AT5 - nieuws
 • Transavia-piloten staken morgen: vakanties vallen in het water

  Piloten van Transavia gaan vanaf middernacht tot morgen rond 12.00 uur staken, meldt pilotenvakbond VNV. Ook diverse vluchten vanaf Schiphol vertrekken daardoor niet.

  Volgens de NOS zijn er morgenochtend achttien vluchten geannuleerd op Schiphol. De piloten kondigden gisteren al aan om hun werk neer te leggen, omdat de cao-onderhandelingen met het management zijn stukgelopen.

  'Verder onderhandelen met het Transavia-management heeft op dit moment geen zin', aldus een woordvoerder van VNV. De piloten zitten al ruim een jaar zonder cao.

  Lees ook: Piloten Transavia leggen binnenkort het werk neer

  Ze strijden vooral voor een stabiel rooster: hun gezinsleven zou lijden onder alle lastminuteveranderingen. Ook hopen de piloten dat Transavia gaat bijdragen aan een beroepsongeschiktheidsregeling en een 'bescheiden loonstijging'.

  Extra piloten
  Zelf zegt de vliegmaatschappij daar al aan tegemoet te zijn gekomen, door in een laatste voorstel de inzet van extra piloten en hogere lonen te bieden. Maar volgens de vakbond is dit nog onvoldoende garantie voor een stabiel rooster en is het aanbod nog niet binnen gekomen op papier. 

  De staking is gepland in de krokusvakantie van het zuiden. Volgens de woordvoerder is deze planning niet bewust. 'Uiteraard betreuren wij het ongemak voor de zeer gewaardeerde passagiers die hier de dupe van zullen zijn. Wij leggen de verantwoordelijkheid van de staking bij het Transavia-management', zo staat in een persbericht. 

 • Ajax mist kans na kans in Zwolle, maar wint wel

  Hoewel Ajax zondagmiddag uit bij PEC Zwolle duidelijk de betere ploeg was, maakten de mannen van Erik ten Hag het toch spannend voor de supporters. Want de bal ging maar moeizaam in de netten.

  In de eerste helft miste Ajax kans na kans op het kunstgras van de subtopper. En ook na rust werd het doel van de thuisploeg flink bestookt zonder dat er iets aan de stad veranderde. Het houtwerk had het hier en daar zwaar te verduren.

  Toch raak
  Meer dan twintig schoten gingen er (net) niet in. Gelukkig wist veteraan Klaas-Jan Huntelaar in de 53'ste minuut een assist van David Neres tussen de palen te plaatsen. De bal ging ongestoord tussen de benen van de doelman door. Vlak voor tijd ging het nog bijna mis toen PEC eindelijk kansjes kreeg, maar het schot van Huntelaar bleek genoeg voor de drie punten.

  Dankzij de moeizame overwinning is Ajax eindelijk weer een beetje ingelopen op koploper PSV. De ploeg uit Eindhoven verspeelde gisteravond in eigen huis een voorsprong tegen sc Heerenveen en moest het doen met een gelijkspel.

 • Extreme parkeerkosten om ziek kind te bezoeken: 'Ik was 800 euro kwijt'

  Amsterdamse ziekenhuizen lijken aan kop te gaan als het gaat om parkeergelden. Ouders moeten honderden euro's in de parkeerautomaat gooien om hun zieke kinderen op te kunnen zoeken. 'Dit ben je in de binnenstad nog niet eens kwijt.'

  Bij het OLVG is parkeren het duurste. Daar moeten bezoekers maar liefst 4 euro per uur betalen. Maar ook bij de andere ziekenhuizen lopen de kosten al snel hoog op. 

  Het probleem is bekend en er wordt al langer over gepraat. Maar Stichting Ouders van Couveusekinderen wil nu echt een keer actie zien. 'Iedereen is het met ons eens maar niemand pakt zijn verantwoordelijkheid', aldus Sander Jonker. Hij is zelf '800 kwijt geraakt, alleen al aan parkeerkosten'. 

  Schrikken van het tarief
  Volgens Jonker zijn ouders nou eenmaal niet bezig met de gemaakte parkeerkosten als ze een ernstig ziek kind hebben. 'Je hoopt elke dag vooral maar dat 'ie er nog is'. Pas later komen ze erachter dat ze een heleboel kosten hebben gemaakt. 

  Dat beaamt de familie Walkotte uit Heerhugowaard.  'Je schrikt daarna. Je gaat niet van tevoren kijken naar het tarief, daar ben je niet mee bezig.' Hun dochter werd te vroeg geboren, waardoor zij vaak naar het VU moeten. 

  Meer dan 600 euro
  Ook het zoontje van Sandhya Sukhray uit Noord werd veel te vroeg geboren, waardoor zij zes weken lang elke dag naar het ziekenhuis moest. Ze moest daardoor meer dan 600 euro aan parkeergeld betalen. 

  'We vragen er niet om dat onze kinderen zo vroeg worden geboren. Het is heel erg vervelend om je kind achter te laten in het ziekenhuis, dus je bent verplicht om naar huis te gaan en weer terug te komen.'

 • 'Relletje om scheet' gaat de hele wereld over

  De vier passagiers die vorige week uit een toestel van Transavia gehaald werden om agressief gedrag, zijn inmiddels wereldberoemd. De afgelopen dagen dook hun verhaal overal op.

  Het viertal was onderweg van Dubai naar Amsterdam maar kreeg het naar verluidt aan de stok met een medepassagier die niet wilde stoppen met winden laten. De ruzie liep dusdanig uit de hand dat het toestel moest landen in Wenen. Daar werd het kwartet van boord gehaald door de politie.

  Lees ook: Oostenrijkse politie haalt vier agressieve passagiers van boord Transavia-vlucht

  Buitenlandse media kregen sindsdien lucht van het verhaal. Het Amerikaanse Aol schrijft uitgebreid over de 'farting passenger'. Het nieuws is te lezen van India tot het Midden-Oosten. Ook het Britse Mirror krijgt er niet genoeg van. 'Piloot moet noodlanding maken na ruzie over passagier die weigert te stoppen met ruften', kopt de krantMirror weet bovendien te melden dat de stinkende man overgewicht had. Een bericht van Daily Mail over de zaak werd 14.000 keer gedeeld op sociale media. Dat van Metro ook ruim 13.000 keer.

  Maar er is ook aandacht voor de twee dames die het vliegtuig moesten verlaten. Een van hen, Nora genaamd, heeft namelijk juridische stappen gezet tegen Transavia. Zij meent dat zij en haar zus niet onderdeel uitmaakten van de ruzie en onterecht zijn aangepakt. 'Een schokkende, doodenge en vernederende ervaring', noemt ze het.

 • Zus Sonja getuigt morgen tegen Holleeder: 'Ze zet hem neer als sadist'

  Een familieruzie van ongekende proporties wordt morgen in de openbaarheid uitgevochten. In het megaproces tegen Willem Holleeder staat dan de getuigenis van zus Sonja op het programma.

  Samen met zus Astrid is Sonja een cruciale getuigen in de zaak tegen haar broer. Misdaadjournalist Harry Lensink, een van de kenners op dit dossier, denkt dat het 'een vrij pijnlijk moment' zal worden. 'Want hij ziet het natuurlijk als verraad. De verklaringen die zijn zussen hebben afgelegd, mede de reden dat hij nu terechtstaat, hun verklaringen worden gebruikt om hem veroordeeld te krijgen voor moorden. Dus dat is nogal wat.'

  Lees ook: Verklaring Sonja Holleeder: 'Ik moest de schutters betalen die mijn eigen man doodschoten'

  Op bewijs tegen hun broer te verzamelen, namen de zussen ook stiekem gesprekken op. Daarin is te horen hoe Holleeder haar bedreigd. 'Kijk uit wat je zegt en wat je doet hoor, want je kan niet overal mee wegkomen hè! Eén fout nog en het is klaar hoor. Zo'n stukje joh, zijden draadje. Eén fout nog. Kankerhoer', luidt een van de opnames. Maar ook de zoon van Sonja is een doelwit. Lensink: 'Hij dreigde keer op keer. En op een gegeven moment is dat zo heftig geweest dat hij inderdaad met zijn vinger en duim een soort pistoolgebaar heeft gemaakt op het hoofd van haar zoon. Dat is natuurlijk gruwelijk. Dat wil je als moeder niet meemaken.'

  Liquidatie op Cor van Hout
  Sonja had de sterkste band met haar broer. 'Hij kwam bij haar om - zoals zij letterlijk zegt - te poepen en te douchen. En dan kwam zij er gewoon bij zitten en spraken zij over van alles en nog wat', zegt Lensink. 'Maar als je die verklaringen goed leest, dan zie je toch ook wel een heel kromme verhouding. Zij zet hem neer als een sadistisch iemand bijna en zij zit gevangen in zijn web.'

  Een ander pijnlijk hoofdstuk is de moord op de echtgenoot van Sonja. Sonja was getrouwd met Cor van Hout, een van de mannen waarmee Holleeder in 1983 Freddy Heineken ontvoerde. En Holleeder wordt verdacht van de moord op Van Hout in 2003. 'Kort nadat Cor van Hout was geliquideerd, kwam Willem naar zijn zussen en zei: Die liquidatie moet betaald worden. En die moet betaald worden met een villa van jou in Spanje. Oftewel: Sonja Holleeder die samen was met Cor van Hout moest de liquidatie op haar man zelf betalen.'

  Lees ook: Zussen van Holleeder moeten al snel opdraven als getuigen

  Holleeder zal waarschijnlijk tegenwerpen dat zijn zussen hun eigen hachje proberen te redden. Met name de erfenis van Cor van Hout. Voor de getuigenis van Sonja zijn drie dagen gereserveerd. Astrid is op 12 maart aan de beurt.

 • Nog meer columnisten vallen over pisnicht-column Youp van 't Hek

  De columnistenruzie tussen Youp van 't Hek en Paul de Leeuw is uitgelopen op een columnistenoorlogje nu ook andere opiniemakers zich ermee bemoeien. Er is zelfs kritiek van een collega.

  Hoewel Youp en Paul dit weekend er zelf geen woorden meer aan vuil maken, nemen andere columnisten het stokje over. Youp had het gebruik van het woord 'pisnicht' verdedigd in een column. Hij vond dat dit 'geen scheldwoord, maar gewoon Amsterdams' was. Paul de Leeuw sprak hem daarop aan en schreef in het AD een kritische column over Youp. De cabaretier viel daarom weer de presentator aan in een nieuwe column voor NRC Handelsblad.

  Lees ook: Paul de Leeuw en Youp van 't Hek ruziën over 'pisnicht'

  De nieuwe kritiek van Youp komt van columnist Gijs Groenteman in Het Parool, maar ook Rosanne Hertzberger die net als Youp voor NRC Handelsblad schrijft. Hertzberger vergelijkt haar collega met 'de online hooligans' van GeenStijl en concludeert dat 'de nieuwe generatie' Youp niet meer zo grappig vindt. 'Elke harde grap is inmiddels de revue gepasseerd. Elke denkbare ranzigheid, elke gruwelijke agressie, elke vernedering hebben we online voorbij zien komen. Youp mag alles zeggen wat hij wil. De vraag is wie het nog grappig vindt', besluit Hertzberger.

  Lees ook: Wendy van Dijk noemt Youp van 't Hek een lafaard

  NRC Handelsblad-hoofdredacteur Peter Vandermeersch geeft op Twitter commentaar op zijn columnisten. 'Ik vind Youp van 't Hek heerlijk in onze NRC. En ik ben blij dat er ook over hem een fijn debat is. Zo hoort het in een liberale krant', schrijft hij.

  Wie de columnistenruzie nu weer voortzet is nog onduidelijk, hoewel Elsevier-columnist Syp Wynia op Twitter alvast weer Hertzberger bekritiseert.

 • GroenLinks woest op kritische borden: 'Wtf, leugenachtig'

  'Jij en 70.000 woningdelers op straat? GroenLinks laat je links liggen.' Rondom het Waterlooplein zijn diverse borden geplaatst waarmee GroenLinks, PvdA en SP aangesproken worden op hun beleid tegen woningdelers.

  Zeeger Ernsting van GroenLinks reageert verontwaardigd op Twitter. 'Wtf. Overal illegaal aangebrachte sandwichborden rond Waterlooplein met leugenachtige boodschappen over onze strijd tegen vastgoedhufters.'

  Hij stelt dat de borden illegaal geplaatst zijn en vindt dat ze daarom verwijderd zouden moeten worden door stadsdeel Centrum. Ook Laurens Ivens (SP) levert kritiek op de borden. Hij beweert dat 'het Grote Geld boos is'. 'Ze mogen niet meer elke woning maximaal uitmelken (overbewonen) over de rug van de huurders.'

  PvdA-lijsttrekker Marjolein Moorman is 'benieuwd welke illegale huisjesmelker dit pr-bureau heeft ingehuurd om deze absurde boodschappen te verspreiden.' Moorman noemt het bovendien 'apart dat er geen borden zijn voor VVD en D66'. Deze partijen steunden volgens haar ook het beleid om 'verkamering van huizen te voorkomen'. 

  Maatregel woningdelen
  De afzender van de borden is Woningdelers.org, een website die 'de leugens en waarheid over woningdelen' zegt te verkondigen. Met de leuzen reageert de organisatie op de maatregel van woon-wethouder Ivens, die begin dit jaar is ingevoerd.

  Hierdoor moeten pandeigenaren een vergunning aanvragen als er meer dan twee mensen op een adres wonen. De maatregel moet een einde maken aan verhuurpraktijken waarbij zoveel mogelijk mensen in een veel te kleine woning gestopt worden.

  VVD en D66
  Mogelijk zijn VVD en D66 gespaard door Woningdelers.org, omdat zij rond kerst plotseling van visie veranderden. Raadsleden Reinier van Dantzig (D66) en Tjakko Dijk (VVD) stelden toen voor om een 'generaal pardon' in te stellen voor reeds bestaande constructies. 

  Lees ook: VVD en D66 willen 'generaal pardon' voor woningdelen

  Het voorstel kwam slechts een paar dagen nadat VVD-Kamerlid en pandjesbaas Wybren van Haga slecht in het nieuws kwam. Hij zou via zijn bv's meer dan honderd adressen bezitten in de stad, zo ontdekte Het Parool. Zelf schatte hij dat er in 'zeven op acht ervan te veel huurders zitten zonder dat hij daarvoor een vergunning heeft'.

  Integriteitsonderzoek Van Haga
  Het Kamerlid verdedigde zichzelf door te stellen dat de regels van Ivens te streng zouden zijn en vergeleek de controles van de gemeente daarbij zelfs met razzia's. Later nam Van Haga zijn omstreden uitspraak terug. 

  Lees ook: VVD-kamerlid door het stof na razzia-vergelijking wethouder Ivens

  Toch stelt zijn partijtop een integriteitsonderzoek naar hem in, om te bekijken of de VVD'er niet zijn voorbeeldrol als Kamerlid heeft verkwanseld. Het is nog niet bekend wanneer het onderzoek wordt afgerond. Vooralsnog mag Van Haga gewoon Kamerlid blijven. 

  Lees ook: Onderzoek naar VVD-Kamerlid om woningverhuur zonder vergunning

 • Roxeanne Hazes in verwachting van een jongetje

  Rachel Hazes krijgt er nóg een kleinzoon bij. Want Roxeanne Hazes is in verwachting van een jongetje.

  Dat maakte 'Dochter Dre' vanmiddag bekend op Instagram. 'Voor ons maakte het niet uit. Als je maar gezond zou zijn', schrijft de zangeres. Maar ze gaat nu wel een spoedcursus 'Voetballen voor dummies' volgen, grapt de huiszangeres van De Wereld Draait Door. 'Je bent zo welkom, kleine jongen. Al ons later is met jou.'

  Lees ook: Dré Hazes herenigd met moeder Rachel

  Het belooft een mooi jaar te worden voor Roxeanne. Ze won deze maand al een Edison en gaat dit jaar ook nog trouwen met de vader van haar kindje. Toch zijn er ook minder leuke dingen. Zo heeft ze nog altijd geen contact met broer André en zijn zoontje André. Ze vermijdt zelfs foto's van haar neefje op sociale media. En ze is het nieuwste doelwit van Johan Derksen, die vindt dat zij vals zingt.

 • Man (23) overlijdt na botsing met trein bij Halfweg

  De 23-jarige man die gisteren bij Halfweg een aanrijding had met de trein, is aan zijn verwondingen overleden. De politie spreekt van een 'erg noodlottig' spoorwegongeval.

  Het slachtoffer is een man zonder vaste woon- of verblijfplaats, meldt NH Nieuws. Een trein botste gisteren rond 17.10 uur tegen de voetganger aan. 

  Het ongeluk gebeurde in de buurt van de spoorwegovergang tussen de Batterijweg en de Haarlemmerstraatweg. Hulpdiensten probeerden het slachtoffer nog te reanimeren. Vervolgens brachten ze hem naar het ziekenhuis, waar hij overleed.

  Lees ook: Treinverkeer tussen Sloterdijk en Haarlem komt weer op gang na aanrijding

  Door het ongeluk lag het treinverkeer tussen Sloterdijk en Haarlem lange tijd stil. Rond 19.15 uur liet ProRail weten dat het treinverkeer weer op gang kwam. 

 • AFC woest na antisemitische leuzen fans Rijnsburgse Boys

  Supporters van Rijnsburgse Boys hebben zich gisteren misdragen tijdens de wedstrijd tegen AFC in tweede divisie (1-1). Op sportpark Goed Genoeg riepen de supporters antisemitische leuzen en lieten ze een vuurwerkbom afgaan in de kantine.

  De harde kern van Rijnsburg zong volgens getuigen over 'kankerjoden' en 'de trein naar Auschwitz vertrekt zometeen'. AFC-supporters werden volgens diezelfde getuigen bedreigd met kreten als 'jullie gaan sterretjes zien' en 'je mag blij zijn als je straks nog kan praten'. 

  Dronken van de boot gekomen
  Volgens de boze voorzitter Ad Westerhof waren sommige supporters van Rijnsburgse Boys al dronken toen ze aankwamen op het sportpark. Een deel van de supporters was met een boot gekomen. De kantine van de club moest na het afgaan van de vuurwerkbom worden gesloten, vertelde Westerhof aan NH Sport.

  Lees ook: Getuigen gezocht van mishandeling station RAI en terrein AFC

  De voorzitter van Rijnsburgse Boys wilde niets kwijt over het incident. 'Wij gaan dit intern oplossen samen met het bestuur van AFC', aldus Ad Hendriksen. 'En daar wil ik het bij laten.'

  Opvallend was overigens de oproep van de politie vandaag over een mishandeling op station RAI en later op het terrein van AFC. Het is nog niet duidelijk of de twee incidenten te linken zijn met de wedstrijd. 

 • Auto uit het water getakeld, bestuurder ontsnapt net op tijd

  Een auto is vannacht om onduidelijke reden in het water van de Oudezijds Voorburgwal terechtgekomen. De bestuurder kon volgens een getuige op tijd de auto verlaten.

  Zijn auto moest behulp van een kraanwagen uit het water worden gehaald. Het is nog niet duidelijk hoe de auto in het water terecht is gekomen. Niemand is gewond geraakt. 

 • Ontevreden klant de Wallen voelt zich genaaid en slaat raam kapot

  Een man heeft zichzelf vannacht lelijk verwond toen hij zijn onvrede wilde uiten 'over de geleverde diensten' van een prostituee op de Wallen.

  De man was blijkbaar zo kwaad dat hij een ruit van een peeskamer vernielde, hij liep daarbij enkele snijwonden aan zijn rug op.

  Hij is naar het ziekenhuis vervoerd waar hij meerdere hechtingen heeft gekregen. Vervolgens mocht hij de nacht moederziel alleen doorbrengen in de cel.

 • Shane Kluivert is wel eens hard voor broer Justin: 'Maar ik ben vaker lief'

  De doorbraak van Justin Kluivert is inmiddels al een feit maar de volgende Kluivert-telg zit er aan te komen. Zijn minstens zo beroemde broertje Shane volgt zijn broer op de voet. 'Ik ben weleens wat harder maar niet zo vaak als dat ik lief tegen hem ben.'

  Hij speelt inmiddels in de jeugd van FC Barcelona, heeft een eigen kookboek en wordt op verschillende kanalen door duizenden mensen gevolgd. 'Ik wordt al best vaak herkend, dat zijn vaak Nederlanders in Spanje', zegt hij tegen Touzani TV. 

  Lees ook: Lastige opgave op kunstgras in Zwolle: kan Ajax gat met PSV verkleinen?

  Eerste van Barca?
  'Maar mijn droom is om in het eerste van FC Barcelona te spelen, maar dan moet ik nog hard werken', gaat hij verder. 'Ik krijg vaak advies voor de wedstrijd van Justin, maar dat doe ik ook bij hem. Dat vind ik leuk om te doen. Ik probeer hem te motiveren.'

  De twee trappen een balletje op het Cruyff Court in Betondorp. 'Ik weet dat hij een legend was, een hele goede speler van Ajax en Nederlands Elftal. Nummer 14. En hij was ook een lieve man, heb ik gehoord.'

  Bekijk hier het hele filmpje:

 • Gedenksteen in Zuid onthuld voor gedeporteerde schoolkinderen en leraren

  In de Jekerstraat in Zuid wordt vanmiddag een gedenkteken onthuld voor de gedeporteerde kinderen en leraren van twee Joodse scholen.

  Toen de Duitse bezetter aan de macht kwam, werden de van oorsprong gemengde scholen omgevormd tot een Joodse school. Zo'n duizend kinderen gingen er tussen 1941 en 1943 naar school. Velen werden één voor één meegenomen om nooit meer te terug te keren. Om de slachtoffers te herdenken nam Sarah Oostenbrink, nu zelf werkzaam in het pand, het initiatief voor een gedenksteen.

  Bij de onthulling zal John Blom ook aanwezig zijn, hij ging naar één van de twee scholen en moest van de bezetter blijven vanwege zijn joodse afkomst. Vriendjes werden afgevoerd en ook zijn familie overleefden de oorlog niet. Toen John in de Hollandsche Schouwburg zijn deportatie afwachtte, ontsnapte hij om vervolgens onder te duiken. 

  Hij schreef tien jaar geleden het boek Nooit meer naar huis.Vanmiddag vertelt hij zijn verhaal op de plek waar het allemaal gebeurde. De reportage is later vandaag te zien op de site. 

 • Monumentaal pand centrum flink beschadigd door afvalbrand

  Het is een melding zoals je die vaak ziet, afval dat aan de straat wordt gezet en om wat reden dan ook in brand vliegt. In de Langestraat gebeurde dat afgelopen zaterdagochtend met flinke schade als gevolg.

  Het is bedrijfseconoom en centrumbewoner Walter Ploos van Amstel een doorn in het oog, afval vaak lang blijft liggen. 'Dat krijg je als je afval op straat laat staan, stevige brand in de Langestraat.'

  Op de foto van gisteren is te zien dat de gevel van het monumentale pand tot aan de tweede verdieping schade heeft opgelopen. 'Ruim je afval op!', aldus Ploos van Amstel.

 • Britse komiek Stephen Fry eert Jiskefet-klassieker

  Het filmpje is meer dan twintig jaar oud maar de Britse schrijver, acteur en komiek Stephen Fry heeft hem nu ook ontdekt, 'English Sports' van de heren van Jiskefet. En de waardering van Fry is groot.

  In het filmpje spelen Michiel Romeyn, Kees Prins en René van 't Hof onder leiding van 'referee' Herman Koch een onbegrijpelijk spel. Het geheel wordt voorzien van Engels commentaar zoals dat bij sporten als snooker, cricket of bowls gedaan wordt, nauwelijks te volgens dus.

  En de parodie is spot-on. 'Verdorie, we zijn betrapt', twittert Fry aan zijn 13 miljoen volgers. 'De Nederlanders zijn er achter gekomen hoe onze sport werkt.'

  Het is niet de eerste keer dat het filmpje opduikt aan de overkant van de Noordzee. In de film Get him to the Greek kwam Jiskefet ook al eens voorbij.

 • Getuigen gezocht van mishandeling station RAI en terrein AFC

  De politie is op zoek naar getuigen van een mishandeling gistermiddag in Zuid. Daar is iemand tot twee keer toe door dezelfde verdachte mishandeld.

  De eerste mishandeling vond plaats op station RAI rond 13.05 uur. Kort daarna is het slachtoffer nog eens toegetakeld op het terrein van voetbalclub AFC aan de Boelelaan, schrijft de politie op Facebook. 

  Over de verwondingen van het slachtoffer en het signalement van de dader wordt verder niets verteld. Getuige wordt opgeroepen contact op te nemen met de politie via 0900-8844.

 • Lastige opgave op kunstgras in Zwolle: kan Ajax gat met PSV verkleinen?

  Na het gelijkspel van PSV tegen Heerenveen gisteravond kan Ajax het gat met de koploper vanmiddag terugbrengen tot vijf punten. Maar dan moet er wel gewonnen worden in Zwolle.

  Ajax neemt het vanmiddag in Zwolle op tegen misschien wel dé verrassing van dit seizoen. PEC Zwolle is momenteel terug te vinden op een knappe vijfde plek in de Eredivisie en is daar dik tevreden mee. Voor Ajax geldt maar één ding; inlopen op koploper PSV. 

  Winterdipje
  PEC draait dus, als gezegd, een goed seizoen. Toch zijn er na de winterstop wat scheurtjes ontstaan in de ploeg van trainer John van 't Schip. Zijn ploeg verloor na de rustperiode van PSV, AZ, Vitesse en Utrecht. Tegen Ajax zal de Zwolse formatie dus willen laten zien dat het ook topwedstrijden kan winnen. 

  In de eigen Arena wist Ajax PEC eerder dit seizoen nog met 3-0 te verslaan. Het spel hield tijdens die wedstrijd niet over en wat dat betreft is er weinig veranderd. Ajax won z'n laatste drie wedstrijden maar overtuigt maar zelden. Niettemin lijkt het er op dat trainer Erik ten Hag tegen PEC met dezelfde elf spelers wil beginnen als in het vorige duel. Dat zou betekenen dat Frenkie de Jong andermaal in het hart van de defensie start en dat Max Wöber en Amin Younes op de bank starten. 

  Bij PEC staan naar verwachting drie spelers met een Ajax-verleden op het veld. Doelman Diederik Boer, Philippe Sandler en Queensy Menig maken naar verwachting deel uit van de Zwolse basiself. 

  PEC Zwolle - Ajax start om 16.45 uur.

 • Flinke uitslaande brand in appartement Rivierenbuurt, bewoner naar ziekenhuis

  In een appartement op de vierde in de Kinderdijkstraat is zaterdagavond brand uitgebroken. Meerdere onderliggende woningen liepen flinke waterschade op en zijn daardoor onbewoonbaar.

  De brand brak, door nog onbekende oorzaak, uit in een appartement op de bovenste etage. De brandweer laat weten dat de bewoners zelf tijdig het pand hebben kunnen verlaten. Ze zijn beiden nagekeken door ambulancepersoneel, één van hen is naar een ziekenhuis overgebracht. 

  Rond 21.40 uur was het vuur onder controle. De straat is enige tijd afgezet geweest.  • Ziekteverzuim en overplaatsingen: problemen bij politie door verbroken relaties binnen korps

  Binnen het politiekorps in Amsterdam hebben veel medewerkers een relatie met een collega. Nou is daar niets op tegen, maar als een relatie op de klippen loopt heeft dat vervelende gevolgen. Gevolgen die voor een deel op het bordje komen van de korpsleiding.

  'In sommige teams heeft meer dan de helft van de medewerkers een relatie met een collega. Dus als het misgaat, hebben wij twee problemen', legt korpschef Pieter Jaap Aalbersberg uit in het AD. 'Nog los van het feit dat we een van beide medewerkers moeten overplaatsen, leiden relatiebreuken tot meer ziekteverzuim. Dus daar moeten wij iets mee.'

  'Relatie met collega soms beter dan thuis'
  Het interview met Aalbersberg is onderdeel van een groter verhaal van de krant over relatieproblemen op de werkvloer. Volgens de korpschef hebben 'tientallen procenten' van de agenten en leidinggevenden een relatie met een collega. Bestaande relaties van agenten lopen ook vaker mis, door het werk. 'De politie werkt 24/7. Als je geregeld acht uur met elkaar in een surveillanceauto zit, bloeit er weleens wat op. Samen maak je spannende situaties en vreselijke dingen mee. Daar praat je dan over met elkaar. En dat kan ertoe leiden dat je met een collega een betere relatie krijgt dan met je partner thuis', aldus Aalbersberg.

  Overplaatsing en mediator betalen
  Als relaties met collega's onderling stuklopen, dan brengt dat veel problemen met zich mee. Het ziekteverzuim gaat omhoog en de medewerkers moeten worden overgeplaatst. De politieorganisatie zelf onderneemt direct actie doormiddel van een overplaatsing en er wordt aangeboden een mediator te betalen. Als de twee tortelduifjes samenwoonden, dan moet er ook een nieuwe woning worden gezocht op de toch al krappe Amsterdamse woningmarkt. 'Een nieuwe woning vinden is in Amsterdam ook een probleem. Vroeger had de politie een eigen huisvestingsprogramma, maar tegenwoordig kunnen wij op dat gebied helaas niets meer doen.'

  Er is tegenwoordig wel een 'loopgroep' in het leven geroepen. Er wordt dan een uur hardgelopen onder begeleiding van een trainer. 'Je loopt het uit je lijf. Daardoor komen mensen uit de slachtofferrol', zegt de korpschef in de krant.