AT5 - nieuws
 • Djordy Latumahina geëerd met dance-evenement in Paradiso

  Vrienden van Djordy Latumahina hebben een dance-avond georganiseerd om de dj een laatste eerbetoon te geven. Hij werd bij vergissing neergeschoten in een parkeergarage in 2016.

  'Na alle commotie rondom dit trieste gebeuren is het nu tijd om Djordy zijn leven te vieren en wel met de community die hij zelf gevormd heeft', stellen de organisatoren volgens Het Parool. Ze maken de line-up van het evenement op een later tijdstip bekend. 

  Lees ook: Doodgeschoten Latumahina (31) was actief in reclamewereld en uitgaansscene

  De 31-jarige dj, programmeur en organisator was zelf een bekende in het uitgaansleven. Zo was hij onder meer betrokken bij het bedrijf Concept385, waarvoor hij feestconcepten ontwikkelde. Bovendien was Latumahina actief bij club Bitterzoet als programmeur en stond hij als DJ $OLO ook zelf regelmatig achter de draaitafel.

  Lees ook: Straffen van 25 tot 30 jaar cel geëist voor moord Djordy Latumahina

  Op 8 oktober 2016 werd de dj neergeschoten in de garage onder het appartementencomplex aan het Koningin Wilhelminaplein in Nieuw-West. Zijn vriendin raakte door de schietpartij zwaargewond. Tegen de vermoedelijke daders zijn straffen van 25 tot 30 jaar geëist.

 • Regisseur Eddy Terstall werkte 2000 uur aan Nederlandse versie The Crown, maar 'NPO wil hem niet'

  De Amsterdamse regisseur Eddy Terstall is boos op de NPO. Hij stopte naar eigen zeggen wel 2000 uur in een Nederlandse versie van de Netflix-serie The Crown, maar de NPO wil hem niet hebben.

  Dat schrijft Terstall op Twitter. Samen met de Avrotros werkte hij het afgelopen half jaar aan een serie over de jaren van Beatrix. In januari zou de netmanger bij de NPO nog gezegd hebben dat het een 'schot in de roos' was, maar nu zou de serie zijn afgeschoten zonder dat het script is gelezen.

  Netflix en Ziggo
  'Beste wat ik geschreven heb. 2000 schrijfuren', schrijft Terstall. '"Past niet in programmering", was na half jaar waarin ik dus niets nieuws kon opstarten het antwoord. Scripts lezen was wel het minste geweest.'

  Terstall heeft gelukkig al wel een oplossing: hij gaat zijn script aan marktpartijen aanbieden. 'Die lezen het waarschijnlijk wel.' Op Twitter doet hij vast een voorzet. 'Nu kaarten op Netflix en Ziggo. Hilversum is onneembare vesting.'

 • Carice van Houten verschijnt met Guy Pearce op rode loper

  Ook al hebben de twee een kindje, heel vaak zien Carice van Houten en haar vriend Guy Pearce elkaar niet. Maar vanavond verschenen ze samen op de rode loper van het DeLaMar Theater.

  Daar was het stel te gast bij de première van de revue Showponies. Carice en Guy ontmoetten elkaar in 2015 tijdens het maken van de film Brimstone en kregen een jaar later samen een zoontje. Toch hebben ze een (heel) lange afstandsrelatie. Want Carice woont met zoontje Monte in Oud-Zuid, terwijl Guy meestal in Australië is. Het zou de eerste keer zijn dat de twee samen op een rode loper gespot zijn, weet De Telegraaf.

  'We kennen elkaar nog niet zo lang. We wonen niet samen. We zien elkaar zo veel mogelijk, maar we hebben een heel ingewikkeld patroon van leven; we werken los van elkaar, onregelmatig, in verschillende landen. Het is logistiek een ingewikkelde puzzel die ook steeds verschuift', zei Carice daar onlangs over in Harper's Bazaar.

 • Gigantische Lilian Marijnissen op Amsterdamse kantoorpanden

  Een opmerkelijke verkiezingsstunt van de Socialistische Partij (SP) in Amsterdam. Vannacht werd op verschillende gebouwen in de stad de landelijke fractievoorzitter Lilian Marijnissen op gigantisch formaat geprojecteerd.

  In het filmpje op de gebouwen richt Marijnissen zich onder meer tegen de 'pakken-wat-je-pakken-kan directeuren van grote bedrijven'. 'Vindt u het normaal dat juist de allerrijksten en die grote bedrijven van dit kabinet de grootste cadeautjes krijgen?', vraagt ze zich af. Haar speech wordt onder meer afgebeeld op het kantoorpand van Philips bij station Amstel, het ING-hoofdkantoor in de Bijlmer en het EYE Filmmuseum.

  'Flair'
  De partij zegt tegen het AD dat er geen regels zijn overtreden omdat er alleen gebruik wordt gemaakt van licht, waarop geen intellectueel eigendom rust. De politie is tijdens de opnames wel een paar keer langsgereden, maar heeft niet ingegrepen.

  De SP wil meer acties die op het randje zijn, net zoals in de jaren negentig. 'We willen de flair van die periode terug, met de wijsheid en ervaring van nu', aldus de voorzitter van de partij tegen de krant.

   

 • Agent gewond na botsing met twee politieauto's in Amstelveen

  Twee politieauto's zijn op elkaar gebotst op de kruising van de Sportlaan met de Beneluxbaan in Amstelveen. Een van de agenten liep daarbij armletsel op.

  De wagens waren onderweg naar een spoedmelding in een nabijgelegen sportcentrum, waar iemand gereanimeerd moest worden. Door de klap raakte een politieauto op zijn kant. De agenten worden nagekeken door ambulancepersoneel.

  Volgens een woordvoerder is het nog niet duidelijk hoe de botsing is ontstaan. Naast de twee politiewagens lijkt er ook een personenauto bij het ongeluk betrokken te zijn. 

 • Lijsttrekkers eisen duidelijkheid sociale huurplannen D66: 'Het waait alle kanten op'

  D66-lijsttrekker Reinier van Dantzig wilde vanavond geen toezeggingen doen aan andere partijen over de sociale huur in de stad. VVD'er Eric van der Burg vroeg aan Van Dantzig of hij meer of minder sociale huur wilde, maar kreeg geen antwoord.

  Van der Burg vroeg het duidelijk: 'Bent u het met mij eens dat we minder sociale huurwoningen moeten hebben in de stad?' Toch kreeg hij geen eenduidig antwoord.  'Ik vind de huidige 53 procent overdreven, dat is meer dan de helft van de markt', zei Van Dantzig.

  Lees ook: Ivens wil met 'hek om de stad' Amsterdammers voorrang geven op nieuwbouw

  Marjolein Moorman van de PvdA vroeg gelijk om meer duidelijkheid. 'Wilt u nou meer of minder sociale huur?', vroeg ze. Rutger Groot Wassink van GroenLinks sloot zich bij haar aan. 'Het waait alle kanten op.' Vervolgens vroeg ook Van der Burg om een duidelijker antwoord. 'Hoort u op dit punt bij de VVD, wilt u minder sociale woningbouw en hebben wij een deal?'

  Het antwoord is Van Dantzig hen nog verschuldigd. 'Weet u wat zo fijn is aan het zijn van een middenpartij?', vroeg hij Van der Burg. 'Ik hoef het niet met u eens te zijn, en ook niet met Groot Wassink.'

 • Linkse lijsttrekkers vol in de aanval op D66 in slotdebat: 'Het meest rechtse college ooit!'

  Zelden vlogen cijfertjes en percentages zo bevlogen over tafel als tijdens het AT5 Slotdebat maandagavond. Twee dagen voor de verkiezingen leverde de oververhitte woningmarkt ook de meest verhitte discussie op.

  'Ik denk dat we samen een pact moeten sluiten', poogde hij tevergeefs aan het begin van het debat. Reinier van Dantzig, de lijsttrekker van D66, moest het twee dagen voor de verkiezingen flink ontgelden in het AT5 Slotdebat. Hoewel hij er trots op is een middenpartij aan te voeren, blijkt dat ook een eenzaam bestaan in het huidige politieke landschap.

  De linkse partijen hebben geen goed woord over voor de woonplannen van D66. De partij wil bij nieuwbouw fors inzetten op middenhuur. En dan moet het percentage sociale huur naar beneden. Hoewel lijsttrekker Reinier van Dantzig claimt dat er de komende jaren zo veel gebouwd gaat worden dat de totale productie toch toeneemt, gaat het tegen alle idealen van zijn linkse collega's in.

  Communistisch beleid
  'Woningen zijn veel meer een beleggingsobject geworden, dan dat er mensen wonen. Het maakt de stad onbetaalbaar. De vercommercialisering van de stad zorgt ervoor dat de ongelijkheid toeneemt', stelde GroenLinks-lijsttrekker Rutger Groot Wassink, de grote uitdager van D66. Hij wil niet alleen de sociale huur, maar ook de middenhuur vanuit de overheid reguleren. 'Dan houd je niet alleen nu, maar ook in de toekomst een groot deel van de woningen betaalbaar. Dat is cruciaal voor de leefbaarheid en ziel van de stad.'

  Marjolein Moorman (PvdA) wil niet twee groepen uit elkaar spelen. 'Dat verandert fundamenteel het karakter van Amsterdam. Ik wil dat het in de toekomst zo blijft, dat maakt Amsterdam die mooie en fijne stad.' Volgens de sociaaldemocraat vindt D66 de linkse plannen 'communistisch beleid', maar zij typeerde de ideeën van Van Dantzig zo: 'Mensen met veel geld zijn welkom in Amsterdam, de rest zoekt het maar uit.'

  Rechts geouwehoer
  Voor Moorman is het erg onduidelijk of Van Dantzig nu meer of minder sociale huur wil. 'In percentages kun je niet wonen', antwoordde de D66'er. 'In rechts geouwehoer kun je ook niet wonen', wierp Moorman – vrij naar Jan Schaefer – terug.

  'Er is gewoon schaarste, we moeten het eerlijk verdelen', zei Groot Wassink. Hij wees erop dat er al meer mensen in de stad wonen die in aanmerking komen voor sociale huur, dan dat er corporatiewoningen zijn. Hij wil wel meer middensegment bouwen, maar dat dan wel reguleren vanuit de overheid. Zo kan voorkomen worden dat de huur direct door het plafond stijgt. Of, zoals Groot Wassink het stelt, 'een rem op de enorme druk van het kapitaal'.

  Middenhuur reguleren
  Tot grote verrassing van zijn linkse collega's, bleek Van Dantzig ook voor dergelijke regels. 'Niemand hier aan tafel is tegen het reguleren van het middensegment', zei hij. Maar hij wil wel dat ook middeninkomens mogen gaan huren in die corporatiewoningen. Bovendien wil D66 sociale huurwoningen verkopen, zodat er geld is voor nieuwe sociale huurwoningen.

  Het was niet alleen de linkse lijsttrekker onduidelijk wat D66 nu precies wil. VVD-lijsttrekker Eric van der Burg zei luid en duidelijk netto minder sociale huurwoningen in de stad te willen. Is Van Dantzig het met hem eens, of 'zit ik tegenover vijf linkse mensen?'. Van Dantzig begon aan een reactie ('Weet u wat zo fijn is aan een middenpartij te zijn, meneer Van der Burg…') die snedig onderbroken werd door Groot Wassink ('Het waait elke kant op').

  Ivens: weer wethouder
  Eric van der Burg (VVD) nam al een voorschot op een mogelijk compromis dat na de verkiezingen gesloten moet worden. 'Alleen gezamenlijk kunnen we de problematiek aanpakken. Dan zul je zien dat de een misschien naar een lager percentage sociale huur moet gaan, en anderen zullen zeggen: oké, maar dan wel op sommige punten reguleren.' Zijn partij wil slechts 20 procent sociale huur om zo de doorstroom te bevorderen. 'Maar tegelijkertijd, beste kiezer, besef wel dat het niet communistisch is wat links wil en niet rabiaat rechts is wat D66 wil.'

  Wie dit allemaal moet gaan regelen, is voor SP-lijsttrekker Laurens Ivens al duidelijk. 'Mijn handen jeuken om nog vier jaar wethouder Wonen te kunnen zijn, om daar de strijd tegen vastgoedcowboys en beleggers echt te kunnen winnen', zei hij. Hij maakt zich zorgen om Amsterdammers van dertig die nog thuis wonen en ouderen die niet meer de trap op kunnen naar vier hoog, maar geen andere optie hebben.

  Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren) kan met drie zetels in de peilingen een cruciale rol spelen in de formatie van een nieuw college. Hij wil het minst bouwen van de lijsttrekkers. 'Er zijn grenzen aan de groei', zei hij. 'De stad moet ook een beetje leefbaar blijven. Groen staat enorm onder druk en elke gemeenteraad heeft tot nu toe groen afgebroken.' Ook hij wil met een puntensysteem de middenhuur reguleren. Maar, zo merkte hij fijntjes op, dat werkt allemaal niet als je in Londen reclame maakt met de 'lage' huren in de stad, zoals het huidige college deed.

  Voorrang voor Amsterdammers
  De lijsttrekkers van GroenLinks, PvdA en de SP ontzagen elkaar dan wel in het debat, maar dat betekent niet dat ze over alles hetzelfde denken. Zo wil Ivens vijfduizend woningen bouwen voor mensen die al in de stad wonen en de rest niet. 'De stad moet je niet op slot doen', vond Van Lammeren. 'Dat is in strijd met alles waar Amsterdam voor staat', vulde Groot Wassink aan. Moorman: 'Amsterdam bestaat 750 jaar en dan zouden we nu opeens een hek om de stad zetten.'

  Want hoe komt de stad anders aan de leraren, agenten en verpleegkundigen die zo hard nodig zijn? Volgens Ivens wonen die er al. 'Zij studeren hier. En wat gebeurt er als ze klaar zijn? Dan is er geen woning en vertrekken ze weer.'

  Meest rechtse college ooit
  Aan het einde van het debat gaf D66-lijsttrekker Van Dantzig aan graag opnieuw deel te nemen aan het college. 'Het is heel belangrijk dat we een gebalanceerde coalitie krijgen. Een coalitie van Amsterdammers.' Hij wil links en rechts verenigen. Maar links heeft grootse plannen om het zonder rechts te doen.

  Marjolein Moorman, lijsttrekker van de partij die tot vier jaar geleden steevast de grootste in de raad was, sloot af door te stellen dat Amsterdam 'een mooie, fijne stad' is door de traditionele linkse meerderheid. 'We hebben de afgelopen jaren de meest rechtse coalitie ooit in Amsterdam gehad en dat heeft de stad wel veranderd.' Volgens de PvdA'er zijn de verkiezingen een kantelpunt. 'Houden we de stad sociaal voor iedereen?'

 • Ivens wil met 'hek om de stad' Amsterdammers voorrang geven op nieuwbouw

  Tijdens het laatste debat van AT5 zei SP-lijsttrekker Laurens Ivens vanavond dat hij wil dat Amsterdammers voorrang krijgen op nieuwbouwwoningen. 'De eerste 5000 woningen die ieder jaar gebouwd worden, moeten naar Amsterdammers gaan.'

  De woonwethouder ziet dat het op dit moment voor veel Amsterdammers te moeilijk is om een woning te vinden. 'Er zijn kinderen die nog bij hun ouders wonen omdat ze geen huis kunnen betalen en gezinnen die gezinsuitbreiding willen die de stad uit moeten. Als je genoeg geld hebt, vind je wel wat, maar voor deze mensen zijn er geen huizen.'

  Lees ook: DENK-voorman tegen CDA'er: 'U bent er trots op dat Nederland mensen heeft vermoord'

  PvdA'er Marjolein Moorman vond het een absurd idee om Amsterdammers voorrang te geven. 'Amsterdam bestaat al bijna 750 jaar en dan zouden we nu opeens een soort hek om de stad zetten. We zijn altijd een stad van aankomst geweest, dat maakt Amsterdam juist zo'n mooie stad.'

 • Henk Schiffmacher weer op podium na ziekte: 'Hij zal er wel een grap over maken'

  Henk Schiffmacher is volgens zijn woordvoerder weer beter verklaard. De tattoo-artiest belandde in het ziekenhuis vanwege hartproblemen, maar vanaf morgenavond zal hij zijn theatertour hervatten.

  Schiffmacher begint met een voorstelling in Veendam en pakt daarna de tour weer op zoals eerder gepland was. Waarschijnlijk worden de shows die de tattoo-koning heeft moeten missen aan het einde van de tour geplakt. 'Maar dat hangt natuurlijk ook af van de theaters', vertelt de woordvoerder aan Shownieuws.

  Hoewel de tour nauwelijks is aangepast, zal de show van Schiffmacher naar verwachting wel anders zijn. 'Henk kennende komt dit wel terug in de show, hij houdt wel van de actualiteit en zal er wel een of andere grap over maken.'

  Lees ook: Henk Schiffmacher met hartproblemen in ziekenhuis: tour wordt uitgesteld

  De 65-jarige tattoo-artiest werd begin maart met spoed opgenomen met hartproblemen. Afgelopen dinsdag werd hij ontslagen uit het ziekenhuis, na een verblijf van twee weken.

 • Lezing Shell-CEO verstoord door milieuactivisten: 'Lieve Ben, je kunt niet blijven pompen'

  Een lezing van de CEO van Shell in de Rode Hoed is vanavond verstoord door milieuactivisten. Zeven zwangere vrouwen van actiegroep 'Je moeder' riepen Shell-baas Ben van Beurden op om beter om te gaan met moeder aarde.

  Daarom waren ze zelf verkleed als moeder aarde, schrijft Het Parool. Een van de zeven las een tekst voor, die werd herhaald door de andere zes vrouwen. 'Luister naar je moeder. Je doet me pijn', begonnen de activisten. 'Lieve Ben, laten we eerlijk zijn. Je kunt niet blijven pompen.'

  Het hele gebeuren duurde ongeveer een minuut, daarna volgde een weifelend applaus. Van Beurden was in de Rode Hoed voor de eerste editie van de Elsevier Economie-lezing. Hij sprak over 'nieuwe energie voor Nederland en de wereld'.

   

 • Gemeente waarschuwt boze taxichauffeurs: wegblokkades zijn strafbaar

  De gemeente waarschuwt boze taxichauffeurs die morgen gaan demonstreren om daarbij geen strafbare acties te ondernemen. De chauffeurs, die aangesloten zijn bij de Toegelaten Taxiorganisatie (TTO), kondigden eerder aan de stad 'plat te gooien'.

  Zo willen de chauffeurs de IJtunnel, Zeeburgertunnel en Schipholtunnel blokkeren door daar lange tijd stil te gaan staan. In een brief aan de TTO's waarschuwt wethouder van Verkeer Pieter Litjens (VVD) hen dat dit strafbaar is. 

  Lees ook: Boze taxichauffeurs dreigen dinsdag stad 'plat te gooien'

  Ook benadrukt Litjens volgens De Telegraaf dat de chauffeurs weliswaar recht hebben om te demonstreren, maar dat ze dit wel tijdig moeten melden. De chauffeurs zijn onder meer boos omdat ze taxicontroles te ver vinden gaan.

  'Behandeld als criminelen'
  Zo zei een chauffeur dit weekend tegen AT5 dat hij en zijn collega's te vaak ondervraagd worden alsof ze criminelen zijn. Ze zouden vaak vragen moeten beantwoorden over onder meer fraude met chauffeurskaarten en schijndienstverbanden. Bovendien gaan de straffen, zoals inname van chauffeurspassen en wekenlange schorsingen, hen te ver.

  Lees ook: Litjens over taximarkt: 'We hebben nog een lange weg te gaan'

  Vrijdagavond stonden de chauffeurs uit protest ook al lange tijd stil in de IJtunnel. Opvallend aan de demonstraties, is dat taxi's die bij traditionele centrales zijn aangesloten en Uberrijders samen optrekken. 

  Lees ook: Taxichauffeurs beramen aanval op Uber-kantoor

  De woordvoerder van Litjens gaf eerder aan dat de wethouder in april met de chauffeurs in gesprek gaat over hun klachten. Maar op korte termijn zal er volgens hem weinig veranderen. 

 • DENK-voorman tegen CDA'er: 'U bent er trots op dat Nederland mensen heeft vermoord'

  In het Slotdebat van AT5 zei DENK-lijsttrekker Mourad Taimounti dat CDA'er Diederik Boomsma trots is op het koloniale verleden van Nederland. 'VOC-mentaliteit, weet u nog?'

  In het debat ging het over de identiteit van Amsterdammers. Boomsma stelde voor dat Amsterdammers die 18 worden, een boekje krijgen waarin de kernwaarden van Amsterdam staan beschreven. 'Het is goed als daar historische figuren in voorkomen', zei hij. Al maakte hij meteen duidelijk dat hij daarbij eerder dacht aan Spinoza, dan aan Jan Pieterszoon Coen.

  Lees ook: Jelle de Graaf: 'FvD voldoet aan alle kenmerken van neofacistische beweging'

  Toch kwam Taimounti later in het debat terug op het koloniale verleden. 'U wilt vasthouden aan traditie, u bent er trots op dat Nederland landen heeft leeggeplunderd en mensen heeft vermoord, dat is gewoon een gegeven. VOC-mentaliteit, weet u nog?'

  Boomsma zei meteen dat hij dat deel van de geschiedenis gruwelijk vindt. 'Nederland heeft een koloniaal verleden, ons land heeft gruwelijke misdrijven gepleegd, daar loop ik niet voor weg. Tegelijkertijd heeft onze geschiedenis ook positieve kanten en die mag je ook benoemen.'

 • Simons versus Boomsma: 'Uw identiteitspolitiek is prima, maar bij anderen is het een probleem'

  Tijdens het slotdebat van AT5 konden CDA-lijsttrekker Diederik Boomsma en Sylvana Simons (Bij1) het niet met elkaar eens worden. Boomsma sprak zich kritisch uit over identiteitspolitiek, terwijl Simons vond dat hij zelf ook identiteitspolitiek bedrijft.

  Volgens Boomsma moeten partijen zich richten op het algemene belang en niet op een deelbelang in de maatschappij. Simons verbaasde het dat de CDA-er identitetispolitiek verworp. 'Al honderden jaren wordt dat in dit land bedreven en pas sinds meerdere identiteiten zich erin gaan roeren, is het een probleem', zei ze.

  Lees ook: Marjolein Moorman tegen Reinier van Dantzig: 'In rechts geouwehoer kun je niet wonen'

  Boomsma gaf toe dat identiteitspolitiek altijd heeft bestaan. 'Maar het wordt problematisch als je je identiteit niet richt op je gedachtegoed, maar op een etnische achtergrond.' Dat schoot Simons in het verkeerde keelgat. 'Ik heb niemand hier horen zeggen: stem op mij omdat ik een bepaalde etniciteit heb.'

 • Marjolein Moorman tegen Reinier van Dantzig: 'In rechts geouwehoer kun je niet wonen'

  Tijdens het Slotdebat van AT5 kwam het tot een harde confrontatie tussen Reinier van Dantzig, lijsttrekker van D66 en PvdA-lijsttrekker Marjolein Moorman. 'In rechts geouwehoer kun je niet wonen', beet Moorman de D66'er toe.

  Het gesprek tussen de twee ging over de toekomst van de stad. Van Dantzig zei dat hij wil dat er meer sociale huurwoningen gebouwd worden. Maar Moorman pakte de cijfers er meteen bij: op dit moment wordt er in de verhouding 40-40-20 gebouwd en is er dus 40 procent sociale huur. Van Dantzig wil naar de verhouding 30-40-30 toe, met dus 10 procent minder sociale huur.

  'Dan wilt u toch juist minder?', vroeg Moorman dan ook aan Van Dantzig. Van Dantzig antwoordde: 'In percentages kun je niet wonen, dat heeft u gezegd.' Waarop Moorman antwoordde: 'In rechts geouwehoer kun je ook niet wonen.'

 • Jelle de Graaf: 'FvD voldoet aan alle kenmerken van neofacistische beweging'

  Piratenpartij-lijsttrekker Jelle de Graaf noemde Forum voor Democratie in het Slotdebat van AT5 een 'neofacistische beweging'. 'De partij voldoet aan alle kenmerken', zei hij.

  Tijdens het slotdebat discussieerden de lijsttrekkers over de Amsterdamse identiteit. De Graaf haalde daarbij hard uit naar FvD. 'Als je elke definitie van een neofacistische beweging op tafel legt, voldoen ze aan alle kenmerken die daar staan. Dat lijkt me geen beweging om in de armen te sluiten.'

  Lees ook: Marjolein Moorman tegen Reinier van Dantzig: 'In rechts geouwehoer kun je niet wonen'

  Later zei De Graaf dat hij de ideeën van FvD 'gevaarlijk' vindt. 'Ik sluit geen partijen uit voor een samenwerking, maar wel ideeën. Daarover moet je in debat gaan.'

 • Kamervragen over woekerprijzen kaartjes concert Beyoncé en Jay-Z

  Honderden fans grepen vanochtend naast een kaartje van Beyoncé en Jay-Z in de Arena, omdat veel toegangsbewijzen voor woekerprijzen direct op doorverkoopsites werden gezet. Morgen worden er Kamervragen gesteld over de doorverkoop van concertkaartjes.

  De kaartjes voor het concert van 19 juni gingen vanochtend in de verkoop en waren in no-time uitverkocht. Honderden kaartjes staan nu voor drie keer de oorspronkelijke prijs te koop.

  Lees ook: Dotan razendsnel 'uitverkocht', tickets nu al voor woekerprijzen aangeboden

  Het is een doorn in het oog van SP-Kamerlid Peter Kwint. Hij wil dat er een einde komt aan deze praktijken en hoopt morgen vragen te kunnen stellen aan minister Ingrid van Engelshoven, van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (D66).

  Lees ook: Kaarten Metallica op naam in strijd tegen woekerverkoop

  Kwint zet zich al langer in om de praktijken tegen te gaan. Een eerder wetsvoorstel strandde in de Eerste Kamer. Het oplossen van het probleem kan volgens hem op meerdere manieren. Zijn voorstellen zijn het op naam zetten van kaartjes of en een maximumpercange instellen waarvoor kaarten mogen worden doorverkocht.

 • Beloning van 15.000 euro voor gouden tip onbekende dode uit 1998

  In Opsporing Verzocht besteedt de politie morgen aandacht aan een zaak uit 1998, waarbij het lichaam van een onbekende man in het water bij de Bosplaat in Noord werd aangetroffen. De tip die leidt tot een aanhouding en vervolging van de verdachte(n) levert 15.000 euro op.

  De man werd op 8 juli 1998 gevonden met een touw om zijn nek. Volgens de politie is hij gewurgd en heeft hij daarna twee tot drie weken in het water gelegen. Vermoedelijk kwam de man, wiens identiteit nog steeds niet is achterhaald, vanuit Oost-Europa via Zwitserland en Duitsland naar Nederland toe.

  Een draak als tatoeage
  Op het moment dat hij werd gevonden, was de man waarschijnlijk tussen de 25 en 40 jaar oud. Hij had zwart haar, was 1.79 meter lang en hij droeg een zilverkleurige ring met blauw saffier. 

  Ook had hij een opvallende tatoeage: een grote draak sierde zijn borst en buik. Wie meer weet over de identiteit van de man of over de potentiële dader(s), wordt verzocht om contact op te nemen met de opsporingstiplijn (0800-6070) of Meld Misdaad Anoniem (0800-7000). 

   

 • Fietser gewond aan been na aanrijding met taxi in Jordaan

  Door een aanrijding met een taxi is een fietser gewond geraakt aan zijn been. Dat gebeurde op het kruispunt bij de Nieuwe Willemsstraat en Marnixstraat in de Jordaan.

  De fietser moest vanwege zijn verwondingen met de ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht. Door het ongeluk had de taxi lichte schade aan de voorzijde, maar de chauffeur bleef ongedeerd.

  De weg is onmiddellijk weer vrijgemaakt en er is geen oponthoud door het ongeluk. De politie doet momenteel onderzoek naar wat er precies is gebeurd.

 • Zeven mogelijke beroepscriminelen op heterdaad betrapt

  De politie heeft vannacht zeven mensen aangehouden na een inbraak bij een bedrijf op IJburg. De verdachten zijn mogelijk betrokken bij meer bedrijfsinbraken.

  De agenten konden de dieven niet direct in de kraag vatten; de verdachten vluchtten in twee auto's richting de Indische buurt. Later betrapte de politie zes verdachten die de buit aan het verstoppen waren, schrijft de politie Oost Zeeburg op Facebook. Alle zes werden direct ingerekend en de auto's werden in beslag genomen.

  Spullen naar eigenaren
  Kort daarop werden de huizen van de verdachten doorzocht. Daar vonden agenten nog meer spullen die waarschijnlijk bij eerdere inbraken zijn gestolen. In een van de huizen werd de zevende persoon in de boeien geslagen.

  De politie onderzoekt of de verdachten ook betrokken zijn bij bedrijfsinbraken op het Java- en KNSM-eiland. Over de identiteit van de verdachten en wat ze precies gestolen hebben, is nog niets bekend. De politie hoopt dat de gevonden spullen snel terug kunnen naar de eigenaren.

 • Kale en Kokkie over Ten Hag: 'Met dat idee moet je terug naar Utrecht'

  'Een mooie uitslag', vinden ook Kale en Kokkie van de 2-5 tegen Sparta. Afgelopen zondag won Ajax op de 118e verjaardag die punten in Rotterdam. Maar 'de eerste helft was niet goed, de tweede helft was leuk'.

  Vooralsnog hebben de mannen nog weinig lovends te melden over trainer Erik ten Hag. 'Ten Hag is tevreden met dit. Hij zegt: "ik heb mooie doelpunten gezien, mooie aanvallen gezien. Je hebt drie punten, wat wil je nog meer?"', zegt Kokkie. 'Ik denk dat je met dat idee terug moet naar Utrecht'. 

  Maar het was niet alleen kommer en kwel. Met gebak valt er toch nog een verjaardag te vieren, en dan is 2-5 geen verkeerde uitslag. 

  PSV kampioen in eigen huis?
  Omdat de vraagstelling van de AT5-verslaggever ook door de mangel werd gehaald, was de tijd rijp voor speculatie. Zou Ajax in Eindhoven kunnen verliezen, zodat PSV de titel pakt in eigen huis ten koste van de nummer twee?

  Kale: 'Nee, die wedstrijd wint PSV van ze levensdagen niet!'

  Lees ook: Ajax loopt met gemak weg van Sparta: 2-5