Met de week wordt het beeld van de nieuwe Bijlmerweide completer. De amfibiepoelen zijn gegraven, de bruggen zijn bijna allemaal aangelegd en er is een begin gemaakt met het planten van nieuwe bomen en struiken.
Eerst de amfibiepoelen. Bij het graven ervan was korte tijd heel goed te zien hoe de grond ter plaatse is opgebouwd. Links onderin beeld het pikzwarte, duizenden jaren oude veen, dan een laag vette klei, dan wéér veen en daarbovenop het opgespoten zand uit de Gaasperplas. Intussen zijn de poelen (één bij de schooltuinen en één in het bereklauwenveld) langzaamaan volgelopen met water en wachten we met spanning af wat er zich allemaal aan leven in gaat afspelen.

bijlmerweide op de schop-12   bijlmerweide op de schop-11
Bruggen bouwen

De maanden januari en februari stonden vooral in het teken van het vervangen van de bruggen. De Bijlmerweide is ontworpen als een parelsnoer van eilanden, verbonden door maar liefst 26 bruggen. En dat op een lengte van niet meer dan twee kilometer. Vier van die bruggen zijn van beton, daar gebeurt niet veel mee. De overige 22 houten bruggen worden allemaal aangepakt. Dat wil zeggen: 18 worden er vervangen; er wordt één nieuwe brug aangelegd en vier verdwijnen er. Het aantal mogelijke 'wandelroutes' is door het verdwijnen van deze vier bruggen aanzienlijk kleiner geworden, maar daar is wel een meer open ruimte, met breder water en langere zichtlijnen voor teruggekomen.
De bruggen hebben in de meeste gevallen een boogvorm, een kano zou er met weinig moeite onderdoor moeten kunnen varen. De boogbruggen hebben allemaal hun eigen, unieke maten en hun eigen tekening, maar ze worden wel allemaal volgens hetzelfde recept aangelegd. Eerst wordt er een open metalen buis, van maar liefst 8,5 meter lang, tot op de zandlaag de grond in gedreven. Dat doen ze met een trilblok. Dan wordt er beton in gestort, en na het schaften – want dan schijnt het beton in de pijp zijn optimale vorm te hebben aangenomen - wordt pas de bekisting eromheen met beton opgevuld.
Al vormen de smalle boogbruggetjes tegen de achtergrond van de rechtlijnige bebouwing volgens sommigen een stijlbreuk, het lijkt er toch op dat de meeste gebruikers van het park enthousiast zijn over het eindresultaat.

Wateroverlast
De grond die is afgegraven om de waterberging te realiseren, is uitgestort over een aantal velden. Deze hebben een hoger niveau gekregen, waardoor het regenwater, samen met het water uit de afgegraven grond, is gaan uitstromen naar de er omheen liggende gebieden. Nu zijn 's winters veel stukken aan de oostkant van de Bijlmerweide erg nat, maar deze winter stond er wel heel erg veel water, ook op terreinen die anders redelijk droog bleven. Hele stukken bosplantsoen bleven continu onder water staan. Als bewonersadviesgroep hebben we een dringend beroep gedaan op de medewerkers van het stadsdeel om hier iets aan te doen. En, het moet gezegd, binnen anderhalf uur was er een afspraak gemaakt om gezamenlijk op inspectie te gaan. Drie grote populieren stonden al op omvallen en die zijn kort daarna, veiligheidshalve omgezaagd.
Gelukkig is er ook snel aan de oplossing gewerkt. Op vier plaatsen is er voor extra afwatering gezorgd, door pijpen te trekken onder de paden door, om de afwatering van de opgehoogde velden te verbeteren. Om daarbij de geasfalteerde paden niet te hoeven openbreken is een expert ingevlogen uit het Friese Burgum, gespecialiseerd in de 'raketmethode'. Zoiets verzin je niet.
Bij zo'n afwateringspijp is het nog een hele kunst om te voorkomen dat hij niet binnen de kortste keren verstopt zit met zand en bladeren. Er wordt daarom aan de natte kant een betonnen rioolkolk geplaatst, net als bij trottoirs om het regenwater af te voeren. In de aanloop naar deze kolk wordt met betonklinkers een licht golvend patroon aangelegd. Zo probeert men ervoor te zorgen dat er uiteindelijk zo min mogelijk zand met het water meegevoerd wordt.
bijlmerweide op de schop-13   bijlmerweide op de schop-14

Observaties
De afgelopen maanden is de grond behoorlijk omgewoeld, en daarbij moeten de nodige lekkernijen voor allerlei vogels aan de oppervlakte zijn gekomen. Dat zal één van de redenen zijn dat er heel wat vogels gesignaleerd zijn, die we tot nu toe niet of weinig zagen in de Bijlmerweide: koperwiek, appelvink, grote gele kwikstaart, zilverreiger, lepelaar, ijsvogel en de zeldzame grote Canadese gans (zie foto). Heeft u ook interessante observaties te melden, mail ze naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., dan kunnen we de ontwikkelingen in het gebied gezamenlijk bijhouden.

Reynout van der Poel
(Foto's: Els Velzing en Reynout van der Poel)