Menigeen moet er niet aan denken in de metro te gaan zitten, laat staan door Zuidoost te kuieren. Het kan dus alleen maar een openbaring zijn! Tsjetsjeense bedelaccordeonisten, zwarte predikers die je willen bekeren, nepgitaristen die Mr Tambourine Man zingen: het is heel gezellig in de metro. En Zuidoost is op een mooie zomerdag een haast landelijke idylle, met al dat groen in al die ruimte. En met al die voorbijgangers uit zoveel windstreken, maar (het zal u verbazen) toch vooral van eigen bodem. Geloof alle lelijke praatjes niet, trek de stoute wandelschoenen aan.

Routebeschrijving

Metro naar Gaasperplas, station uit, even links en meteen rechts het park in (verlustig u in deze aangename erfenis van de Floriade '82). Op een 'pleintje' rechts aanhouden naar de borstwering, trap af, rechtdoor en rechtsaf langs de plas. Na de jachthaven bij lantaarn 92910 rechtdoor, onder viaduct door en bij groene wegwijzer links. Langs kinderboerderij, onder twee viaducten door, over brug en op T-kruising links.

Nu de eerste rechtsaf (Parkhof: bewonder deze creatie van Wiek R├Âling). Aan het eind links en schuin rechts onder metro door. Over een brug rechtsaf, dit fietspad volgen tot school De Tamboerijn, hier links en eerste pad rechtsaf (inspecteer de 'woongemeenschap voor senioren' aan de Schonerwoerdstraat).

Schuin rechts naar winkelcentrum Reigersbos, over Renooiplein (op woensdag gezellig markt!), onder het metrostation door en linksaf tot fietspad, hier rechts (maar niet dan na in Randwijkhof het woonoord Wi Kontren geïnspecteerd te hebben, een ontwerp van de Surinaamse architect Lafour, bedoeld voor oudere Surinaamse vrouwen, vandaar die tropische kas).

Het fietspad volgen tot T-kruising bij school, hier rechts en meteen weer links (ziehier gebouw Anand Joti, een 'woongroep' voor Hindostaanse senioren, interessanter bedoeld dan het nu is maar daar stak de buurt een stokje voor: geen kapsones). Het pad blijven volgen (door het plattelanderige Gaasperdam heen), onder de A-9 door (bezichtig aan het pleintje links op 66 t/m 71b de stadsvilla's van Cees Dam) en voor de school rechtsaf, het Bijlmerpark in (er wordt al jaren beraadslaagd en ingesproken over een andere 'invulling' van het park, maar daar kwam gelukkig nog niks van terecht: het is nu weids en leeg - behalve deze weekeinden als het Kwakoe-festival er woedt, een tropisch reisje dat op zich al de moeite zeer waard is).

In het park het eerste fietspad links, dan op een kruispunt van fietspaden links (aan weerszijden van dit Kraaiennestpad ziet u de Bijlmer zoals die bedoeld was: hoog, plus de resultaten van de renovatie). Op het volgende kruispunt rechts (langs de eerste Bijlmerflat: Hoogoord, 1968), rechtdoor winkelcentrum Amsterdamse Poort in. Linksaf (vergaap u aan de antroposofische architectuur van het ING-gebouw) en rechtdoor naar metrostation Bijlmer.