcategorieën bijbouwen ziet Amvest ten koste van de kwaliteit gaan. 'Projecten zoals je hier om je heen ziet bij de Zeeburgerkade kunnen dan niet meer omdat het te weinig opbrengt', denkt Bodewes. Of de ambitieuze coalitieplannen waarheid zullen worden, is dus nog maar de vraag.

 • Tekenaar schetst binnen 12 minuten portret op NDSM-pont

  Veel gedoe rondom de pontjes dit weekend, maar het kan ook anders. Wie wél geniet van de drukke ponten is de van oorsprong Amerikaanse illustrator Rachelle Meyer. Tijdens haar tochtjes van de NDSM-werf naar Centraal maakt zij portretten van reizigers.

  Meyer woont nu zo'n 14 jaar in Amsterdam en neemt dagelijks de pont om in het centrum te komen. Daar ontstond het idee om mini-portretjes te maken van reizigers. 'Iedereen is hier samen op de boot, ik vind dat wel bijzonder.'

  12 minuten
  Op de pont heeft iedereen zo'n zijn eigen manier van wachten. De een zit op zijn telefoon en de ander leest een boek. Dat laatste vindt Meyer vooral heel mooi, omdat ze zelf ook boeken maakt van de portretjes. De oversteek duurt zo'n 12 minuten en dan moet het ook klaar zijn. Speciaal voor ons schetste Meyer een man die op het moment de oversteek maakte naar het Centraal Station. 'Wel mooi, hoor. Ik herken mijzelf er wel in.'

  Crowdfunding gestart
  Meyer begon afgelopen winter met de schetsen en wil graag doorgaan. Ze is daarom een crowdfunding gestart, zodat ze het hele jaar door kan gaan met schetsen maken van reizigers op de pont.

 • Bewoners geven 'Pauls Parkeerpaleis' nieuwe naam: Boerenwetering Buurtgarage

  Bewoners van de Frans Halsbuurt hebben vandaag de Albert Cuypgarage, soms ook wel 'Pauls Parkeerpaleis' genoemd, omgetoverd tot de Boerenwetering Buurtgarage.

  De buurt is het namelijk niet eens met de huidige naam. 'We vinden de nieuwe naam meer recht doen aan het uiteindelijke doel - een buurtgarage en niet en een garage voor de dagjesmensen', zegt bewoner Maarten Naaijkens.

  Lees ook: Rondje Pauls Parkeerpaleis met Paul Slettenhaar zelf: 'Jullie mogen hem zo noemen'

  Ook is de buurt op eigen initiatief begonnen met het omzetten van de parkeerplekken naar, zoals ze het zelf noemen, buurtplaatsen. 'Dit zijn plekken waar op creatieve wijze ruimte wordt gemaakt voor fietsparkeren, laad- en losplekken en groenvoorzieningen', legt Naaijkens uit.

  Minder parkeerplekken
  De gemeenteraad besloot namelijk in maart van dit jaar om in de Frans Halsbuurt net zoveel parkeerplaatsen op straat op te heffen als er in de garage onder de Boerenwetering bij zijn gekomen. En dat betekent dus dat er 600 plekken zullen verdwijnen. Naaijkens: 'De motie is ruim 2 maanden geleden aangenomen. Nu ontstaat een situatie waarbij we juist meer auto's in de buurt gaan zien. Terwijl de motie juist was aangenomen om een autoluwe buurt te creëren.'

  Lees ook: 'Pauls Parkeerpaleis' onder water gezet door Slettenhaar: 'Geweldig!'

  Het doel van de actie is om inspiratie te bieden en de gemeente uit te nodigen tot een dialoog met bewoners en ondernemers in de Frans Halsbuurt. 'We hebben veel ideeën om tot een nieuwe invulling van de openbare ruimte te komen', zegt Naaijkens namens de buurt.

 • UvA-studenten in de rij voor studieplekje: 'Je betaalt 2000 euro studiegeld, waar gaat dat heen?'

  Naast tentamenstress zijn studenten nu ook nog eens bezorgd om een studieplekje in de bieb. Nu al helemaal, want de tentamens zijn deze week. Gek genoeg zijn er extra plekken beschikbaar, maar dat weten heel veel studenten dan weer niet.

  Als één grote schoolklas staan studenten 's morgens vroeg in de rij om een plekje in de bibliotheek te scoren. In het weekend zijn er volgens hen te weinig plekken beschikbaar om rustig te studeren. 'Je betaalt tweeduizend euro studiegeld, waar gaat dat naartoe?', vraagt een student zich af. Een andere student pakt dit probleem iets strategischer aan. 'Als je na kwart over negen komt kan je het wel vergeten. Dus eerst een plekje veroveren en dán koffie halen.'

  Meerdere plekken
  De Universiteit van Amsterdam heeft de afgelopen tijd al meerdere plekken beschikbaar gesteld voor hun studenten, alleen zijn velen daar niet van op de hoogte. Studentenunie ASVA vindt dat er nóg meer ruimte gecreëerd moet worden. 'De universiteit heeft gewoon locaties. In de weken voor de tentames zijn er geen problemen, maar in de weekenden voor de tentamens gooien ze die dicht. Als je die gewoon openzet, dan heb je weer studieruimte voor studenten om te studeren.'  

   

 • Slachtoffer fatale val kraanhotel NDSM-werf is 32-jarige man

  Het slachtoffer dat vannacht door een val van het kraanhotel op de NDSM-werf overleed, is een 32-jarige man. De politie houdt in het onderzoek nog steeds alle opties open.

  Lees ook: Bezoeker Faralda Crane Hotel overleden na val

  Op het moment van de val was er in het Faralda Crane Hotel een besloten dancefeest aan de gang. De politie wil bevestigen dat de man aanwezig was op het feest maar kan niet zeggen in welke hoedanigheid. 

  Wat er precies gebeurd, is nog in onderzoek. Twee afzonderlijke getuigen meldden vanochtend dat er een ruzie aan de gang was op het feest. De recherche heeft dit ook gehoord maar kan verder nog niets zeggen. 

 • Voetganger verongelukt in Zuidoost

  Een voetganger is gisteravond van de voetgangersbrug naast de Ziggo Dome gevallen en overleden. Het gaat om een 41-jarige man uit Dinteloord.

  Dat gebeurde na middernacht op de voetgangersbrug over de Holterbergerweg. Het was druk in het uitgaansgebied na de concerten van De Toppers en ook Katy Perry. 

  Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is niet duidelijk. 

 • GVB waarschuwt alvast: houd rekening met vertraging op de pont

  Het belooft ook vandaag druk te worden op de pontverbinding tussen Centraal Station en de Buikslotermeerweg. Het GVB waarschuwt vanochtend voor vertraging wegens een groot reizigersaanbod.

  Lees ook: Nachtelijke chaos bij ponten: wachttijden van meer dan een uur

  De vervoerder heeft dit weekend de grootste moeite om de drukte het hoofd te bieden. Bezoekers van onder meer het dancefestival Lente Kabinet en ook mensen die gewoon naar Noord willen vanwege het mooie weer zorgen voor grote drukte. 

  Gisteren leidde dat op piekmomenten al tot lange rijen, na middernacht moesten terugkerende bezoekers van Noord lang wachten tot ze aan boord konden van een pont. Het GVB heeft al laten weten tussen 14.00 en 17.00 uur een extra pont in te zetten. Ook zullen er extra instapbegeleiders ingezet worden. 

  Vanavond zal er tussen 23.00 uur en 01.00 extra gevaren worden. 

  Lees ook: Stormloop op de pont door 'onverwachte' festivalgangers

  En voor wie is vergeten hoe het werkt met op- en afstappen bij de pont:

 • Warmste meinacht ooit gemeten, hitte blijft nog wel even

  Het zal niemand zijn ontgaan dat het vannacht flink warm was. Het was zelfs de warmste meinacht ooit in de stad gemeten.

  De temperatuur daalde vannacht niet verder dan zo'n 17 graden, meldt Weeronline. Het weerbeeld zal vandaag niet veel anders zijn, het wordt zeker 27 graden en lokaal misschien nog zelfs warmer. 

  Er is ook weer een waarschuwing voor de zonsterkte van kracht. Zonliefhebbers wordt aangeraden zich goed in te smeren, een onbedekte huid verbrandt volgens Weeronline binnen 10-15 minuten. 

  Er zouden zich later vandaag onweerswolken kunnen ontwikkelen, later in de avond klaart het weer op. En het blijft morgen en overmorgen zeer zomers weer. 

 • Bezoeker Faralda Crane Hotel overleden na val

  Een bezoeker van het Faralda Crane Hotel op de NDSM-werf is vannacht om het leven gekomen. Het slachtoffer viel door onbekende oorzaak naar beneden.

  Op dat moment, even voor vier uur, vond er op de eerste verdieping van het hotel, op zo'n twintig meter hoogte, een feest plaats. Een woordvoerder kan nog niet zeggen of het slachtoffer een bezoeker was van het feest. 

  Het onderzoek is volle gang, de politie  zegt alle scenario's open te houden. Twee afzonderlijke getuigen melden aan AT5 dat er vlak voor de valpartij op het feest een ruzie gaande was. Dit wordt door de politie nog onderzocht. 

 • Nachtelijke chaos bij ponten: wachttijden van meer dan een uur

  Het uitgaanspubliek moest vannacht weer flink wat geduld opbrengen bij de pont tussen de Buiksloterweg en het Centraal Station. De wachttijd liep op het hoogtepunt op tot een uur.

  De drukte kwam na middernacht op gang, tot ongeveer half drie leek er geen einde te komen aan de stroom mensen. Ook de inzet van een extra pont  mocht niet baten.

  Lees ook: Stormloop op de pont door 'onverwachte' festivalgangers

  Er werden gisteravond meerdere feesten georganiseerd in Noord, daar kwam het reguliere uitgaanspubliek als gevolg van het mooie weer nog bij. En doordat de mensenmassa zich ophoopte voor de ingang van de pont, was er geen ruimte voor de passagiers die wilden afstappen. 

  Verkeershandhavers hadden de grootste moeite om de meute in goede banen te leiden. Enkele agenten kwamen kijken om een handje te helpen, de menigte werd nog met een megafoon toegesproken om ruimte te maken. Maar het voortvarend ging het allemaal niet, de drukte hield aan tot zeker half drie.  

  Lees ook: Organisatie Lente Kabinet: 'Wel extra ponten bij GVB aangevraagd'

  Beelden: Lorenzo Derksen / Inter Visual Studios

 • Nieuwmarktbuurt getroffen door stroomstoring

  De Nieuwmarktbuurt is zaterdagavond getroffen door een stroomstoring.

  Het gaat onder meer om (delen van) de Prins Hendrikkade, de Kloveniersburgwal en de Zeedijk. In totaal zitten zo'n 1200 klanten zonder stroom.

  Liander laat weten dat de storing even voor twee uur was opgelost. 

 • Provincie reageert op ansichtkaart met sollicitatie burgemeesterschap

  De kunstenaar uit Hoofddorp die per ansichtkaart solliciteerde op de vacature voor burgemeester van Amsterdam, heeft een reactie gekregen.

  Hoewel hij de sollicitatie naar de Stopera stuurde in plaats van naar de provincie, is de kaart daar uiteindelijk toch aangekomen. Een medewerker van de provincie laat de kunstenaar per mail weten dat de sollicitatie 'in goede orde' is ontvangen. 

  Lees ook: Nieuwe sollicitaties voor vacature burgemeester: 'Hoor graag van u, grote groet!'

  Wel wordt er nog gevraagd om een CV en pasfoto. De Hoofddorper heeft die inmiddels gemaild, zo laat hij AT5 vandaag weten. Ook heeft hij de mail gebruikt om meer te vertellen over zijn motivatie om burgemeester te worden.

  'Kunst maken is besturen, denken in lagen, vooruit denken, concessies doen, strijdbaar zijn, hoor en wederhoor van hoog naar laag', schrijft hij. 'Wat speelt er in de samenleving, ben een maatschappelijk geëngageerd kunstenaar. Nooit opgeven, zoeken naar consensus. (...) Hier is  uw nieuwe burgemeester van Amsterdam.'

  Lees ook: Wordt Paul Willemse de nieuwe burgemeester? 'Vorige keer kreeg ik een afwijzing'

  Eerder hadden er 29 mensen gesolliciteerd voor het burgemeesterschap. Omdat er te weinig geschikte kandidaten bij zouden zitten, kunnen er tot en met 2 juni opnieuw sollicitatiebrieven worden gestuurd

  Het was in eerste instantie de bedoeling dat de nieuwe burgemeester op 5 juli benoemd zou zijn. Of dat nog lukt is de vraag, maar het is wel het streven. 

 • Reanimatie tijdens festival in Amsterdamse Bos

  Hulpverleners hebben vanavond een persoon gereanimeerd tijdens het 909 Festival in het Amsterdamse Bos.

  Dat gebeurde rond 21.45 uur. Meerdere ambulances en brandweerwagens werden opgeroepen. Veel festivalgangers waren getuige van de reanimatie. EHBO'ers hielden later een doek vast zodat de reanimatie niet meer te zien was.

  Het slachtoffer is per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. 

 • RMC laat gehandicapt stel opnieuw in de steek

  Urenlang wachten op vervoerder RMC. Het overkwam Diana Tijtel en Gerard Konijn vandaag voor de zoveelste keer.

  Het stel moest wachten om naar het ziekenhuis gebracht te worden en bij het ophalen kwam de vervoerder niet eens opdagen. Ze moesten vervolgens zelf een oplossing zien te vinden om naar huis te komen. 

  Lees ook: Vervoerder RMC laat gehandicapt stel uren wachten na Kwaku-bezoek

  'Mij werd gezegd, ze hebben geen bezetting en van de invalidenbus hebben ze er maar een', vertel Tijtel. 'Ik heb mijn aandoening en mijn man is nu ziek. Hij vergaat van pijn en heeft zware medicijnen.'

  Vorige week werd bekend dat de Rotterdamse Mobiliteit Centrale een boete moet betalen aan de gemeente omdat de vervoerder te vaak te laat bij klanten is. De gemeente wil dat minstens 93 procent van de ritten op tijd is, maar in maart van dit jaar was dit nog geen 90 procent. 

  Lees ook: Nieuw bedrijf dat nu aanvullend vervoer doet in de stad is veel duurder

  'Ze hadden beterschap aan ons belooft en aan iedereen die hier gebruik van maakt', zegt Tijtel. 'Er is geen beterschap.' Het stel is uiteindelijk via de metro naar huis gegaan, maar dat was vanwege de scootmobiel van Konijn niet gemakkelijk.

  RMC was vandaag niet bereikbaar voor commentaar.

 • Zakkenrollers slaan hun slag bij festival in Amsterdamse Bos

  Meerdere bezoekers van het Diynamic Festival dat gisteren gehouden werd in het Amsterdamse Bos, zijn slachtoffer geworden van zakkenrollerij.

  Hoewel het volgens de politie Amstelveen een 'prachtige dag met goede muziek, mooi weer en een gemoedelijk sfeer' was, kreeg het festival voor een aantal muziekliefhebbers toch een donker randje, toen zij bestolen werden.

  Zakkenroller gepakt
  Aan het eind van de dag heeft de politie een man opgepakt die verdacht wordt van zakkenrollerij. Hij had meerdere telefoons op zak die hij vermoedelijk gestolen had.

  Bezoekers die bestolen zijn kunnen zich melden bij de politie. Er bestaat een kans dat zij hun gerolde spullen terugkrijgen.

 • Meer marktkramen voor de toerist: 'Van de buurt moet je het niet meer hebben'

  In de laatste tien jaar is het aantal marktkramen met eten en drinken verdubbeld, terwijl het totaal aantal kramen juist afneemt. Markten in de stad zijn sterk veranderd, zoals bijvoorbeeld op de Albert Cuyp, waar toeristen steeds belangrijker zijn.

  Mark Goedhart is de vaste koffieman van de Cuyp en voorziet de kraamhouders al jarenlang van een warme kop koffie of thee. Samen met hem lopen we een rondje over de markt in het hart van De Pijp. Een van zijn klanten is 'stoffenman' Wim Hoekstra. 'Vroeger had ik twee rijen dik mensen voor de stal en geen tijd om koffie te drinken.' Maar dat is nu wel anders.

  Lees ook: Voorzitter ondernemersvereniging Albert Cuyp stapt op om fraudeverdenking

  Inspelen op toeristen
  Dat er steeds meer voedselstalletjes bijkomen ten koste van stalletjes met niet-eetbare waar, is volgens retaildeskundige Ellen van Vught niet heel vreemd. 'Mensen hebben meer te besteden en gaan meer naar buiten en ontmoeten elkaar vaker in de buurt of in de stad en dan zie je ook dat ze daarbij iets willen eten, willen drinken.'

  Lees ook: 'Stroopwafel-tsunami' op de Albert Cuyp

  Maar volgens Goedhart spelen veel marktkoopmannen niet in op de wens van Amsterdammers, maar wel op die van bezoekers van buiten de stad. 'Toch meer etensstallen en mensen die toch op de toeristen inspelen, met stroopwafels, met smoothies.'

  'Pancakes, fried eggs. Je moet wel'
  Zelf ontkomt Goedhart niet aan de verandering, ook hij biedt zijn producten tegenwoordig in het Engels aan. 'Pancakes, fried eggs. Je moet wel. Van de mensen uit de buurt moet je het niet echt meer hebben.'