Taalfouten, we maken ze allemaal. U, ik en de burgemeester ook. Zolang het niet om een dictee van de basisschool gaat, maakt niemand zich druk om taalkundige missers, mits de boodschap duidelijk blijft.

Het wordt anders als iemand een taalcursus aanbiedt. Dan ga ik even schoolfrikkerig zijn pennenvruchten nalopen. Trouwens, ik mag ook graag even controleren of iedereen in een lesauto wel de gordel om heeft en niet door rood jakkert.
Onlangs kreeg ik een folder in de bus van onze onvolprezen stadsdeelraad der Bijlmermeer. U raadt het al: ze bieden een taalcursus aan. In dit stukje ga ik op alle taalslakjes zout leggen. Tekst van de folder heb ik
cursief en onderstreept weergegeven.

Nederlandse taal en computer cursussen: Nieuwe gelegenheid en laatste kans. Als ze het hebben over een taalcursus en een cursus voor de computer dan moet er toch echt staan: ‘Nederlandse taal- en computercursussen’. Over het meervoud van 'cursussen' valt te twisten. Na de dubbele punt wordt geen hoofdletter gebruikt.

 Nieuwe gelegenheid en laatste kans. Het is dus én een nieuwe gelegenheid én een laatste kans. De term 'mogelijkheid' is trouwens duidelijker voor mensen die Nederlands gaan leren. En zou het niet korter zijn geweest om ‘Eenmalige mogelijkheid’ te schrijven?

Alleen mensen met 'een Nederlands of een ander Europees paspoort' mogen meedoen. Er bestaat wel een Nederlands paspoort maar er bestaat tot op heden geen Europees paspoort, laat staan een ander Europees paspoort. Ze zullen wel een paspoort van een ander Europees land bedoeld hebben.

 Je moet wel in Zuidoost wonen om deze gratis cursus te mogen volgen. Bij het aanmeldingsstrookje moet je je woonplaats invullen. Dat is waarschijnlijk een test. Als je bijvoorbeeld 'Deventer' invult, val je meteen af. De vraag naar de woonplaats is derhalve overbodig, of ze hadden als service al 'Amsterdam ZO' voor de aanmelder kunnen invullen.

‘U kunt de cursussen overdag, 's avonds of in het weekend volgen’  In het Nederlands sluiten we een zin af met een punt.

 De folder laat weten dat inschrijving mogelijk is in Taalwijzer (CEC gebouw), terwijl de invulstrook naar het stadsdeelkantoor gaat. Vreemd.

 Informatie valt in te winnen op (Ma t/m Vr 09.00uur -17.00uur) Ik mis twee spaties en de hoofdletter 'V' had een kleine letter moeten zijn.

 Mocht ooit een grote blonde man, die u op het oog inschat als een Zweed, u verrassen met de zin 'Ikke spreekt goet deelraats' dan weet u hoe het komt.