Heeft u ook zo’n hekel aan de politiek? Logisch. Ook in de Bijlmer hebben we politici die een gewoon mens horendol maken. Hier de boomkwestie. Politici gaan over bomen, en dat doen ze zo...

Eerst gaan ze bomen rooien, in groten getale. Voorbeeld: bij de intree van Geerdinkhof zijn vele prachtige bomen verdwenen. Weet u nog hoe het ging? Geerdinkhofbewoners protesteerden tegen de bomenkap door een spandoek in een boom te hangen. De onverlaat die het spandoek ophing, is bijna gearresteerd en vervolgd voor ‘moedwillige beschadiging van een boom’. Korte tijd later heeft het stadsdeel op een vrijdagmiddag de hele bups laten omhakken. Kennelijk is de ene boombeschadiging de andere niet. Waar gaat logica over in machtsvertoon?

Ander voorbeeld: vroeger liep ik tijdens mijn wandeling van Haardstee naar het treinstation onder bomen door en langs struiken. Foetsie. Waar nu de Arena staat, stonden ooit veel bomen. Het Bijlmerpark, vroeger vol bomen, is verworden tot een boomloos trapveldje. Tot slot, bij het fietsbruggetje over de Weespertrekvaart van de Provincialeweg naar de Stammerdijk verdwenen vele grote, oude bomen. Over de ‘zichtlijnen’ in het Diemerbos heb eerder mijn gal gespuwd. Het adagium van de gemeente is kennelijk: eerst rooien, dan denken. Bulldozers en draglines moeten vrij spel hebben.

Nu komt mijn gotspe: met veel tamtam gaat het stadsdeel bomen terugplaatsen. Dat doen ze zonder het schaamrood op de kaken en met een aplomb alsof ze de wereld redden. De zwatelaars.

Urwin Vyent, wethouder zorg & maatschappelijke dienstverlening, van GroenLinks, adres onbekend, is op de ‘1000-bomentoer’ (Zuidoost, 7 feb 2013, p3). Deze Groenlinkser sprak op het Anton de Komplein voorbijgangers aan op suggesties voor plantlocaties. Hij vraagt ook: ‘Doe ik het goed?’ Apart, zieltjes winnen zonder het vooruitzicht van verkiezingen. Misschien begint ‘ie pas.

Dan hebben we nog deelraadslid Radboud van Casteren, VVD en met Geerdinkhof als woonoord. Deze VVD’er zoekt het hogerop. Ter gelegenheid van de abdicatie van Beatrix gaat hij een koningslinde planten. De foto boven het artikel in de Echo (6 feb 2013, p1) toont Beatrix en (vermoedelijk) onze breedlachende Van Casteren. Die VVD toch, eerst alles kaalslaan om daarna de onroerendezaakbelasting van de nieuwe woningen en bedrijven te kunnen innen en tot slot goede sier maken met een boompie.

Hallo Vyent en Van Casteren, jullie begrijpen dat ik door de bomen het bos niet meer zie. Hierbij mijn oproep: Schrijf eens een stukje in dit blad om die onbegrijpelijke politiek te verklaren.