In no time werd op 18 mei een riant hotel opgetrokken op de Bijlmerweide-Noord. U wist nergens van? Dat kan kloppen. Het gaat om een insectenhotel.

bijlmerweide insectenhotel-3

bijlmerweide insectenhotel-1

De meeste mensen worden liever niet geconfronteerd met insecten: ze steken, ze zoemen en aaibaar zijn ze ook al niet. Toch is een aantal soorten van grote betekenis voor de instandhouding van de natuur: voor bestuiving, als voer voor vogels en andere dieren en inmiddels ook al voor de mens zelf... We moeten dus zuinig zijn op onze insecten. Ja, we moeten ze soms een handje helpen en zorgen dat ze het naar de zin hebben en kunnen overwinteren.
Daarvoor is tegenwoordig het insectenhotel. Doordat moderne gebouwen en hun omgeving steeds minder geschikt zijn voor overwinteren van insecten worden die omstandigheden met een insectenhotel gewoon nagebootst. Allerlei natuurlijk afval, zoals gezaagd hout en riet, maar ook leem en klei, wordt in een frame opgestapeld. In die ruige 'klomp' blijven gaatjes over waar de insecten in kunnen kruipen en gangen kunnen maken.


Aan de Vrijwilligersgroep Bijlmerweide was het opbouwen van dit insectenhotel wel besteed: het werd een van de leukste maandelijkse werkochtenden. Iedereen was druk in de weer met bundelen van hout, riet en bamboe, plaatsen van dit prefabmateriaal in het frame en het dichtkleien van te grote spleten. Na ruim een uur werd tevreden vastgesteld dat hier een groots bouwwerk was verrezen.
Ook werkbegeleider vanuit het stadsdeel Jan Schreurs, die de materialen met zorg had voorbereid, was zichtbaar vergenoegd over het resultaat. We moeten daarom de uitgroei tot een hotelketen bepaald niet uitsluiten.

Wandelt u over de Bijlmerweide-Noord dan kan het hotel u niet ontgaan; het is gelegen langs het paadje dat leidt naar het historische dijkje. Vlak in de buurt vind u ook de ringslangenbroeihoop. bijlmerweide insectenhotel-2