Het fijne van een eigen kolom is dat ik mijn persoonlijk leed wereldkundig kan maken. Nou ja, wereldkundig dan voor zover de wereld bestaat uit de postcode 1103. Om mijn leed kort samen te vatten: ik word gek van een gek.

Laat ik eerst even uitleggen wat een gek is. Een gek is een ding. Een gek is een rondtollende bol met vinnetjes op een schoorsteen, waardoor de rook ongehinderd kan verdwijnen. De gek wordt vooral daar toegepast waar de schoorsteen direct van een vuur afkomt. De naam is een verwijzing naar het gedrag van het ding, dat als een gek in de rondte draait bij variërende windrichtingen.
Vanuit mijn werkkamer heb ik uitzicht op vijf van die dingen, als ik tenminste de moeite neem op te staan en het gehele panaroma tot mij te nemen. Terwijl ik dit stukkie zit te typen, op een zonnige dag, zie ik er maar één. Maar dat ding schittert, schettert, fonkelt, glinstert en straalt als een psychedelische discobol uit de jaren zeventig. Toen moest je betalen voor de disco, deze rotatieterreur heb ik de gehele dag, mits de zon schijnt. En die schijnt vaker dan u denkt.

Nu is eigen leed altijd onnoemelijk veel erger dan leed van anderen. Een tijdje terug had een hele grote kraan het aangrenzende woonhofje met parkeerterrein compleet afgesloten. Geen auto kon er in of er uit. Aan het gescheld te horen hadden de nette Geerdinkhoffers die de kraan hadden besteld hun buren niet verwittigd. Zo gaat dat in een introvert wijkje. Waar nou zo'n immense Saan-kraan voor nodig was, werd ook niet meteen duidelijk. Was voor dat wc-raampje nu echt een kraan nodig? Nam de glazenier dat vroeger niet gewoon op zijn rug, de ladder op? Mijn probleem was het niet, want ik kon er gewoon langs dus keek ik vol bewondering naar dat gigantische gevaarte en nam wat foto's.

Terug naar het dak. In de goede oude tijd stond er een elektrische afzuigmotor op het dak die onzichtbaar en haast onhoorbaar zijn werk deed. Op mijn dak staat ie nog. Waar ging het mis? Heeft de Gamma ooit een aanbieding gedaan van die fel glimmende bollen die door elke leek met een eenvoudig klikje op de schoorsteen te bevestigen zijn?

Beste Gamma, als u nu weer eens die dingen in de handel brengt, spuit ze dan even zwart. Spaart mij een epileptische aanval.