Als onderzoeksjournalist ben ik eropuit getrokken, want er is iets spannends gebeurd in Zuidoost. Iets met drank, corruptie, cocaïne en machtsmisbruik. Deze onderwerpen passen wel bij de Bijlmer. Wat mag ik van deze affaire weten als burger van Zuidoost? Lees hier mijn zoektocht.

Donderdag 31 januari 2013
Deze spannende gebeurtenissen vonden plaats bij een uitvoeringsorganisatie. Daar werd kennelijk iets te veel 'uitgevoerd'. Deze affaire stond beschreven in het Parool van 31 januari 2013. Ik citeer: 'De teamleidster van de afdeling Uitvoering van het stadsdeel Zuidoost maakt haar zelfgekozen bijnaam - Zwarte Weduwe - in alle opzichten waar (...). Het Bureau Integriteit van de Gemeente Amsterdam stelt een onderzoek in.'
Ik heb vragen. Noemde ze zich 'Zwarte Weduwe' omdat ze weduwe is en zwart? Verwees ze gewoon naar de spin Latrodectus mactans? Als ordentelijk burger en belastingbetaler (€ 5,75 per geleegde kliko) wil ik graag weten wat het gemeentelijke onderzoek heeft opgeleverd. En passant kom ik ook te weten in hoeverre onze lokale democratie een democratie is. Hieronder mijn zoektocht.

Donderdag 25 april 2013
Ik bezoek de balie van het stadsdeelkantoor aan het Anton de Komplein met de vraag of ik iemand kan spreken over deze integriteitsaffaire.
- 'Ik denk niet dat ze dat vertellen.'
- 'Waarom niet?'
- 'Dat vertellen ze niet aan particulieren. Wel, het is een interne zaak van de deelraad, daarom.'
- 'Ik ben toch ook deel van de deelraad, omdat ik hier woon en betaal...'
Einde gesprek. Ze verwijst me naar de afdeling 'Communicatie' en naar de Schepenbergweg 39, waar de afdeling Toezicht en Handhaving zit.

Vrijdag 26 april 2013
Het Milieutechnisch bedrijf aan de Schepenbergweg 39 zit in een gebouw dat is opgetrokken uit roestige platen met gaten. Naambordje en ingang onvindbaar. Wel een open deur die tot de fietsenstalling leidt en vandaar de kantoren in. Vind ik niet chique als binnenkomer. Een vriendelijke man aan de andere kant van de roestige afscheiding opent een deur voor me.
- 'Waar zit de receptie?'
- 'Op de derde verdieping.'
Een vuilnisman - milieutechnisch medewerker - komt erbij staan. Type 'ik heb alles al een keertje gezien' en, erger ook, 'je hoeft mij niks te vertellen'. Hier heb ik een fout gemaakt. Van deze man had ik vast veel informatie kunnen krijgen, maar ik wilde de koninklijke weg bewandelen.
Mevrouw Bout van de 'reiniging' en de wethouder van de reiniging, de heer Vyent, verwijzen me keurig naar de afdeling Communicatie, naar de stadsdeelsecretaris en naar het onderzoeksrapport van het 'Bureau Integriteit' dat volgende maand uitkomt. De wethouder vindt wel dat ik hem aan een verhoor onderwerp, maar vindt het toch niet gek dat ik allemaal vragen aan hem stel. Vriendelijke man.

Uw ijverige journalist is wel iets op het spoor gekomen. Eerst waren er zes medewerkers geschorst en nu nog maar eentje. Vast de 'Zwarte Weduwe'.
Werkt onze lokale democratie? Wat staat er in het rapport? Lees het volgende Infobulletin.


Nog voordat het volgende Infobulletin uitkwam, schreef het Parool op 8 en 10 juni het volgende:

sandeh omkoping-1

sandeh omkoping-3

sandeh omkoping-2