25 jaar bestaan van vogel- en zoogdierenopvang de Toevlucht


Dit jaar op zaterdag 21 juni om 10.00 uur gaan de deuren weer open bij vogel- en zoogdieren opvang de Toevlucht voor de jaarlijkse opendag. De Toevlucht begon 25 jaar geleden met haar werkzaamheden om zieke , gewonde en jonge vogels op te vangen om ze daarna weer los te laten in de natuur. In 1997 konden ook zieke egels bij ons terecht en in 2010 kwam er een uitbreiding op het bestaande vergunning stelsel van de overheid. De nieuwe vergunnings eisen geven zoveel meer mogelijkheden. Alle vrijlevende vogels mogen opgevangen worden maar ook vleermuizen,marters,vossen en eekhoorn . Of ze nu gerevalideerd zijn,met de hand groot gebracht worden,of vaardigheden moeten leren om te overleven in de natuur bij de Toevlucht word geen dier terug geplaatst zonder dat het een goede kans tot overleven heeft. Op dit moment hebben we variatijd aan dieren te verzorgen. 4 vosjes puppies, jonge reigers,kauwtjes,merels, eendjes,meesjes en 2 jonge boommarters die als verstekeling met een vrachtwagen zijn mee gereist. Alle dieren hebben een eigen verhaal. Of dat nu meerkoetjes zijn waarbij de moeder is dood gereden of die jonge kraai die door me wegwerkers van de A1 is gehaald. Particulieren en dierenambulances uit Groot Amsterdam, Amstelveen, Diemen en Ronde venen brengen dagelijks dieren binnen die ouderloos zijn geraakt, verwond ,verzwakt of ziek zijn.Maar ook ambulances buiten de regio roepen zo nu en dan onze hulp in. Per jaar worden meer dan 4000 vogels en 380 zoogdieren bij de Toevlucht binnen gebracht. Op zaterdag 21 juni is er dan weer een mooie gelegenheid om weer eens rond te kijken,vragen te stellen,geschminkt te worden, of een lezing van Martin Melchers bij te wonen o.a. bekend van het boek en natuur film Haring in het IJ.
In onze educatie ruimte word er om het uur een dia voorstelling gedraait met prachtige foto's van Henk Berkel. Deze amateur fotograaf brengt soms dagen in de natuur door om die ene zoveel zeggende foto te maken van ijsvogels,vosjes,insecten eekhoorn enz.Er staat een kraam met spulletjes die bezoekers kunnen kopen,en de opbrengst van de dag is om de 3 kooien waar watervogels in revalideren op te knappen.
Stichting Loes is dit jaar uitgenodigd met info stand on haar stichting verder te promoten

bijlmerweide toevlucht-1 bijlmerweide toevlucht-2 bijlmerweide toevlucht-3

Programma

11.00 - Diapresentatie van Henk Berkel amateur fotograaf met prachtige foto's uit de natuur

13.30 - Martin Melchers voormalig stadsecoloog Amsterdam komt vertellen over de nieuwste ontdekkingen over flora en fauna in Groot Amsterdam

15.00 - Herstelde dieren worden loslaten in de vrije natuur (mits aanwezig)

  • Stichting Loes voor dieren staat de gehele dag met een stand om voorlichting te geven over het herplaatsen van gezelschapsdieren.
  • De gehele dag door kunnen kinderen geschminkt worden.
  • Ook verkopen we tweede hands boeken met de opbrengst willen we nieuwe vervoerskisten aanschaffen.
  • Ook zoeken we weer huisjes voor diverse tamme vogels.
  • En de gehele dag worden er rondleidingen gegeven op de opvang door het personeel.

Deze open dag houden we één keer in het jaar zodat iedereen kan zien wat wij doen,en hoe het er allemaal uitziet.
We hebben op dit moment jonge vogels en vossen zitten!
We hopen dat u ook komt het belooft een leuke dag te worden!!!
( programma is onder voorbehoud)