AT5 - nieuws
 • GVB laat alle trams terugkeren in verband met omgewaaide bomen

  Het GVB laat alle trams terugkeren naar de remise. Er liggen in de stad te veel bomen om, op verschillende plekken zijn bovenleidingen kapot getrokken.

  Lees ook: LIVE: Code rood wegens storm; Artis gesloten

  Een aantal veren is ook gestopt met varen, meldt het GVB. De metro's en bussen blijven rijden zolang het veilig is en indien nodig via omleiding. Reizigers wordt aangeraden om gvb.nl in de gaten te houden voor updates. 

 • Bewoners Pontsteiger kunnen privéjacht niet kwijt na fout bestemmingplan

  Bewoners van de Pontsteiger in Houthaven kunnen door een fout niet met hun jachten en boten afmeren naast het gebouw.

  Dat meldt de gemeente Amsterdam op hun website.

  In het bestemmingsplan van het Pontsteigergebouw zijn 28 afmeerplaatsen voor jachten en boten opgenomen, maar bij de actualisatie van dit plan is het gebruik hiervan per abuis uitgesloten.

  Zie ook: Won Yip verkoopt helft penthouse Pontsteiger: 'Niet aan rijke Rus of Aziaat'

  Volgens de gemeente was dit niet de bedoeling. Om de fout te herstellen wordt er door Ontwikkelcombinatie Amsterdam Arche V.O.F. een kleine afwijking van het bestemmingsplan aangevraagd. Als dat is gelukt, kunnen bewoners alsnog hun jachten en boten kwijt naast hun riante woning.

 • Mishandelingszaak tegen metromoord-verdachte Philip O. vervallen

  Philip O., de man die wordt verdacht van het doodsteken van een willekeurige passagier in metro 53 afgelopen zomer meldt zich vandaag voor de tweede keer in de rechtszaal. Hij werd ook nog van een mishandeling van een verpleegkundige verdacht maar die zaak is komen te vervallen.

  Het steekincident dat plaats vond plaats op 27 juli in een drukke metro en zorgde voor een grote schok in de stad. Een 38-jarige man wordt zomaar aangevallen en meerdere keren in hals, buik en borst gestoken. Na de moord wordt de 27-jarige Philip O. al snel op het perron aangehouden. Bij de eerste zitting in oktober werd duidelijk dat hij die dag op onbegeleid verlof was.

  Lees ook: Verdachte metromoord was net vrij; weigerde eerder onderzoek Pieter Baan Centrum

  En daar ontstaan al snel vragen over als duidelijk wordt dat hij een maand eerder nog een verpleegkundige van het AMC zou hebben mishandeld. Er is aangifte gedaan door de verpleegkundige maar de mishandeling zal uiteindelijk niet worden toegevoegd aan het strafdossier. 'Omdat we die zaak niet rond krijgen', zegt het Openbaar Ministerie. Het slachtoffer zou niet meer willen meewerken aan het onderzoek. 

  Gedwongen opnamen
  O. is al een keer voor een overval veroordeeld maar verbleef destijds op de psychiatrische afdeling na een gedwongen opname. Hij was eerder al met begeleid verlof in de buitenwereld geweest. Maar achteraf concludeert het AMC dat het is misgegaan in de afweging. 'Het verloop van de behandeling gaf geen aanleiding om te vermoeden dat de patiënt een direct gevaar vormde voor zijn omgeving’, schreef het AMC in een reactie. 

  Lees ook: Getuige dodelijke steekpartij in metro: 'Iedereen raakte in paniek en rende naar voren'

  Gek genoeg wordt deze laatste cruciale passage later geschrapt uit het persbericht. Het AMC dat het wat hen betreft alleen om een 'tekstuele' aanpassing gaat. Wat er verkeerd is gegaan, is inmiddels onderzocht. De resultaten van dat onderzoek zijn voorgelegd aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd, deze moet daar nog een oordeel over vellen.

 • LIVE: Code rood wegens storm; al het tramverkeer stil

  Er raast vandaag een storm over de stad. Windsnelheden kunnen oplopen tot 100 kilometer per uur. Tussen 10.00 uur en 12.00 uur wordt de piek van de storm verwacht. Volg dit liveblog voor actuele updates.

  Update 10.57 uur:

  Update 10.52 uur:
  Bij Motel One aan de Europaboulevard in Zuid zijn gevelplaten los gewaaid.

  Update 10.48 uur:
  We kregen foto's binnen van het dak van UVA Science Park dat het dak is weggewaaid. Het gebouw is volledig ontruimd. Er zijn geen gewonden, meldt de brandweer.

  Update 10.44 uur:
  Het Vondelpark is volledig afgesloten.

  Update 10.38 uur:
  GVB meldt dat alle trams terug gaan naar de remise. Er rijden geen trams meer in de stad. Ook is er bij het Tropenmuseum een boom op de bovenleiding gevallen.

  Update 10.37 uur:
  Het Science Park van de UvA wordt op dit moment ontruimd. Er komt een deel van het dak naar beneden.

  Update 10.34 uur:
  Basisschool Samenspel in Zuidoost is ontruimd. Door de storm is een deel van het dak los komen te zitten.

  Update 10.31 uur:
  De hoek Parnassusweg/Stadionkade is afgesloten, daar dreigen glazen platen van een gebouw in aanbouw af te waaien. Het naastgelegen kantoor wordt mogelijk ook ontruimd.

  Update 10.27 uur:
  Station Van der Madeweg is tot nader orde gesloten, meldt GVB. Reizigers kunnen niet meer op- of uitstappen. Er zijn daar platen los gewaaid. Er zijn servicemedewerkers onderweg.


  Update 10.13 uur:

  Op het Leidseplein is een deel van een dak van een gebouw gewaaid. Dat gebeurde naast de blues-club Bourbon Street.

  Update 10.07 uur:
  De Universiteit van Amsterdam roept studenten op om binnen te blijven. Studenten die nog thuis zijn worden opgeroepen om niet naar de uni te komen. 
  Artis tweet dat de dierentuin gesloten is vanwege de storm. 

  Update 9.52 uur: 
  De politie roept op om enkel 112 te bellen bij zeer dringende of levensbedreigende situaties. 

  Update 9.43 uur:
  Inmiddels heeft Schiphol 260 vluchten geannuleerd. Het gaat om vluchten van en naar Europese bestemmingen. Vertragingen kunnen oplopen tot dertig minuten. De rest van de dag zal het vluchtschema ontregeld zijn.

  Update 9.25 uur:
  Het KNMI heeft code rood afgegeven voor zeer zware windstoten. Er wordt geadviseerd om niet meer de weg op te gaan als dat niet noodzakelijk is. 

  Update 9.12 uur:
  Bij het West Side Inn Hotel aan de Voorburgstraat is een steiger omgewaaid. Volgens getuigen kwam de steiger op een slachtoffer terecht en is die naar het ziekenhuis vervoerd. Hoe het slachtoffer er aan toe is, is niet bekend.

  Update 8.05 uur: 
  Door een omgevallen aanhanger van een vrachtwagen is de A9 richting Alkmaar bij knooppunt Badhoevedorp helemaal dicht. De Verkeersinformatiedienst adviseert verkeer vanuit Alkmaar bij knooppunt Raasdorp om te rijden via Amsterdam. Verkeer richting Schiphol kan via de borden Rotterdam volgen.

  Update 7.00 uur:
  Op sommige trajecten van en naar de stad laat de NS in plaats van elke tien minuten, elk halfuur een trein rijden. Zo kan er snel gehandeld worden als er bijvoorbeeld een boom op het spoor valt. Vanwege de zeer zware windstoten zijn er op Schiphol 220 vluchten geschrapt.

  Heeft u foto's of video's van (gevolgen van) de storm? Stuur ze naar ons via Whatsapp op 0651190938 of mail ze naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 • Scheuren zichtbaar in coalitie: 'Toen u moest leveren aan de SP, leverde u niet'

  Het ging er vanavond fel aan toe tijdens het AT5/Parool Openingsdebat voor de gemeenteraadsverkiezingen. Vooral tijdens de discussie over de Amsterdamse woningmarkt vielen de coalitiepartijen (D66, SP, VVD) onverwacht hard tegen elkaar uit.

  Reinier van Dantzig (D66) moest het in het bijzonder ontgelden. VVD-lijsttrekker en wethouder Eric van der Burg neemt het D66 kwalijk dat de partij tegen de 40-40-20-bouwverhouding in de stad stemde, terwijl dat als politiek wisselgeld diende voor een eerder besluit over de herziening van de erfpacht. De nieuwe bouwregels van de stad zorgen ervoor dat er bij alle nieuwbouwprojecten 40 procent sociale huurwoningen, 40 procent middeldure huur- en koopwoningen en 20 procent vrije sectorwoningen gebouwd worden.

  Lees ook: DENK en FvD botsen: 'Ik denk dat de integratie bij u mislukt is'

  Alleen maar voor de bühne
  'Voor de verkiezingen zegt u: 40-40-20 is slecht. Dan is dat, neem ik aan in uw ogen, na de verkiezingen net zo slecht. Dan is dus de vraag terecht, is het een breekpunt voor u, als het beleid zo blijft? Want als u namelijk zegt, nee het is geen breekpunt, dan bewijst u daarmee dat het retoriek was', beet een steeds harder pratende Van der Burg de D66-leider toe. 'Dan is het alleen maar voor de bühne geweest.'

  Lees ook: Duurdere woningen en minder nieuwbouw: ontwikkelaars waarschuwen gemeente voor bouwregels

  Maar volgens van Dantzig heeft zijn partij met de tegenstem meer ruimte willen maken voor de middeninkomens in de stad. 'Het voorstel, meneer Van der Burg, dat was een slecht voorstel en dan steunt D66 dat niet.'

  'U leverde niet'
  De wethouder herinnerde de D66-lijsttrekker er daarna aan, dat hij deel uitmaakt van een coalitie. 'Dat betekent dat als je nu afspraken maakt en je daarvoor dingen krijgt, waar je blij mee bent, dat je ook consequent moet zijn en dingen moet geven als je er niet blij mee bent.' Waarna de wethouder de politieke ruil voor de 40-40-20-bouwverhouding nog een keer aanhaalde. 'Wat u deed op het moment dat u moest leveren aan de SP, toen leverde u niet (...) Samenwerken is ook nu al aan de orde meneer Van Dantzig.'

  Lees ook: Ivens valt D66 aan op huren: 'Docent kan geen woning betalen van 1100 euro'

  Van Dantzig zei daarna altijd prettig te hebben samengewerkt met de VVD en de SP. Waarop GroenLinks-leider Rutger Groot Wassink in lachen uitbarstte en zei: 'Ik merk het'. 'De dag dat D66 hetzelfde vindt als de SP over het woningmarktbeleid, dan hebben volgens mij allebei onze partijen een probleem', verdedigde Van Dantzig zich.

  De hand schudden
  Woon-wethouder Ivens had zich tot dan toe buiten de discussie gehouden, maar haakte op het eind toch aan. 'Als ik u de hand schud, levert u dan ook?', vroeg hij aan Van Dantzig. 'Want dat wil de kiezer ook weten.' • Ivens valt D66 aan op huren: 'Docent kan geen woning betalen van 1100 euro'

  Meer of minder sociale huurwoningen, dat was het onderwerp van discussie in het laatste gedeelte van het grote AT5/Parool Openingsdebat. D66-voorman Reinier van Dantzig nam het in een directe confrontatie op tegen wethouder Wonen, Laurens Ivens (SP), die op zijn eigen dossier als een vis in het water was.

  Van Dantzig begon zijn betoog met de wens voor meer huurwoningen voor middeninkomens, ten kosten van sociale huurwoningen. Volgens hem kunnen mensen met een middeninkomen nauwelijks een huis vinden in de stad. '60 procent van de woningen staat een dik rood kruis doorheen, waarop staat: u verdient te veel, u mag hier niet wonen.'

  Lees ook: DENK en FvD botsen: 'Ik denk dat de integratie bij u mislukt is'

  'Ik pas daarvoor'
  Maar die bewering klopt volgens Ivens helemaal niet. 'Die docent kan geen woning betalen van 1100 euro en u stelt voor dat die 1100 euro moet betalen', verweet Ivens de D66-lijsttrekker. Die daarna kwam met verhalen van studenten die na hun studie noodgedwongen de stad moeten verlaten. Ook noemde hij het voorbeeld van mensen die een kindje krijgen, maar op de Amsterdamse woningmarkt niet de mogelijkheid hebben om groter te gaan wonen. 'Ik pas daarvoor', aldus Van Dantzig

  'U past daar niet voor, u kiest daarvoor', was het antwoord van Ivens. 'Als je de stad duurder maakt, dan zullen mensen de stad moeten verlaten.' Docenten en verplegers kunnen volgens Ivens niet heel veel meer huur dan 700 euro per maand betalen. 'In uw programma zegt u, wij willen middenhuur, maar u schrijft een huur van 1100 euro', aldus Ivens tegen Van Dantzig. 'Hoe denkt u dat een docent die 2200 euro netto verdient, 1100 euro per maand kan betalen?'

  'Voor de rijke mensen en expats'
  Maar volgens Van Dantzig kiest D66 wel degelijk voor de verpleger, 'maar ook voor de zzp'er en de kleine ondernemer die wat meer verdient. Die zijn niet rijk meneer Ivens, maar die kunnen best wat meer huur betalen. Maar van u mogen ze in de hele stad geen huis uitzoeken.'

  Ivens verweet Van Dantzig dat alle politieke partijen in de zaal meer woningen voor middeninkomens willen bouwen dan D66, zo zei hij. 'U wilt woningen van 1100 euro bouwen, dat is niet een woning voor iemand met een gemiddeld inkomen, dat is gewoon voor de rijke mensen in de stad en voor de expats.'

 • 'Dennis Bergkamp tekent bezwaar aan tegen zijn ontslag bij Ajax'

  Ajax-icoon en voormalig assistent-trainer Dennis Bergkamp heeft bezwaar aangetekend tegen zijn ontslag. Volgens Voetbal International heeft hij inmiddels een advocaat in de arm genomen en eist hij opheldering over de grond van zijn ontslag.

  'We hebben Ajax laten weten het oneens te zijn met de ontslaggronden', zegt advocaat Harro Knijff tegen het weekblad. 'We hebben nog geen andere redenen gehoord dan die in het persbericht stonden en daar tekenen we bezwaar tegen aan.'

  Lees ook: Ajax-trainer Marcel Keizer en assistenten Hennie Spijkerman en Dennis Bergkamp ontslagen

  Ajax schreef op 21 december dat er geen vertrouwen meer was in de technische staf (Marcel Keizer, Hennie Spijkerman en Dennis Bergkamp red.). 'Met Dennis Bergkamp bestaat daarnaast verschil van inzicht over het te voeren technische beleid.'

  Als er geen reactie komt van Ajax voorziet Knijff een arbitragezaak. 'De bal ligt bij Ajax.' Knijff stipt bovendien nog aan dat Bergkamp nog altijd op de site staat vermeld als lid van de technische staf. 'Dat verbaast me in hoge mate, maar het gaat ons hier om de ontslaggronden.'

  Lees ook: Advocaten nodig voor afhandeling contract Bergkamp, Keizer en Spijkerman

 • DENK en FvD botsen: 'Ik denk dat de integratie bij u mislukt is'

  Selectief in het benoemen van de problemen en de problemen helemaal niet zien. DENK-voorman Mourad Taimounti en lijsttrekker van Forum voor Democratie Annabel Nanninga lagen op ramkoers in het één op één debat over integratie.

  In eerste aanleg leken de twee elkaar te kunnen vinden, zo zei Nanninga niet dat de integratie mislukt is. 'Maar wat er fout gaat, gaat wel goed fout', waarbij ze voorbeelden aanhaalde als het niet bespreekbaar zijn van de holocaust op sommige scholen en kinderen die in de stad geboren zijn en de taal niet goed spreken.

  Volgens Taimounti gaat het prima met de integratie en ligt het probleem bij het laatste stukje van de integratie, de acceptatie.

  'U leeft in een bubbel'
  Het vuurwerk volgde in de directe confrontatie. Taimounti betichtte Nanninga van stemmingmakerij. 'Maar elk incident met geweld keuren wij af (...) U leeft in een bubbel', aldus Taimounti tegen Nanninga. 'U probeert incidenten te vergroten en u probeert ze te koppelen aan hele grote gemeenschappen en dat vind ik wel een kwalijke zaak', vervolgde hij.

  Maar volgens Nanninga zijn het geen incidenten in Amsterdam. Ze zei te betwijfelen of iedereen in de stad echt mee wil doen, waarbij ze teruggreep op het voorbeeld van scholen waar er niet gesproken zou kunnen worden over homoseksualiteit.

  'Hekel aan Amsterdam'
  'Voor iemand die zo'n hekel heeft aan Amsterdam, u zegt het in allerlei tweets: "Ik haat Amsterdam. Ik moet weg." dat u nu hier opeens gaat doen alsof u echt van de stad houdt. Ik denk dat de integratie bij u mislukt is en bij mij goed gelukt', antwoordde Taimounti daarop.

  'U bent onbeleefd'
  'Ik wil dat mensen die met hun rug naar de maatschappij staan, wiens kinderen met de rug naar de maatschappij staan, seksegescheiden onderwijs, op Turkije of salafisme gericht onderwijs. Als u ontkent dat dat bestaat (...) Als we dat niet kunnen benoemen, kunnen we het niet oplossen, zei Nanninga die nauwelijks kon antwoorden op de woorden van de DENK-voorman. 'U bent een beetje onbeleefd tegen mij.'

  In het debat daarna kreeg Nanninga het verder te verduren, nadat ook PvdA lijsttrekker Marjolein Moorman en Bij1-lijsttrekker Sylvana Simons zich tegen haar keerden.

 • Slachtoffer steekpartij Museumkwartier is brugklasleerling Montessori Lyceum

  De minderjarige jongen die gistermiddag slachtoffer is geworden van een steekpartij in de Pieter de Hoochstraat, blijkt een leerling te zijn van het Montessori Lyceum.

  Dat schrijft het Montessori Lyceum in een brief aan de ouders van hun leerlingen.

  Het gaat om een scholier uit de brugklas, die tijdens een studiedag met vrienden op het Museumplein rondhing. Rond drie uur kreeg de tiener ruzie met een leerling van een andere school. Deze ruzie mondde uit in een vechtpartij, waarna de tiener werd gestoken met een mes. 

  Lees ook: Minderjarige leerling neergestoken in het Museumkwartier

  De verdachte is een uur na het steekincident opgepakt. Het jonge slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht, maar maakt het inmiddels goed; de leerling mocht na een controle alweer naar huis.

 • Man doodgeschoten in Diamantbuurt, uitgebrande bestelbus gevonden in Duivendrecht

  Bij een schietpartij in de Cornelis Springerstraat in de Diamantbuurt is vanavond een man doodgeschoten. Vlak na de schietpartij is een brandende auto aangetroffen in Duivendrecht.

  Vlak na zeven uur zou er geschoten zijn, getuigen maken melding van zeker vier schoten. Er is een tent geplaatst op de plaats waar het slachtoffer gevonden is, volgens buurtbewoners gaat het om een man gekleed in een jas met bontkraag. De politie heeft inmiddels bevestigd dat de man aan zijn verwondingen is bezweken. 

  Buurtbewoners vertellen verder dat het gaat om een jongen uit de buurt. Volgens Het Parool is het slachtoffer de crimineel Annass el Ajjoudi, een man die zou behoren tot de groep rond bekende topcriminelen Benaouf A. en Houssine A. 

  Zijn naam zou al langer op een dodenlijst hebben gestaan. Agenten zetten in 2015 een Fiat aan de kant die op dat moment achter El Ajjoudi aan reed. Hij was op dat moment van het beruchte waterpijpcafé Fayrouz in Zuid onderweg naar huis. Het duo in de Fiat was hem mogelijk aan het observeren voor een aanslag.

  Bus met schuifdeur
  Er wordt gezocht naar een tengere man met een zwarte muts en een zwarte jas. Hij zou gevlucht zijn in een wit-grijze bus met een schuifdeur.

  Vlak na de schietpartij is een brandende auto aangetroffen op de Buitensingel in Duivendrecht. Het lijkt de bestelbus te zijn waar naar gezocht werd maar dat moet nog vastgesteld worden. 

 • JP Coenschool verandert naam, Coentunnel blijft hetzelfde

  De JP Coenschool krijgt na de zomer een andere naam. De school wil niet meer geassocieerd worden met het koloniale verleden van de VOC-gouverneur. Toch staat de stad vol met vernoemingen van personen die zowel beroemd als berucht zijn.

  Directeur Sylvie van den Akker vindt dat de JP Coen een vreedzame school is, daarom wil ze de school niet meer vernoemen naar de zeventiende-eeuwse gouverneur van Nederlands-Indië. Het argument van de school is dat de gouverneur vele oorspronkelijke bewoners van het toenmalige gekoloniseerde gebied vermoordde.

  Remco Raben, bijzonder hoogleraar koloniale en postkoloniale literatuur en cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), heeft begrip voor de beslissing van de basisschooldirecteur in Oost. 'Als de naam dusdanig besmet raakt met iets wat hij heeft gedaan; er zijn duizenden mensen vermoord, uitgehongerd, het land is onrechtmatig geannexeerd door de VOC, dan ik kan me voorstellen dat de school besluit om de naam te veranderen.'

  Lees ook: Directrice J.P Coenschool over naamswijziging: 'We willen niet verbonden zijn aan deze man'

  Naamsverandering
  Vernoemingen zijn niet voor eeuwig. Zo werd eerder al de Stalinlaan in de Rivierenbuurt omgedoopt tot Vrijheidslaan. Ook de Karel Lotsylaan heeft de naam veranderd, toen bleek dat de sportbestuurder fout was in de oorlog. Inmiddels is deze straat bekend als de Gustav Mahlerlaan. 

  In Amsterdam is ook een straat naar Peter Suyvesant vernoemd, die indianen vermoordde. Daarnaast is er een Fatih-moskee, die werd opgedragen aan een Ottomaanse veroveraar en ligt er in Amsterdam de Gandhilaan, terwijl Gandhi racistisch was ten opzichte van Afrikanen.

  'Het is natuurlijk allemaal onderwerp van voortschrijdend inzicht', gaat hoogleraar Raben verder. 'Dat wil niet zeggen dat je de hele Indische Buurt moet opheffen, maar wel dat je er iets creatiefs mee moet doen. Hele sterke symbolen, zoals Jan Pieterszoon Coen, daar moet je wel een beetje voorzichtig mee zijn als je dat wilt gebruiken in de samenleving.'

  Lees ook: J.P. Coenschool verandert naam vanwege koloniaal verleden

  Coentunnel
  De Commissie Naamgeving Openbare Ruimten gaat over vernoemingen van straten, bruggen en tunnels. Zij laat weten dat wijzigingen van straatnamen af en toe voorkomen in de stad. Straatnamen zijn voor bewoners en bezoekers van de stad herkenningspunten, dat betekent dat naamswijzigingen maatschappelijke consequenties met zich mee kunnen brengen. Daarom is de gemeente terughoudend met naamsveranderingen. 

  Twee jaar geleden werd er ook al eens geopperd om de Coentunnel een nieuwe naam te geven. Wijlen burgemeester Van der Laan was het er niet mee eens, volgens hem moest de vernoemde persoon in de context van zijn eigen tijd worden gezien.

  De huidige wethouder Simone Kukenheim denkt hier wat genuanceerder over: 'Er is voor beiden wat te zeggen. Een naam behouden en voorzien van een context over de naamgever kan. Maar je kunt ook besluiten, zoals de JP Coenschool, om de naam te wijzigen. Belangrijk is dat hierover het gesprek wordt gevoerd. En zeker goed dat een school dit doet met de kinderen.'

 • Job Cohen: 'Nieuwe burgemeester moet autoriteit verwerven'

  Wat voor bestuurder heeft Amsterdam nodig? In de vijfdelige serie 'De Schets' maakt AT5 aan de hand van vijf deskundigen een profiel van de nieuwe burgemeester.

  In het derde deel van onze reeks licht voormalig burgemeester Job Cohen toe wat hij wenst van de nieuwe burgemeester. 

  'Ervaring en aandacht'
  Volgens Cohen zijn er twee hele belangrijke eigenschappen aan het burgemeesterschap. 'Er is de orde en veiligheid aan de ene kant, aan de andere kant moet je burgervader of burgermoeder zijn. Dat lijken twee tegengestelde dingen maar die moet je kunnen combineren.'

  'Voor de eerste heb je bestuurlijke ervaring nodig. Wat de tweede betreft draait het om aandacht. Intense aandacht, snappen wat mensen bezield en waarom ze iets willen.'

  'En dan moet je boven de partijen kunnen staan. Iedereen is op de hoogte van je politieke achtergrond. En politieke feeling is handig maar je moet er wel afstand van kunnen nemen. Je moet autoriteit verwerven.'

  Hoe moet onze nieuwe burgemeester eruit zien? Deze week maakt AT5 letterlijk een schets. Experts geven ons symbolen en rechtbanktekenaar Petra Urban tekent het uit. Bekijk alle afleveringen op AT5.nl/deschets.

 • Van Gogh Museum gaat bezoekers tatoeëren in stijl Van Gogh

  Bezoekers aan het Van Gogh Museum kunnen zich voor een keer in het museum laten tatoeëren in de stijl van Van Gogh.

  De tattoos zijn een onderdeel van het avondprogramma Vincent op Vrijdag, waarbij het museum samenwerkt met jonge creatieve makers en initiatieven uit Amsterdam. De tatoeages worden gezet door Emiel Steenhuizen en Kim Rense. 

  Daarnaast is er ook een tekenwedstrijd in het museum. De winnende bezoeker wint een originele ingelijste tekening van Steenhuizen.

  Diverse tattoos
  De mini-tattoos worden gezet door Steenhuizen. Bezoekers die grotere tattoos wilden hebben, kunnen bij Rense in de stoel zitten. De prijzen variëren van 20 euro voor een mini-tattoo tot 100 euro voor een grote tattoo.

  Vanwege de te verwachten drukte, kunnen niet alle bezoekers naar huis met een tattoo. Wel kunnen zij alsnog een afspraak maken bij Steenhuizen voor hun favoriete plaatje.

  Avondprogramma
  Het programma Vincent op Vrijdag is iedere laatste vrijdagavond van de maand in het Van Gogh Museum vanaf 19.00 uur.

 • Commissieleden Centrum op de bres voor bedreigd Pianola Museum

  Het belooft morgen een spannende dag te worden voor iedereen die het beste met het Pianolamuseum in de Jordaan voor heeft. In de commissie Financiën van de gemeenteraad wordt dan de nabije toekomst van het museum besproken.

  Het stadsbestuur wil het pand in de Westerstraat waar het museum huist graag verkopen. Dit als onderdeel van de plannen in het coalitieakkoord om 250 miljoen aan gemeentelijk vastgoed te verkopen om zo schulden af te lossen. 

  'Dit soort plekken zijn schaars'
  Liefhebbers en vrijwilligers van het museum weten zich gesteund door de bestuurscommissie Centrum. Dat nam deze week een motie aan om de maatschappelijke rol van het pand in de straat te beschermen. 'Dit soort plekken zijn schaars in dit deel van de stad', zegt indiener Elise Moeskops (D66). 

  'Amsterdam zet zich in op het op het behoud van de diversiteit van aanbod in winkelstraten. Functies als het Pianolamuseum horen daar gewoon bij.'

  Lees ook: Sluiting dreigt voor Pianolamuseum

  Niet weer een wafelwinkel
  'Er moet ook rekening gehouden met de rol die het museum heeft in het aanbod van de binnenstad', gaat Moeskops verder. 'Dus een keer geen toeristische of commerciële functie, maar een functie voor de buurt.' De voorstanders hopen door de bescherming van de maatschappelijke functie van het pand te voorkomen dat 'er de zoveelste toeristische wafel- of ijswinkel komt'.

  De commissie Financiën bespreekt morgen de toekomst van het pand in de Westerstraat.

 • Museum Van Loon geeft rondleidingen voor blinden en slechtzienden

  Museum Van Loon organiseert vanaf februari rondleidingen voor blinden en slechtzienden. De bezoekers mogen tijdens de tour objecten uit de collectie vasthouden om te onderzoeken.

  De rondleiding gaat langs het grachtenhuis, de tuin en het koetshuis gaan. Tijdens de tour wordt er informatie gegeven over het huis uit de Gouden Eeuw en hoe de familie hier woonde. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan hun collectie meubels en schilderijen.

  Het museum is het voormalige woonhuis van de regentenfamilie Van Loon, die vanaf 1884 in het pand aan de Keizersgracht woonde. De familie ontving dagelijks bezoek en had gastvrijheid hoog in het vaandel staan. Om die reden werd het herenhuis een open huis in de vorm van een museum.

  Omdat het museum een monumentaal gebouw is, kan het geen aanpassingen doen voor mindervaliden. Daarom wordt vanaf februari gestart met een toegankelijkheidsprogramma voor blinden en slechtzienden. De rondleidingen zijn iedere eerste zondag van de maand. Ook blindengeleidehonden zijn welkom.

 • Bemanning olietanker al wekenlang vast in haven

  Achttien bemanningsleden zitten al vijf weken vast op een olietanker in de Amsterdamse haven. De crew heeft maar beperkte toegang tot verwarming en heet water. En ze krijgen ook geen salaris.

  Dat meldt Het Parool vanmiddag. Volgens de krant kwam het schip in november vanuit Cuba naar Amsterdam om een lading koolwaterstof te lossen. Maar daar eindigde het avontuur ook. Een schuldeiser legde beslag op de tanker, waarna het anker uitging. Het schip is sinds die dag niet in beweging geweest.

  De crew zit nog altijd aan boord. Volgens Het Parool gaat het voornamelijk om Filipijnen en Pakistanen. Om benzinekosten uit te sparen wordt maar één uur per dag gebruik gemaakt van warm water. Slechts een deel van het schip wordt verwarmd. Voor de rest is de crew aangewezen op dikke winterjassen. Daarnaast is er nog geen sprake geweest van het decembersalaris.

  Onmenselijk
  De SP heeft schriftelijke vragen gesteld aan het stadsbestuur naar aanleiding van het nieuws. De partij wil dat het stadsbestuur zo snel mogelijk een einde maakt aan de 'slavernij-achtige toestanden'. Raadslid Tiers Bakker pleit ervoor om de acute problemen van de mensen op het schip op te lossen. "Maar wat mij betreft zijn bedrijven die zo met hun persoon omgaan niet langer welkom. Je hoort je personeel hier humaan en fatsoenlijk te behandelen". 

  Een inspecteur van de Internationale Transportarbeiders Federatie noemt de situatie onmenselijk. De vakbond werd gewaarschuwd door een scheepsdominee, die de mannen kleding, films en puzzels heeft gebracht. Het is onbekend hoe lang de situatie nog gaat duren. Het schip blijft liggen tot het verkocht is.

 • KNMI geeft code oranje voor storm, KLM annuleert 114 vluchten

  Het gaat flink waaien morgen. Tussen 11.00 en 13.00 uur geldt er in de stad zelfs code oranje, waarschuwt het KNMI.

  De 'zeer zware windstoten' kunnen als gevolg hebben dat er bomen omvallen of takken door de lucht vliegen. Ook in het verkeer kunnen de windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur tot gevaar en vertraging leiden.

  KLM heeft nu al 114 vluchten geannuleerd die morgen zouden vliegen. Dat zijn met name vluchten binnen Europa. Passagiers krijgen bericht van de luchtvaartmaatschappij.

  De NS past de dienstregeling van morgen aan. Er rijden bijvoorbeeld minder sneltreinen rond de stad.

  Rijkswaterstaat waarschuwt net als het KNMI voor hinder en gevaarlijke rijomstandigheden op de weg. Maar ook op het water is het oppassen geblazen.

 • Slager Aziz die klant 90 euro te veel liet pinnen is dolblij: 'Ze is gevonden!'

  Goed nieuws! De klant die liefst 90 euro te veel pinde bij slager Aziz in de Jan Pieter Heijestraat is terecht! We zochten Aziz op en één emotie voerde de boventoon: de goudeerlijke slager is dolblij.

  'We hebben haar gevonden via AT5! De bank heeft me na de uitzending opnieuw gebeld om te helpen.' Degene die veel te veel had betaald in de slagerij was een vaste klant van Aziz. 'Ze komt hier af en toe voor een kippetje, beetje olijven, je weet toch', zegt de stralende Aziz. 'Ik ben blij dat ze geweest is.'

  De vrouw ontving bij het weerzien de 90 euro en Aziz kreeg een bloemetje. 'Als je geen goed mens bent, heb je een probleem bij God. Daarom wilde ik dit oplossen . Nu is het allemaal opgelost. Ik ben heel blij.'

  Lees ook: Slager Abdelaziz al maanden op zoek naar klant die 90 euro te veel betaalde

  Op 20 november vond de verkeerde transactie plaats. Aziz gaf aan niet meer te kunnen slapen door het voorval: 'Jouw geld is jouw geld, mijn geld is mijn geld.'

 • Vlucht naar Schiphol kost man 178.000 euro

  Een 52-jarige Nederlander heeft wel heel veel moeten betalen voor een vlucht van de Verenigde Staten naar Schiphol.

  Toen hij aankwam op de luchthaven werd hij namelijk aangehouden door de marechaussee. De man stond namelijk gesignaleerd omdat hij nog ruim 178.000 euro moet betalen 'vanwege een openstaand vonnis'.

  Door de ontnemingsmaatregel mag de marechaussee de man 540 dagen opsluiten. Ook als hij na al die tijd nog steeds niet betaald heeft, moet hij dat vroeg of laat alsnog doen.

 • Reinier van Dantzig (D66) maakt zich zorgen om 'xenofobe onderbuik' FvD

  Hoewel zijn partij aan de leiding gaat in de peiling van vandaag, is D66-lijsttrekker Reinier van Dantzig ook bezorgd. Hij is niet blij met de opkomst van Forum voor Democratie.

  'Peilingen zijn natuurlijk palingen, maar we zijn inderdaad de grootste in deze peilingen. Dat betekent dat het werk van D66 in Amsterdam gewaardeerd wordt', zegt Van Dantzig. Hij ziet twee trends in de peiling van vanochtend. De eerste is de tweestrijd met GroenLinks. 'Dat gaat om het initiatief van het stadsbestuur.'

  Lees ook: Peiling: D66 verliest maar blijft grootste, Forum voor Democratie op 3 zetels

  'En de andere trend die ik bespeur – en daar maak ik me echt wel een beetje zorgen om – is de opkomst van het conservatisme', zegt Van Dantzig. 'De xenofobe onderbuik van Forum voor Democratie. Die staan toch vrij aardig in deze peiling.' Annabel Nanninga staat namelijk op drie virtuele zetels.

  Lege hulzen
  'Ik wil daar wel tegenover zetten dat het in Amsterdam geen donder uitmaakt op wie je verliefd bent of waar je vandaan komt. En wij zullen ons dan ook altijd tegen de lege hulzen die Forum voor Democratie op Twitter gooit verzetten. Want wat mij betreft is Amsterdam één stad met 180 nationaliteiten en maakt het echt niet uit waar je opa geboren is.'

  Lees ook: D66 en FvD sluiten elkaar niet uit voor samenwerking college

  Van Dantzig: 'Ik ben al mijn hele leven Amsterdammer en zie juist hoe de diversiteit van iedereen die hier woont een kracht is. Ik zal dan ook altijd insinuaties waarbij groepen tegen elkaar worden opgezet niet onbesproken laten. En dat zal in het debat vanavond zeker aan de orde komen.'

  Vanavond om 19.00 uur gaan de lijsttrekkers van de grootste partijen en meest kansrijke nieuwkomers met elkaar in discussie. Het openingsdebat is live te zien op AT5, deze website en onze app.