Wie is geïnteresseerd om samen te werken aan de oprichting van een coöperatieve moestuin in de Bijlmerweide? Dit is de vraag die Els Franken (Geerdinkhof 246) stelt aan de bewoners van Geerdinkhof.

Het idee om een collectieve tuin te beginnen, komt voort uit de wens om bewuster te eten (smaak, voedselproductie, distributie) en dit op een kleinschalige manier in praktijk te brengen.
Minder vlees en meer groenten in je maaltijd verwerken is gezonder, lekkerder en duurzamer. Els doet meestal haar boodschappen
in de supermarkt (AH). De kwaliteit van de groenten vindt ze achteruitgaan, zo ook het aanbod. Ook vindt ze het storend worden dat bijvoorbeeld de sperziebonen die ze kocht uit Kenia kwamen: op een rijtje in een bakje, snel klaar als je met een schaar de puntjes van een heel bosje in één keer eraf knipt. Het is met het oog op energieverbruik niet verantwoord meer dat de groenten veel kilometers afleggen. Verder lijdt de smaak onder lange transporten.
We hebben in Geerdinkhof het geluk dat we groen in de buurt hebben. De Bijlmerweide is bovendien niet ingesloten door bebouwing, prachtig. De Bijlmerweide geeft ademruimte en vervult een grote rol in het recreëren op korte afstand van het wonen in Geerdinkhof en de omliggende buurten: wandelen, fietsen, paardrijden, de kinderboerderij bezoeken, peddelen, een balletje trappen.
De schoolwerktuinen die in de Bijlmerweide liggen, vervullen een geweldig goede functie die de kinderen in de Bijlmermeer het verbouwen van eigen groenten en het kweken van bloemen leert. Els ging ongeveer 7 jaar geleden met de klas van haar tweede zoon ‘s dinsdagsochtends mee om het tuinieren te begeleiden. Ze merkte dat de kinderen heel enthousiast werden als ze zagen wat je eigen handen kunnen voortbrengen. Helaas hoorde ze ook dat sommige kinderen van hun ouders de groenten niet mee naar huis mochten nemen. De kinderen die de schoolwerktuin hebben ervaren, zullen als volgende generatie ouders wel beter weten.
Een collectieve moestuin voor omwonenden is er voor volwassenen en hun eventuele kinderen: de deelnemers telen voor eigen gezonde consumptie, leren hierdoor en geven dit door. Verder zal de gezamenlijke moestuin het samenleven bevorderen. De functie wordt zo breder getrokken. Dit gebeurt ook als de overtollige producten ter beschikking komen van anderen, bijvoorbeeld via de winkel in De Garstkamp.
Over de realiseringskansen valt veel te speculeren. Els denkt dat mensen van wie het hart bij de Bijlmerweide ligt, tegen een moestuin niet veel bezwaar kunnen hebben. Het stadsdeel zal, als vertegenwoordiging van het algemeen belang, best oren hebben naar een functie die door en voor de burgers zelf wordt ontwikkeld.
Heeft u interesse om samen met Els dit idee verder uit te werken? Bel dan met haar op 06-55155012 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..