Het initiatief om een aantal wandelingen (met inleiding) te organiseren is positief ontvangen.

Het zijn wandelingen met een inleiding over steeds een ander aspect van de Bijlmerweide. Doel is onze omgeving beter te leren kennen en te zien wat er bijzonder is aan de Bijlmer-weide.

Er zijn inmiddels 2 bijeenkomsten geweest, met een boven ver-wachting hoge opkomst (meer dan 20 deelnemers). Beide keren wer-den inleiding en wandeling goed ontvangen.
We gingen 5 juni van start met de geschiedenis van de bodem van de Bijlmerweide door Henry Hoog-hiemstra, paleo-ecoloog en buurt-bewoner. Daarna ging een boor de grond in, om een ca. 5 meter lang (!) bodemmonster te nemen. Hoe dieper je boort, hoe verder je in de geschiedenis terug kunt kijken. Dus opeens stonden we met (zee)klei uit de Middeleeuwen in ons handen. De Bijlmerweide was destijds Zuider-zee. In het monster was te zien hoe die klei uit laagjes is opgebouwd. Henry gaf vervolgens nog uitleg over hoe, afhankelijk van de omstandigheden, de planten-gemeenschappen elkaar opvolgen. Op 20 sept. jl. gaf Ruud Wolterman, ook buurtbewoner, een inleiding over amfibieën en reptielen die bij ons in de Bijlmerweide voorkomen.
Het werd een informatieve en zeer geanimeerde bijeenkomst, waarbij we een paar dieren konden bekijken en zagen hoe eieren van ringslan-gen eruit zien. Ruud vertelde over hun leefomstandigheden en hoe we ze een handje kunnen helpen om te overleven. Tijdens de wandeling gingen we naar een plek waar ringslangen gezien zijn en naar een sloot die door overbemesting 'dood' is. Dus zonder voedsel voor amfibieën, waarvoor de sloot nu juist was aangelegd! En tenslotte naar een knelpunt (bij de weg langs de Weespertrekvaart) waar het bijna onmogelijk is voor ringslangen en andere dieren om van het ene leefgebied naar het andere te kunnen trekken.

Wanneer u geïnteresseerd bent om een of meerdere wandelingen mee te maken, kunt u zich opgeven bij Ellen Genet. U krijg dan een uitnodiging voor de volgende keren. Onderwerpen die nog gaan komen:

- Water in de Bijlmerweide - De historie - Het ontwerp van het park - De beplanting - Vogels - De Fauna

Oproep: Hebt u veel kennis over een van bovenstaande onderwerpen en vindt u het leuk om die kennis over te dragen aan medebuurt-bewoners? Of weet u iemand die dat heeft en wil? Dan hoor ik dat graag. Ook suggesties over andere onderwerpen die de Bijlmerweide betreffen zijn welkom.

Ellen Genet
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.