1 augustus 1946 -16 november 2011

Op woensdag 16 november 2011 bereikte ons uit Israël het droevige bericht dat Bas Stekelenburg was overleden. Bas was enige jaren verbonden aan de redactie van het Infobulletin en vertrok twee jaar geleden vanuit de Geerdinkhof naar Israël. Bas was getrouwd met Or Bagim en laat, naast deze grote liefde, ook dochter Zaza na. De band die Bas had met Geerdinkhof bleef bestaan, onder andere door zijn vaste bijdrage aan het Infobulletin vanuit Israël.


De reden van zijn vertrek naar Israël was dat Bas al enige tijd een longziekte had, waaraan hij in Israël nog geopereerd kon worden; bovendien had het mildere klimaat een gunstige uitwerking op zijn brozer wordende gezondheid.

Nog tot vlak voor zijn overlijden had ik mailcontact met Bas. Recent waren we, met onze wederzijdse echtgenotes, uit eten geweest en over en weer werden er foto's gemaakt. De discussie ging over de kwaliteit van de foto's. Zoals Bas dat als fotograaf aan zichzelf verplicht was, stuurde hij van ons een prachtige foto en omgekeerd was hij - en naar later bleek ook Or - erg tevreden over de foto die Annemieke van hem had gemaakt. Het bleek de laatste foto te zijn.

Een dag na dit mailcontact verslechterde zijn gezondheid zodanig, dat hij werd overgebracht naar het ziekenhuis waar hij kunstmatig in slaap werd gehouden om zo weinig mogelijk energie kwijt te zijn en de conditie van zijn longen te sparen. Op dinsdag 15 november kwam er een geschikte long voor hem beschikbaar en werd Bas geopereerd. Al tijdens de operatie bleek Bas echter al zo verzwakt dat hij geen energie meer had om zijn nieuwe long zelf te vullen met lucht. Bas stierf in alle rust in het bijzijn van zijn geliefden. Hij werd slechts 65 jaar oud.

In Israël woonden we een uitermate emotionele en indringende begrafenisplechtigheid bij, in een mengeling van Joodse en Nederlandse traditie. Een grote steun was dat er zowel van zijn vrienden aan de Geerdinkhof, als ook vanuit het bestuur van de VVE Groot Geerdinkhof en vanuit onze redactie bloemen waren.
Zonder uitzondering werd Bas gememoreerd als een bijzonder mens, integer, met voor iedereen aandacht, belangstelling en een woord. Hij werd geroemd om de hoge standaard die hij zichzelf oplegde; hij eiste veel van zichzelf als het om kwaliteit ging. Niet alleen in het algemeen de kwaliteit van leven, maar ook de kwaliteitseisen van de door hem afgeleverde producten. Zo ging onder meer het verhaal dat hij als erkend fotograaf voor iemand een trouwreportage had gemaakt. Toen er na enige maanden nog niets was afgeleverd, werd Bas gevraagd waar nu toch die foto's bleven. 'Die komen eraan, maar ik ben nog niet helemaal tevreden over de kwaliteit,' was de reactie. Ondertussen had hij zichzelf opgelegd een peperdure fotoprinter aan te schaffen, omdat alleen die de gewenste kwaliteit van afdrukken bood en bijna een jaar na dato werden de foto's afgeleverd.

Het leven van Bas en het leven mét Bas was bijna een explosie van alles wat het leven in zich bergt. In een relatief korte tijd heeft Bas alles uit het leven gehaald, het speelde zich af tussen grote hoogten en soms diepe dalen. Er was geen onderwerp waarover hij geen mening had of waarover hij de discussie met deskundigen uit de weg ging. Bas werd in hoge mate gerespecteerd om de mens die hij was en het zal voor velen onder ons een plicht zijn in de toekomst om ons Bas zo te gedenken en ons te gedragen naar zijn bijzondere levensstandaard.

In brede kring zullen we Bas enorm gaan missen. Voor degenen in Nederland die een nauwe band hadden met Bas wordt nog dit jaar een herdenkingsdienst georganiseerd, waarvoor een persoonlijke uitnodiging wordt verstuurd.

Bas, dank voor alles wat je ons bracht! Rust nu maar uit... 'till we meet again!

Reacties   

#1 eva lansen 04-05-2017 19:46
Mooi. Dankjewel!
Citeer